≫ 

Od danas .RS domen imaće slova sa kvačicama: Srpski sajtovi više neće morati da imaju "ošišanu" latinicu

Registrantima postojećih .RS domena omogućena je registracija novog naziva .RS domena

  • 4

Od danas .RS domen će "govoriti" čak 13 jezika i omogućiti upotrebu 67 latiničkih slova, pa nazivi domena, između ostalog, više neće morati da se pišu "ošišanom latinicom", saopštio je Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS).

Registrantima postojećih .RS domena omogućena je registracija novog naziva .RS domena, koji na određenim pozicijama umesto "ošišanih slova ima odgovarajuća slova koja ranije nisu bila na raspolaganju (npr. "č" ili "ć" umesto "c", "š" umesto "s" itd), navedeno je u saopštenju.

RNIDS ističe da je činjenica da svaki narod teži da na internetu koristi svoje nacionalno pismo, i to ne samo u okviru sadržaja, već i u okviru naziva domena.

Prateći svetske trendove, RNIDS je još 2012. omogućio registraciju ćiriličkih naziva u okviru .SRB domena, a sada je u okviru naziva .RS domena omogućena upotreba šireg skupa latiničkih slova koja se koriste u Republici Srbiji, uključujući i pisma nacionalnih manjina, kaže se u saopštenju.

VIDEO: Očekivanja VS realnost: Kada onlajn kupovina krene po zlu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BigFoot

    10. decembar 2018 | 09:27

    Vrlo pametno, pa ćemo uskoro opet ukidati i vraćati na staro. Sajtovi nisu lokalna stvar nego međunarodna i besmisleno je strancu dati sajt koji ne može da otkuca. Čudi me da se Kinezi toga nisu setili, Arapi i drugi narodi sa specifičnim pismima. Ah, da, još uvek nisu dostigli nivo nacionalne svesti i samoljublja.

  • Lepi

    10. decembar 2018 | 08:17

    Ali zato tablice na automobilima.......

  • Lela

    10. decembar 2018 | 08:16

    Ko je taj sto zeli da koristi svoje nacionalno pismo a to pismo ostali narod ne prihvata u licna dokumenta (pasos) i ostalo svuda imamo problema sa tom cirilicom koja nista ne sluzi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA