≫ 

U Srbiji se posle 7 godina rodile prve četvorke: Junaci ove priče, mama Mira i tata Mladen su šokirani, uzbuđeni, ali i uplašeni (FOTO)

Njihove želje su samo da bebe budu žive i zdrave, da se oni organizuju, te da im prirede srećno detinjstvo

  • 50

Bračni par Krstić, Mladen (39) i Mira (29) iz Subotice postali su roditelji četvorki, jedne devojčice i tri dečaka.

Bebe su rođene 13. novembra u 1.18 sati iza ponoći, a trenutno su u inkubatorima Instituta za neonatologiju u Beogradu i kako su nam presreći roditelji rekli, stabilno su.

- Bili smo šokirani, presrećni, ali i uplašeni jer smo znali da je to veoma rizična trudnoća, ali sve je na kraju prošlo dobro - rekli su za Telegraf Mladen i Mira.

Prva je na svet došla Melanija, drugorođeni je Dimitrije, potom Božidar, i najmlađi Zaharije.

Mira kada je bila trudna; Foto: Privatna arhiva

Dimitrije i Božidar su jednojajčani blizanci. Melanija je bila teška jedan kilogram, Dimitrije 1,1 kilogram, Božidar 860 grama, a Zaharije 870 grama. A njihov najstariji brat Vasilije rođen je 2010. godine, samo pet dana pre svoje braće i sestrice.

- Planirali smo drugo dete. Sedam godina smo pokušavali, ali nije uspevalo. Radili smo analize i rečeno nam je da nema nikakvih problema. Odlučili smo se za vantelesnu. Vratili su tri ćelije i sve tri su se primile i mi smo u početku imali tri bebe, ali posle dve nedelje smo saznali da se jedna ćelija podelila na jednojajčane blizance i tako smo tek posle dobili četvorke. Bili smo svi u šoku – ispričao nam je Mladen.

Jedna od čeriti bebe; Foto: Privatna arhiva

Mirinu trudnoću prvo su vodili lekari u Subotici, međutim kada su shvatili da će predstojeći meseci biti komplikovaniji, preporučili su im da "pređu u ruke" novosadskih kolega. Odatle su se prebacili u GAK "Narodni front".

- Preuzeo nas je dr Dejan Filimonović u "Narodnom frontu" u Beogradu. U 21. nedelji Mira je ostala na stacionarnom lečenju i tamo je bila do 27. nedelje, kada joj je pukao vodeljak i morali su da urade carski rez. Deca su sada na intenzivnoj nezi na odeljenju neonatologije, pod stalnim su nadzorom lekara koji se stvarno bore za njih. Ostaće u bolnici dok ne dostignu po dva kilograma. Napreduju, ali je bilo intervencija i samo zahvaljujući tim stručnim lekarima, oni su svi stabilno - rekao nam je ponosni otac, Mladen.

Pitali smo ih kako je na čak četiri prinove u njihovoj porodici odreagovao najstariji bata, Vasilije, a Mira i Mladen su nam sve rekli jednom rečenicom - On ne može da dočeka njihov dolazak kući.

Iako su prevremeno rođene, bebe su za sad stabilno; Foto: Privatna arhiva

Mama Mira, najveća junakinja ove divne životne priče, kaže da je nositi četiri deteta u stomaku jako iscrpljujuće. Veliki je rizik, stalne kontrole, a na kraju i njen boravak u bolnici. Odvojena je skoro dva meseca bila od porodice, ali kako kaže, sve je to vredelo.

Roditeljima je osim posete, dozvoljeno i da telefonskim putem u bilo kom trenutku saznaju kako su im deca, ali oni zbog finansijskih mogućnosti ne mogu svakog dana da dolaze u Beograd.

- Tek kada ih budem uzeo u ruke i kada budem čuo njihov plač moći ću da osetim ono što se zove sreća. Svestan sam da neće biti lako, ali samo da budu svi dobro i da nam konačno dođu kući – rekao je Mladen.

Njihove želje su samo da bebe budu žive i zdrave, da se oni organizuju, te da im prirede srećno detinjstvo.

- Najlepše će svakako biti njihovo odrastanje, a najteže finansije. Ali ćemo se svakako boriti i truditi da to bude što manje primetno. Ono što na kraju želimo da kažemo, jeste da zahvaljujemo svim lekarima i osoblju Odeljenja za visokorizične trudnoće, kao i dr Filimonoviću koji je porodio Miru, zatim svima na neonatologiji, ali i u novosadskoj klinici "Genezis", gde je oplodnja urađena. Svi oni su od početka do kraja bili uz nas - gotovo u glas su nam rekli Mira i Mladen.

Inače, Melanija, Dimitrije, Božidar i Zaharije prve su četvorke rođene u Srbiji posle sedam godina. Pre njih rođene su četvorke u porodici Mihajlović u Surčinu. Dunja, Maša, Maja i Dušan Mihajlović ove godine pošli su u prvi razred osnovne škole.

(Snežana Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iskreno

    24. novembar 2018 | 23:48

    Svaka vam cast. Meni suze krenule. Da vam bebe budu zdrave i srecne.

  • 👤

    24. novembar 2018 | 23:45

    Е ово је вест. Живи били, пуно среће и здравља. И да вам дечица буду на понос и радост. Дај Боже још много оваквих вести.

  • Saska

    24. novembar 2018 | 22:04

    Neka su zivi i zdravi😍.Cestitke roditeljima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA