≫ 

U Srbiji se najčešće muškarcima oduzima dozvola, a čak 8 doktora nauka ostalo je bez nje: Žene su tek "statistička greška"

Među onima kojima su dozvole oduzete, većina su vozači muškog pola, čak njih 98%

  • 1
Vožnja, vozačka dozvola

Foto: Pixabay, Telegraf

Donošenjem Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima iz 2009. godine, po prvi put se u Republici Srbiji uvodi oduzimanje vozačke dozvole za one vozače koji ne upravljaju vozilom na savestan i propisan način, a Agenciji za bezbednost saobraćaja poveravaju se poslovi organizovanja seminara i ispita unapređenja znanja za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola, a koji su uslov za povraćaj oduzete vozačke dozvole.

Vozačka dozvola oduzima se u slučajevima kada:

Vozač ima 18 ili više kaznenih poena, odnosno 9 kaznenih poena za vozače sa probnom vozačkom dozvolom, ukoliko je pravnosnažnom presudom osuđen za krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, koje za posledicu ima smrt lica, ukoliko je više od jednom u roku od pet godina pravnosnažno osuđen za krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, koje za posledicu ima teške telesne povrede drugog lica, ili ukoliko je više od jednom u roku od tri godine pravnosnažno osuđen za krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, koje za posledicu ima telesne povrede drugog lica ili imovinsku štetu.

Agencija za bezbednost saobraćaja je 2011. godine donela Pravilnik o unapređenju znanja iz bezbednosti saobraćaja za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola, kojim je, u skladu sa dobrom međunarodnom praksom, propisan plan, program i način organizovanja i sprovođenja obaveznih seminara i ispita za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola.

Foto: Telegraf

U cilju stručnog i efikasnog procesa rehabilitacije vozača kojima je oduzeta vozačka dozvola, Agencija za bezbednost saobraćaja je posebno osposobila i sertifikovala predavače koji drže nastavu na ovim seminarima.

Prvi seminar za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola, Agencija za bezbednost saobraćaja je organizovala u junu 2012. godine u Beogradu. Od tada, pa do kraja 2018. godine u 21 gradu u Srbiji, organizovano je 499 seminara. Petstoti seminar za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola, održaće se u Kruševcu od 10. do 27. decembra 2018. godine.

Što se polne strukture polaznika seminara tiče, većina su vozači muškog pola, njih 98%. Završenu samo osnovnu školu ima 18%, treći stepen stručne spreme ima 15.5%, a najveći broj polaznika, njih 53%, ima završenu srednju školu. Najmanje višu ili visoku stručnu spremu ima 11%, od kojih je i 8 doktora nauka.

Od početka organizovanja seminara za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola, proces rehabilitacije koji sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja prošlo je oko 5900 vozača, a njih oko 5500 uspešno je položilo ispit iz oblasti bezbednosti saobraćaja i time steklo uslov za povraćaj vozačke dozvole.

VIDEO: Srbi, naučite kako se vozi u kružnom toku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovvan

    7. decembar 2018 | 16:34

    Sto niste stavili koliko kosta to ako zna neka netko odgovori hvala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA