≫ 

Govorili su mu da je lud jer je napustio državni posao i posvetio se poljoprivredi: Simikići su na selu pronašli svoj mir (FOTO)

Veliki su protivnici imigracije mladog stanovništa koje sve više odlazi i napušta sela

  • 9

Dok mnogi mladi bračni parovi sanjaju o odlasku iz sela u grad, pa i o prelasku iz manjih u veće gradove, porodica Sikimić iz Ruskog Sela kraj Kikinde, urban gradski život zamenili su seoskim.

Dvadesetšestogodišnji Milenko Sikimić ne samo što je porodično gnezdo svio na selu, on je nakon sedam godina napustio državnu službu i sa tri godine mlađom suprugom Tamarom odlučio da se potpuno posveti poljoprivredi.

- Ne mogu da razumem današnju omladinu, ne samo omladinu nego i starije ljude koji napuštaju seoska imanja i sele se u gradove. Kada smo supruga Tamara i ja odlučivali gde ćemo živeti, tu dileme nije bilo- selo i opet selo! Zašto bih ja išao u grad i plaćao kiriju pored svog imanja? - mišljenja je vredni Milenko.

Milenkov rad na njivi nekada ume da bude jako naporan; Foto: Telegraf

Pošto je otac ostao sam u gazdinstvu, odlučio je u dogovoru sa bratom da preuzme brigu oko domaćinstva. Kako kaže, njegovi pradedovi su za to vredno radili, generacije su pre njega nicale na toj zemlji, a "on sada da je napušta, to je zaista apsurd" .

Ovaj mladi poljoprivrednik je nakon odluke da se potpuno posveti stočarstvu i ratarstvu, napustio i državni posao.

- Radio sam kao vozač u Opštoj bolnici u Kikindi, u Hitnoj službi. Posao je za današnje uslove odličan. Mnogi su rekli , pa zašto napuštaš državnu službu, jesi li lud?! Ni sekunde se nisam dvoumio, odluku sam doneo, potpuno se predajem poljoprivedi i svom imanju. Moju odluku je podržala i moja lepša polovina, supruga Tamara, tako da smo zajedno u ovome, što mi puno znači - objašnjava nam Milenko koji nalazi vremena i za sport i uspešan je džudista.

On se nije pokajao; Foto: Telegraf

IMAJU I BOGAT STOČNI FOND

Pored ratarstva Milenko se bavi i stočarstvom:

- Obrađujem oko 100 jutara zemlje, a od nedavno smo obogatili i stočni fond, imamo 68 grla - krava, junadi i teladi. Posao u poljoprivredi nije lak, dosta je zahtevno i zahteva konstantan rad, odmora nema. Kada je sezona radni dan počinje nekada i u pet sati, a završava se se do kasno u noć, lucerka se na primer radi noću, pa nekada to bude i više od 14 sati rada dnevno - ističe ovaj mladi poljoprivrednik.

Supruga Tamara koja uskoro završava Muzičku akademiju u Novom Sadu, a potom namerava i da upiše master studije, velika je podrška svog suprugu:

Život na selu ga čini srećnim; Foto: Telegraf

- Na selu osećam mir, posle devet godina provedenih u gradu u ovom selu sam našla neki svoj mir. Milenko i ja smo i ranije dolazili na selo, a kada nam se rodio

sin Đorđe bilo je definitivno da ćemo naš zajednički život nastaviti na Milenkovom imanju. Mišljenja smo da je detetu mnogo lepše i zdravije na selo nego u gradskoj gužvi - rekla je za Telegraf ponosna supruga Tamara.

Kako tvrde Sikimići, veliki su protivnici imigracije mladog stanovništa koje sve više odlazi i napušta sela. Mnoga imanja koja većinom imaju i po jutar zemlje ostaju pusta i sela se pretvaraju u usamljene salaše. Ipak, postoji nada, a Sikimići su pravi primer mlade porodice koja prepoznaje lepotu življenja na selu koju ni jedan grad ne može zameniti.

VIDEO: I Zvezdin igrač odluke protiv Liverpula zna da bude domaćin

(D. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vasa

    11. decembar 2018 | 08:02

    To je pravi put za očuvanje zdrave porodice.Bravo.

  • Živko

    11. decembar 2018 | 08:27

    Bravo za Milenka mog Ruskoselca. Živijo sam i radio po evropskim metropolama . Danas živim u selu nadomak beograda brdovit kraju a u blizine i reka Sava, bavim se voćatstvom. Poznajem mnoge koji su pobegli iz gradskog pakla. Trebalo bi malo višu medijski propratiti povratak mladih na sela.

  • Dragan

    11. decembar 2018 | 09:07

    Svoji na svome.Legace uvece umorniji,ali i srecniji.Svaka cast za ovu odluku..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA