≫ 

Danas počinje Hanuka, jevrejski praznik svetlosti: Ovo su dani nade i čuda

To je jedan od najradosnijih jevrejskih praznika

  • 2

Proslava Hanuke, jevrejskog praznika svetlosti, ove godine počinje danas i trajaće narednih osam dana.

- Hanuka je simbol nade i čuda, vere u bolje sutra. To je jedan od najradosnijih jevrejskih praznika. Veliki broj naših sunarodnika živi u Beogradu i zajedničke proslave nas zbližavaju, kako međusobno, tako i sa našim srpskim prijateljima - kaže rabin "Habad Centra" Jehošua Kaminecki.

Trećeg dana Hanuke, u utorak, 4. decembra, Jevrejski centar "Habad Srbija" organizuje centralnu proslavu tog praznika u Hotelu "Hilton".

Proslavi Hanuke prisustvovaće predstavnici ambasade Izraela u Beogradu, lideri i predstavnici jevrejske zajednice i brojni gosti, najavio je Jevrejski centar.

Tom prilikom biće zapaljene tri sveće na devetokrakom svećnjaku.

Hanukiji ili Menori, što je jedan od običaja koji podseća na čudo koje se dogodilo, kada je po ulasku vođe ustanka Jude Makabejca u Hram, ulje za sveće kojeg je bilo za samo jedan dan, potrajalo čitavih osam.

Foto: Profimedia/Alamy

Nakon paljenja sveća, proslava se nastavlja koktelom, na kome će biti poslužena hrana koja se tradicionalno služi za Hanuku.

Hanukija, koja će biti upaljena ove godine, je izrađena u Srbiji i identična je svećnjaku Hrama u Jerusalimu.

Jevrejski praznik svetlosti Hanuka u jevrejskim hramovima i domovima širom sveta obeležava se službama, okupljanjem porodica i paljenjem sveća na posebnom svećnjaku poznatom kao Menora ili Hanukija.

Jevrejski centar "Habad Srbija" osnovan je 2016. godine sa ciljem očuvanja jevrejske tradicije i kulture u Srbiji.

Jevreji se sećaju pobede jednog od petorice Hakohenovih sinova; Foto: Profimedia/Alamy

ZANIMLJIVI OBIČAJI

U danima Hanuke Jevreji se sećaju pobede jednog od petorice Hakohenovih sinova - vojskovođe zvanog Makabi (čekić) - nad Sirijcima i ponovnog osvećenja hrama u Jerusalimu.

Svečanost traje osam dana i za to vreme u jevrejskim porodicama se pali osmokraki svećnjak (hanukija), koji liči na menoru, sa osam glavnih i jednim pomoćnim krakom.

Legenda kaže da je posle razaranja jerusalimskog Hrama u njemu nađeno ulje za svećnjak - menoru, koje je bilo dovoljno samo za jedan dan. Ali, ulje je u kandilima gorelo punih osam dana što se u judaizmu smatra čudom.

U dane Hanuke pevaju se ode jerusalimskom Hramu, jedu se krofne svih osam dana praznika koji se slavi po kućama, školama, jevrejskim zajednicama, udruženjima i na trgovima. U Izraelu se sveće pale na svim trgovima i pred Gradskom kućom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    2. decembar 2018 | 09:41

    JEVREJIMA ZELIM MIR ,SRECU I NEKA IM SVETLOST OZARI LICA!!! MI SMO 2 NARODA OD ISTOG OCA I MAJKE -NAS PRAOTAC JE NOJE NASA GENETIKA JE ISTA 10HILJADA GODINA STARA - MI SMO STARI NARODI KAKO JE PISAO PLINIJE !!!! MI IMAMO SLICNU SUDBINU KOJU NAM JE GOSPOD BOG PODARIO!!! OVO STO JA PISEM IZREKAO JE I NETANJAU KADA JE BIO U POSETI BEOGRADU U PRISUSTVU VUCICA!!! OVO JE BOZIJA ISTINA KOJU NEKI ZELE DA ZATRU IZ MRZNJE!!?

  • Nikolas

    2. decembar 2018 | 11:00

    MISLIM DA BI O NASOJ PROSLOSTI TREBALI DA TRAGAMO U SIRIJI -U NAJSTARIJIM HRISCANSKIM MANASTIRIMA U KOJIMA JE SACUVAN ARAMEJSKI JEZIK -JEZIK ISUSA HRISTA KOJI DATIRA 1000 GODINA PRE HRISTA MOLIM SRBE DA POSLUSAJU MOLITVU GODPODU BOGU NA ARAMEJSKOM JEZIKU I LJUDE IZ SIRIJE KOJI PROLAZE KROZ SRBIJU DA POSTUJEMO !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA