Narod kaže da nema ni kraće, a ni lepše reke na svetu: Paraćinci složno brane Grzu, peticiju svakog dana potpiše oko 370 ljudi (VIDEO)

Izgradnja MHE na Grzi, snage 499 kilovata, trebala bi početi na proleće, investitor je iz Topole a vrednost radova je veća od 80 miliona dinara

  • 10

Građani Paraćina, složni i odlučni da ne dozvole izgradnju mini hidroelektrane (MHE) na rečici Grzi, levoj pritoci Crnice, na Kučajskim planinama, skupljaju potpise za peticiju Vladi, da se od izgradnje odustane.

Tok Grze je dug svega 23 kilometra, važne su joj pritoke Ivaništica i Velika Čestobrodica, na svom toku im dva jezera, gornje i donje, a na donjem je planirana izgradnja MHE. Bogata je potočnom i kalifornijskom pastrmkom i klenom.

Ribolovci Paraćina i ovog dela Srbije kažu "ni kraće a ni lepše reke na svetu" i dodaju da je, na reku najlepše doći u danima tzv. "pastrmskog skoka".

U organizaciji nevladine organizacije Alternativni parlament, građani su održali 1. decembra protest na reci, oko 20 kilometara od Paraćina, putem prema Zaječaru, a tri dana kasnije započeli sa prikupljanjem potpisa za peticiju, koju će uputiti Vladi, nadležnom ministarstvu i lokalnoj samoupravi.

Osim na ulici, potpisi se skupljaju i putem interneta pod geslom "Mi smo svi iz Paraćina". Organizatori potpisivanja peticije rekli su Tanjugu da peticiju dnevno, u proseku, potpiše oko 370 građana i da će potpisivanje trajati mesec dana a cilj je da se sakupi 10.000 potpisa.

Izgradnja MHE na Grzi, snage 499 kilovata, trebala bi početi na proleće, investitor je iz Topole a vrednost radova je veća od 80 miliona dinara.

"Ucevljivanje" Grze, koja je sa okolinom "Zaštićeno prirodbno dobro treće kategorije" imalo bi pogubne posledice za floru i faunu ovog dela netaknute prirode Kučajskih planina i za turizam jednu od važnih grana razvoja opštine Paraćin, tvrde u Narodnom pokretu "Svi za Paraćin".

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović, objasnio je novinarima, da je reč "o državnom projektu koji se sprovodi u Srbiji".

- Nama (opštini) nije potrebna MHE na Grzi, ne donosi novo zapošljavanje, ne doprinosi poboljšanju lokalne infrastrukrture - rekao je Paunović.

Na zvaničnom sajtu opštine Paraćin, stoji da su "katastrom MHE Srbije, utvrđenim 1987. godine, na teritoriji opštine Paraćin predviđene četiri lokacije za izgradnju, dve na Crnici i dve na Grzi".

Alternativni parlament, rečeno je Tanjugu, priprema spisak zaštićenih vrsta životinjskog i biljnog sveta na Grzi koji će biti direktno ugrožen izgradnjom MHE, koga će poslati nadležnom ministarstvu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sima kosmos iz dalekog svemira

    8. decembar 2018 | 14:16

    Podrška našoj braći ribolovcima da sačuvaju reku i ne dozvole izgradnju mini hidro elektrane

  • Bgd

    8. decembar 2018 | 14:11

    Izgradnja MHE je kriminal i zločin prema narodu i prirodi.

  • Zadnje vreme...

    8. decembar 2018 | 13:29

    Strašno šta nam rade, ima li kraja ovim zločinima nad prirodom i nama?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA