Karađorđevići će umesto Belog dvora, nekoliko zgrada i dragocenosti dobiti 500.000 evra

Upravni sud poništio odluke Agencije za restituciju i Ministarstva finansija. Naslednici će dobiti do pola miliona evra

  • 21

Umesto Belog dvoradinastija Karađorđevića mogla bi da dobije "samo" pola miliona evra.

Kraljevska porodica je pre četiri godine tražila restituciju Belog dvora, ali je Upravni sud poništio rešenje kojim se odbija zahtev Karađorđevića za povraćaj ili obeštećenje. Zato će Agencija za restituciju ponovo odlučivati o njihovom zahtevu i doneti odluku o finansijskoj nadoknadi. Maksimalna zakonska naknada i za Dvor i za ostalu imovinu naslednika kralja Aleksandra može da bude pola miliona evra, saznaju "Novosti".

Sud je, kako je listu potvrdio advokat Zoran Živanović, odlučivao po žalbi zastupnika kraljevske porodice na rešenje Ministarstva finansija, kao drugostepenog organa. On je to poništio i naložio da Ministarstvo ukine prvostepeno rešenje Agencije, kojim se potpuno odbija zahtev Karađorđevića.

- Tačno je da je rešenje poništeno, jer, po mišljenju Upravnog suda, Karađorđevići nemaju pravo na naturalni povraćaj Belog dvora, ali imaju na obeštećenje. To znači da država definitivno ostaje vlasnik Dvora, a da će Karađorđevići dobiti naknadu kada se donesu odluke o obeštećenju i za drugu imovinu na koju imaju zakonsko pravo. Buduća namena Belog dvora biće određena posebnim zakonom - kaže za "Novosti" Ivana Živković, direktor Područne jedinice Beograd Agencije za restituciju.

Foto: Wikipedia/gMilanovac

Naime, zakon dozvoljava samo jedno obeštećenje, pa će prinčevi i princeze morati da sačekaju da Agencija odluči i o ostalim nekretninama čije su vraćanje tražili u januaru 2014. Tada su zahtevali imovinu koja je posle smrti kralja Aleksandra, ostavinskim rešenjem od 27. oktobra 1938. godine, podeljena na tri jednaka dela između sinova Petra, Tomislava i Andreja.

U zahtevu se nalaze: kompleks Belog i Kraljevskog dvora, kuće u beogradskim ulicama Patrijarha Dimitrija 52, Kralja Aleksandra 24, Krunskoj 7 i Sarajevskoj 37, kuća u Aberdarevoj 1 (koja je nasledstvo kraljice Marije), livade kod Sokobanje, umetnine, srebrnina, "rols rojs" kneza Pavla...

Oni po zakonu nisu mogli da traže povraćaj lovišta i prava na eksploataciju rudnika, dok se za hartije od vrednosti, deponovane kod Morgan banke u Parizu, ne zna gde su.

Zahtev su predali prestolonaslednik Aleksandar, kao naslednik kralja Petra, kao i naslednici princa Tomislava i Andreja: Lavinija, Dimitrije, Tanja, Nikolas, Katarina, Đorđe, Mihajlo, Linda i Vladimir. Za ovu imovinu naslednici su tvrdili da je kupljena kraljevim novcem, zarađenim od apanaže, ženinog miraza, akcija i prava na eksploataciju rudnika.

Od preostalih nekretnina, vrlo malo toga može biti vraćeno u naturi. Jedina nekretnina koja je do sada vraćena članovima dinastije jeste vila "Crnogorka".

Obeštećenje svih građana, prema izmenama Zakona o povraćaju imovine, koji se nalazi pred poslanicima, počeće tek 15. decembra 2021, a akontacija od 10 odsto ukupne vrednosti imovine biće isplaćivana od marta 2020.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    29. novembar 2018 | 08:22

    Још једна национална срамота.Мора им се вратити имовина стечена личним средствима. И овако сте је арчили,деценијама. Какви су нам то судови?????Ама,беспризорно!!!!!

  • Srdjan

    29. novembar 2018 | 02:05

    Nakon majskog prevrata 1903. Karadjordjevici su na vlast dosli goli kao pistolji i kojom su to oni stednjom ili poslom zaradili tolike kuce i imanja?

  • Mako

    29. novembar 2018 | 01:23

    Neverovatna glupost države,nisu njihovi preci a ni oni napravili ili kupili,sve je to ovaj jadni narod platio i još mu sišu krv paraziti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA