≫ 

Đorđe nikada ne može da ćuti: Njega svi živi, čak i u pola noći, pitaju samo jednu stvar (FOTO)

Meteorologija nije njegov posao, već život

  • 8

"Jednom mi je telefon zvonio u dva noću. Zvali su me sa jednog splava, kažu, videli su olujni oblak kako ide ka njima i uplašili se jer su pozvali možda i hiljadu gostiju". Ovakav poziv nije iznenadio čuvenog beogradskog meteorologa Đorđa Đurića. Zapravo, očekivao ga je. Znao je da se sprema nevreme i te noći nije spavao.

Meteorologija nije njegov posao, već život. Svakoga dana budi se rano, promatra situaciju, priprema prognozu, uključuje se u televizijske programe, piše statuse o vremenu, a na kraju dana, zapitkuju ga i na kasi, u društvu, u porodici: "Kakvo će vreme biti sutra".

Foto: Mateja Beljan

- Ono što je za ostale ljude lepo vreme, za nas meteorologe je ružno i obrnuto.  Grmljavine, mećave, oluje, to je za nas lepo vreme, a kada je mirno, to je dosadno. Zato uvek ispratim šta se dešava kada vidim da se u blizini sprema oluja - priča Đurić.

Prijatelji su već navikli na njegov "meteorološki život" pa mu više i ne dosađuju sa pitanjima o prognozi. Možda se nekad našale.

- Jednom sam pokisao. I onda je bilo, kakav si ti meteorolog kada pokisneš. A ja ne volim kišobrane i desilo se - priča Đorđe jednu od anegdota.

Ali, kada krene promena vremena, njegov telefon neprestano zvoni. Zovu mediji, ali i prijatelji, reditelji, sportisti...

Foto: Mateja Beljan

Ja sam se sa njim ispričao o svim bivšim i sadašnjim kolegama i koleginicama bolje nego sa bilo kim u redakciji. Sve nas poznaje po imenu, prezimenu, redakciji.

Kaže, upravo ga spoj medija i meteorologije posebno privlači. Jer, ono što prognozu čini nisu te dve tri rečenice koje spiker pročita sa "idiota".

- Moraš da znaš o čemu govoriš i da prezentuješ te podatke. Ljudima to deluje jednostavno, ali nije. Inače, iza te dve-tri rečenice prognoze kriju se ozbiljni matematički proračuni i superračunari. Neke imamo i mi u Srbiji, a nekima pristupamo preko servera.  Bilo bi potrebno 60.000 matematičara da te podatke obrade ručno - objašnjava Đurić.

Pa ipak, potrebno je i iskustvo i neka korekcija. Čak i matematika u prognozi ume malo da prevari. Ali, greške ipak nisu tako česte.

- Ranije sam se nervirao kada kažu 'vi meteorolozi uvek omašite', sada ne razmišljam o tome. Smejao sam se nedavno jednom kommentaru u kom nas je čitalac jednog portala prozvao 'meteorološkom mafijom'. Kaže, mi smo u sprezi sa ski centrima i izmišljamo prognozu - smeje se Đurić.

I te kako voli da zbija šale na račun meteoroloških pojava.

Ponekad "šokira" okolinu izjavama da će pasti sneg kad mu vreme nije, pa bude odmah u centru pažnje.

A katkad se pratioci nasmeju njegovim objavama na instagramu.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Kakav sam psiho bio kao dete 😂Објава коју дели Djordje Djuric (@djordje_djuric88) дана

Kada dođe slava ili neko okupljanje šire familije, Đorđe je u prvom planu. Ne može, a da se ne govori o vremenu.

Pitanja poput "E... znaš li kakvo vreme će biti u četvrtak, imam svadbu" neće lako izbeći...

Nezgodnije mu je, priča, kada kasirka preko celo reda počinje da viče i ispituje kada će sinuti sunce ili pasti sneg. A ceo red se okreće.

Gdegod da se nađe, Đorđe privlači pažnju. Na odmoru, u studentkom domu, kod frizera... Jer, ipak nije često da srećemo meteorologe.

A pitanjima i pričama nema kraja. Sedeo sam više od dva sata ispijajući kaficu sa Đorđem i pričao o košavi, buri, tornadima, trombama, mediteranskom, sibirskom vazduhu, grmljavinama... Obećao mi je i da će me povesti u lov na kada za to bude prilika, a ja čitaocima obećavam da ću se naoružati kamerama i fotoaparatima.

A ond ami je otkrio i jednu tajnu. Kod kuće ima na desetine svezaka sa ručno crtanim mapama Jugoslavije i Evrope još od 1999. godine. Tada se zaljubio u meteorologiju.

- Išao sam u treći razred osnovne škole i počelo je bombardovanje. Te godine su se dešavale zaista zanimljive meteorološke pojave i bilo je neobičnih grmljavina i poplava. Tako je počela ljubav prema meteorologiji. Sam sam crtao i pravio svoje karte. Žurio sam iz škole da pratim preko televizije prognozu ili sam na kiosku molio da pogledam novine. Tako sam skupljao podatke i kod kuće ih analizirao, pravio svoje karte i kada me niko ne vidi zamisljao da vodim prognozu vremena - priseća se Đorđe.

Sada, kaže, sve te sveske čuva i uvek može da se priseti kakvo je vreme bilo pre 15 ili 20 godina.

VIDEO: Šta bi vaša žena uradila kada bi vas zatekla kako perete kosu na kiši?

(M. Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    10. decembar 2018 | 21:29

    Stvarno je bio fanatik kao mali,eto dosanjao je san.Moj komsija Djole😊😊

  • Milan

    10. decembar 2018 | 21:10

    Zivot je njegov posao?

  • Sitibuco

    10. decembar 2018 | 21:58

    Za koliko-toliko tacne prognoze potrebne su meteotoloske sprave i meteoroloski podaci sa zapada i istoka sa meteoroloskim elementima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA