≫ 

Vapaji Milana koji 4 godine nije video sina: Bivša žena ga je odvela u Francusku i ne da mi da ga čujem i viđam. Zaboraviće me. Pomozite mi (FOTO)

Od 2011. do 2014. borio se kako bi dete imalo normalne uslove za život, odgajao ga je i trudio se da mu zameni ulogu oba roditelja

  • 16

Milan Ramadanović iz Ćuprije, danas je žrtva porodičnog nasilja, a pre toga tri godine bio je samohrani otac, kada je nevenčana supruga ostavila i njega i njihovog sina i otišla za Francusku da radi.

Prve godine njenog boravka 2011., uspevali su da opstanu u zajednici, a onda su shvatili da ipak ne mogu zajedno i odlučili da se raziđu, a samim tim se moralo odrediti i starateljstvo. Iako je dete sudski pripalo majci, ona se bez njega vratila u Francusku, a Milan je ostao da se bori za egzistenciju sebe i svog sina. 

Od 2012. do 2014. borio se kako bi dete imalo normalne uslove za život, odgajao ga je i trudio se da mu zameni ulogu oba roditelja. Sa dečakom se zbližio i pokušao da mu nadomesti nedostatak majke.

Međutim, stvari su se 2014. naglo promenile, jer je Milanova bivša partnerka odlučila da se vrati u Srbiju, ali da ovog puta tokom raspusta sa sobom odvede i njihovog sina, kako bi odmor proveo van Srbije.

Milan sa sinom Nikolom; Foto: Privatna arhiva

Ostavila je Milanu pismo, kao i brojeve telefona na koje može da ga čuje, a on nije ni znao da će od tog trenutka morati da se bori kako bi video svoje dete. Vrlo kratko je taj broj bio u funkciji, a nesrećni otac je saznao da je njegova tašta tražila Nikolinu ispisnicu iz škole koju je do tada pohađao.

Pismo koje je Sanja ostavila Milanu; Foto: Privatna arhiva

- Sanja je ubrzo promenila broj telefona na koji je trebalo da se javljam, a onda je krenula i sa kršenjem odredbe prema kojoj imam pravo da viđam dete preko raspusta. Onda sam podneo prijavu za otmicu, kako bi se raspisala poternica za njom. Ipak Osnovno tužilaštvo u Paraćinu, ništa nije uradilo po tom pitanju - beznadežno nam je ispričao Milan.

Milan saznaje da je Nikolina baka tražila ispisnicu; Foto: Privatna arhiva

Nakon obraćanja tužilaštvu u Paraćinu, on se obratio istoj instituciji i u Jagodini, kao i onom nadležnom za republički nivo, ali rešenja nema.

Razočaran Milan, pisao je i sudu u Parizu, koji je postupak njegove bivše nevenčane supruge ocenio kao kršenje zakona, ali da ne mogu da raspišu poternicu, sve dok to ne učini matična država.

On ističe da je Sanja bez njegove dozvole prevela dete preko granice. I pored starateljstva koje je isprva njoj pripalo, ona nije imala pravo da mu uskrati viđenje i kontakt sa sinom.

Odluka suda u Parizu; Foto: Privatna arhiva
Pariškio sud postupak Sanje Ilić ocenio nezakonitom; Foto: Privatna arhiva

Kako bismo proverili zbog čega tužilaštvo u Paraćinu ne odgovara na vapaje ovog oca, kontaktirali smo ih, ali ni mi nismo dobili konkretan odgovor.

- Pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Paraćinu u toku je postupak dokaznih radnji u predmetu protiv Sanje Ilić iz Ćuprije, sa mestom boravišta u Francuskoj, zbog sumnje da je učinila krivično delo Oduzimanje maloletnog lica - rečeno nam je.

Kada je sud pozivao majku na ročišta, ona se samo jednom pojavila i dala izjavu, a nakon toga nije se više odazivala.

Milan se sa sinom, koji danas ima 14 godina, uopšte ne čuje. Za četiri godine video ga je samo jednom, a da ode da ga traži, ne može, jer niti zna adresu, niti jezik, da bi se uputio ka Parizu.

VIše javno tužilaštvo je izdalo obavezno uputstvo Osnovnom javnom tužilaštvu u Paraćinu; Foto: Privatna arhiva

- Povrh nepravde koja mi je učinjena, tužilaštvo u Paraćinu, jednostavno ne želi da stane na stranu pravde i istine. To dete sam praktično ja odgajao, volim ga i jako mi je teško. Udaljićemo se, postaću mu stranac. On je tamo u drugom okruženju, mentalitetu, zaboraviće me. Potreban mi je, a i ja sam njemu. Zato apelujem na paraćinsko tužilaštvo da konačno uradi nešto po ovom pitanju - očajno moli Milan.

Milan Ramadanović je istakao i da je sve sudske sporove dobio u svoju korist, da je na više strana dokazano da je on oštećen i da je ovo porodično nasilje, a on je pored spore sudske vlasti vezanih ruku.

Mi smo pokušali da stupimo u kontakt sa Sanjom Ilić, ali su kako za Milana, tako i za nas svi brojevi telefona bili nedostupni.

VIDEO: Šta treba da znamo kada neko nestane

(S. Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stam

    28. novembar 2018 | 13:35

    Nažalost, mnogo je očeva koji ne mogu da viđaju svoju decu, ili ih viđaju na kratko. Za državu nije bitno da li je neko razveden zato što je muškarac nasilnik ili jednostavno supruznicima nije išlo, važno je da muškarac nije podoban za odrastanje deteta i da ne može da uradi ono što žena može, što naravno nije tačno. Do druge godine je bitno da dete bude uz majku zbog dojenja, a posle toga, otac može da preuzme sve obaveze što se tiče deteta. Ali ko te pita, važno je da su ohrabrili žene na razvod, jer tako dobijaju mnogo - pare, decu, slobodu, mogućnost da unište nekom život... Za muškarce nije bitno da li je dobar otac koji se trudi maksimalno oko dece, ili da je pijandura i nasilnik i kockar, on je muškarac i to je dovoljno da izgubi sve. A žena može da bude sve od lošeg navedenog, i da opet dobije sve, osim ako je narkomanka, ili invalid pa čak i tada... Zato, PRAVDA ZA OČEVE!

  • Zikulence

    28. novembar 2018 | 14:51

    Pravda za oceve! Sad muskarci treba da traze ravnopravnost! I tata je roditelj isto kao i mama!

  • Ćata

    28. novembar 2018 | 13:34

    E dragi moj druze fišek zene su cudo bori se za sina svoga

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA