≫ 

U Visokim Dečanima se okupilo 2500 vernika, obeležena slava uz molitvu i reči: "Kosovo i Metohiju nam niko ne može oduzeti" (FOTO) (VIDEO)

Proslava praznika Svetog Kralja Stefana počela je 23. novembra služenjem prazničnog bdenja Mitropolita Hrizostoma, Episkopa Teodosija i Dečanskog Igumana Save sa brojnim sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom

  • 8

U manastiru Visoki Dečani i ove godine je u prisustvu više stotina vernika svečano proslavljena ktitorska slava - Sveti Kralj Stefan Dečanski.

Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Visokopreosvećeni Mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje Episkopa raško-prizrenskog Teodosija i velikog broja sveštenstva i sveštenomonaštva Eparhije raško-prizrenske i Mitropolije crnogorsko-primorske, a prazničnu Liturgiju su svojim pojanjem ulepšali učenici Bogoslovije u Prizrenu.

I ove godine je proslavi ktitorske slave Manastira Visoki Dečani prisustvovao veliki broj vernika, a Svetoj arhijerejskoj Liturgiji prisustvovao je i veliki broj predstavnika Međunarodnih kancelarija na Kosovu i Metohiji kao i predstavnici KFOR-a.

Okupljeni na liturgiji; Foto: Đorđe Bojović

Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije zahvalio je Bogu što se i na ovaj praznik Svetog Kralja okupilo toliko vernika i ljudi dobre volje:

- Blagodarnost svima koji nesebično pomažu naše svetinje, naš narod i sve one kojima je potrebna pomoć, kako Narodnu kuhinju, tako i Bogosloviju u Prizrenu i sve one koji danas opstaju na ovim prostorima i time čine da Kosovo i Metohija i dalje bude srpsko i da se ovde proslavlja ime Božije. Blagodarnost i predstavnicima KFORA, kao i predstavnicima međunarodnih organizacija i ambasadama koji su ovde prisutni - rekao je Episkop raško-prizrenski Teodosije.

Visoko sveštenstvo; Foto: Đorđe Bojović

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je da su Kosovo i Metohija u dušama svakog Srbina "kao biće našeg bića, život našeg života, srce našeg srca i da ga zato niko i ne može oteti od nas".

- Kosovo i Metohiju nam niko ne može oduzeti. Ono je u nama i mi ga nosimo svuda, bilo gde da živimo. Ono je tu u srcu našem. Mi smo, braćo i sestre, ponosni da možemo dolaziti i biti na Kosovu i Metohiji. Barem za jedan trenutak, na jedan ili dva dana, ko koliko može, ali nikad Kosovo ne zaboravljajmo, nikad ga ne ostavljajmo. Uvek pamtimo i čuvajmo Kosovo i Metohiju kao našu najveću vrednost jer je ono naš duhovni identitet - poručio je Mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Svečanost u Visokim Dečanima oezbeđivao je KFOR; Foto: Đorđe Bojović

Iguman Manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava je sa bratijom za sve goste priredio i svečanu trpezu ljubavi i zahvalio se svima što su danas došli da zajedno proslave Manastirsku slavu:

Inače, proslava praznika Svetog Kralja Stefana počela je prethodne večeri, 23. novembra služenjem prazničnog bdenja Mitropolita Hrizostoma, Episkopa Teodosija i Dečanskog Igumana Save sa brojnim sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom.

Okupilo se mnogo vernika; Foto: Đorđe Bojović

U sinoćnjoj i današnjoj svečanosti u manastiru Visoki Dečani učestovalo je oko 2500 vernika iz centralne Srbije, Kosova i Metohije, Crne Gore, Republike Srpske i drugih krajeva. Ovogodišnja slava u manastiru Dečani protekla je mirno i bez incidenata a Manastir su obezbeđivali pripadnici KFOR-a.

Pogledajte video sa liturgije:

Na ovom mestu su Albanci palili srpske proizvode

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    24. novembar 2018 | 21:35

    Otac Sava najmudrija srpska glava

  • Пфц 1970

    24. novembar 2018 | 20:53

    КОСОВО ЈЕ СРЦЕ СРБИЈЕ , КОСОВО ЈЕ СРЦЕ СРБИЈЕ , КОСОВО ЈЕ СРЦЕ СРБИЈЕ ❤❤❤

  • branko

    24. novembar 2018 | 23:51

    slava Bogu!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA