≫ 

Ginisova rekorderka samo uz pomoć ruku penje se na najviše svetske kule, a Srbija je njen drugi dom: Lepa Iranka kreće u osvajanje Njujorka

U Ginisovu knjigu rekorda upisana je kada je samo uz pomoć ruku prešla skoro 1.700 stepenika

  • 2

Kao deca imamo velike snove, a onda ih, kad odrastemo, nekako zaboravimo. Iranka Mahana Jami (34) kao devojčica nije imala veliki san. Ona je maštala o tome da može da skoči, potrči, da sedne u ljuljašku. Međutim, koliko god se trudila, naprezala, davala sve od sebe, njeno telo ostajalo je prikovano za invalidska kolica.

- Gledala bih kako se deca igraju na toboganu i pitala se: zašto ja to ne mogu. Tada sam obećala sebi - uvek ću sanjati velike snove i nikada neću dozvoliti da mi invaliditet stoji na putu - priča Jami za Telegraf.rs.

Uspela je da podigne 154 kilograma, Privatna arhiva

Upisala je studije hemije, a kasnije je magistrirala patologiju u Teheranu. No, njen najveći san bio je da hoda. Jedino kako je to mogla da izvede bilo je da prohoda - rukama. Tako se posvetila sportu, a svoje granice testirala je plivanjem i podizanjem tegova.

- Maksimum koji sam ostvarila su tegovi teški 154 kilograma. Nadmašila sam nacionalni para rekord penjanjem rukama na Teheranski toranj Milad. Tada sam prešla skoro 1.700 stepenika samo uz pomoć svojih ruku i time sam u decembru 2012. godine postavila Ginisov svetski rekord - ponosno ističe ova hrabra Iranka.

Postala je ginisova rekorderka kada je na rukama prešla 1700 stepenika, Privatna arhiva

Život je, kako to obično biva, ubrzo pred nju postavio nove prepreke. U Iranu, gde ne postoji ni minimalni stepen slobode, više nije bilo mesta za ovu odlučnu i prkosnu ženu. Mahana je prvo izbegla u Tursku, a onda iz Turske u Srbiju, ni ne sluteći da će u našoj zemlji pronaći drugi dom.

- Sada ostvarujem san o životu u slobodnoj zemlji gde je prepoznat i prihvaćen moj talenat i invaliditet. Prihvatni centar u Bosilegradu u kome sam smeštena danas je prava velika porodica koja mi pruža sve ono što jedna porodica može da da, a posebno toplinu i osećaj značaja za svaku osobu u centru - napominje Mahana.

Privatna arhiva

Ipak, njeni veliki snovi teraju je da nastavi put.

- Svoje planove za budućnost usmerila sam ka tome da osvojim sedam svetski najpoznatijih visokih zgrada, uključujući Empajer Stejt Bilding u Njujorku i Dubai Burdž Кhalifa toranj u Dubaiju - poručuje Mahana Jami.

VIDEO: Mladi bokser u kolicima je dokaz da se sve može, ali samo kad se hoće

(M. Leskovac/m.leskovac@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA