Gejevi i lezbijke ne mogu da usvajaju decu u Srbiji, ali ipak postaju roditelji: Evo šta sve rade da bi dobili bebu

Uglavnom odlaze u inostranstvo

  • 9

Zakon u Srbiji još uvek ne dozvoljava istopolne brakove, kao ni usvajanje dece u ovakvim zajednicama, a pripadnici LGBT populacije, koji se odluče na korak roditeljstva, snalaze se na različite načine.

Jedan od njih je dogovor sa osobom suprotnog pola o začeću i preuzimanju deteta po rođenju, ipak ova praksa pripada nešto starijem tipu rešenja. Modernije doba donelo je mogućnost kupovine u banci sperme, što lezbijkama znatno olakšava ovaj korak.

Mi smo razgovarali sa Jelenom Vasiljević iz organizacije za lezbijska ljudska prava "Labris" koja nam je otkrila na koji način se žene, a na koji muškarci u istopolnim zajednicama bore kako bi postali roditelji.

Ženski parovi najčešće pribegavaju odlasku u banku sperme; Foto: Marko Jovanović

- Na osnovu iskustva koje ja imam u ovoj organizaciji, mogu da kažem da su ženski parovi počeli da primenjuju odlazak u banku sperme, ali u inostranstvo, jer kod nas takva ustanova još ne postoji. Kada se dete rodi, roditeljka koja je rodila dete tretira se kao samohrana majka, a druga, u našoj zemlji, nema pravni status - objasnila nam je Jelena.

Ona je dodala i da je lezbijkama zbog ovoga mnogo lakše, nego muškim, ali da se i muškarci snalaze. Oni najčešće pribegavaju surogat majčinstvu van granica naše zemlje.

Kada je reč o usvajanju dece, muškarcima je mnogo teže nego ženama; Foto: Marko Jovanović

KAKO GEJEVI DOLAZE DO OČINSTVA?

Gejevi koji su u vezi i požele dete, odlaze u inostranstvo gde kupuju jajnu ćeliju i nju oplode, a potom se tretiraju kao samohrani očevi.

- Pripadnici LGBT populacije se snalaze kako znaju i umeju, jer naša zemlja još uvek nema uređene zakonske okvire po ovom pitanju. Praksa je pokazala da deca istopolnih parova koja odrastaju u Srbiji nemaju nikakav pravni, kao ni problem vršnjačkog nasilja, ali imamo problem sa zakonskim procedurama na čije se promene čeka godinama - rekla je Vasiljević za Telegraf.

Jovanka Todorović iz organizacije "Gayten" rekla nam je da kada se parovi istog pola odluče za dete, a to ne urade na ova dva gorenavedena načina, onda pokušavaju drugačijom metodom - pravljenje deteta sa prijateljicom ili poznanicom.

Tema usvajanja dece aktuelna je na svakoj Paradi ponosa; Foto: Marko Jovanović

- Nažalost, grubom reči opisano, ovakvi parovi moraju da se "dovijaju" kako bi ostvarili svoju želju roditeljstva. Najčešće se to postiže nekim dogovorom, usmenim, ne pravnim - rekla nam je Jovanka.

PRVO HETERO, A ONDA HOMO BRAK

Neretko se dešava i da jedan partner/ka ima zajednicu u kojoj dobije dete i nakon nekog vremena shvati da je homoseksualac/ka ili se tek sa zrelim godinama "autuje". Međutim, desi se da su iz tog odnosa imali decu i da ih onda praktično imaju i sa novim partnerima/ka istog pola.

Ustaljene prakse u ovim situacijama nema, a i zakon nema tretman za njih. Sve varijacije su moguće, a sve to da bi dobili ono za šta se LGBT populacija bori u našoj zemlji godinama unazad.

(S. Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zile

    16. decembar 2018 | 05:13

    Nisam protiv LG ni da se javno priznaju ali nisam da odgajaju decu. Ako im je najjači argument da i oni imaju materinjski nagon (prirodni nagon) da budu roditelji...onda je to - za mene- licimerno. Jer kad se opravdavaju da su homoseksualno naklonjeni prirodno...onda ta ista priroda nije izmislila da istopolni mogu da imaju decu. Ne može da se isti argument koristi u suprotnostima. Ko god mi odgovori sa boljim argumentom...ja ću da ga poslušam i ponovo procenim svoj stav. Ali u međuvremenu... nije me sramota što imam svoje mišljenje. I što sam protiv današnje propagande da je to sve ok. Nije sve ok!

  • cccc

    16. decembar 2018 | 05:50

    Istopolni brakovi ? I jos decu da imaju ? To drzava nikada nesme da dopusti !!!! Nikada! Mi smo Srbi ! Mi nismo Amerika!!!!! Muka mi je samo od toga sto se dovodi tema oko toga !!!

  • Wien

    16. decembar 2018 | 08:11

    Ako su istopolni brakovi u skladu sa prirodom neka se onda po prirodnim zakonima i razmnozavaju....bez nas hetero....neka im njihov partner/partnerka obogati zivot decom....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA