Šta su lopovi nekada krali, a kako se danas "operiše"? Nema više "leva ruka, desni džep", sada vlada princip "grabi i šetaj", a kada ih uhvate, kreće ršum

Poslovođe se hvataju za glavu jer su minusi i na desetine hiljada dinara

  • 24

Za 60 godina koliko supermarketi postoje kod nas, može se sa sigurnošću reći da su lopovi iz njih izneli tone i tone robe. I to bez mnogo muke, uz eventualno neku prekršajnu prijavu, ako ih uhvate. Jer, da bi zaradili i krivičnu, moraju baš da budu smotani.

Nekada su krale "obične" komšije, koji su crveneli od stida kada ih otkriju, a danas su lopovi mahom profesionalci, bahati, brzi i odlučni da ojade supermarket i za stotine evra.

U tekstu koji je beogradska štampa objavila 1978. godine (dve decenije nakon otvaranja prvog supermarketa) pisalo se da su supermarketi i toliko vremena nakon pojave ostali omiljeni za sport zvani "leva ruka, desni džep". Izvijali su se i snalazili na razne načine da se domognu nekog pića, parfema, sladoleda, maslaca, kobasice...

Foto: Wikipedia/MOs810/Profimedia

Ni tada kasirke nisu baš smele da preturaju po torbama, ali su imale svoje trikove i nudile se mušterijama da pomognu u pakovanju. I onda, kad vide da se kupac uzvrpolji, odmah znaju da nešto nije u redu.

Jednoj ženi su, pričaju, našli čitave vrećice sašivene oko grudi i pojasa, specijalne "bunkere" za krađu. Nju je odao sladoled, koji je prodavačica napipala u torbi, "pomažući" u pakovanju. Sladoled je bio u torbi, jer bi bilo baš nezgodno za kradljivicu da ga stavi uz telo... A onda su joj među prsima pronašli girice, kobasice...

A danas, šest decenija od otvaranja prvog supermarketa, poslovođe se i dalje drže za glavu. Krađe ne jenjavaju, svaki dan se susreću s manjkom, premotavaju kamere, svađaju se s lopovima, trče za njima...

Ali, stvari su se malo promenile: danas je sve više "profesionalaca", a sve manje "nevaljalih komšija".

To su sitni kriminalci koji od krađi žive, a mahom već poznati policiji i prepoznatljivi po tome kako se smucaju među rafovima, priča za "Telegraf" zamenik poslovođe jednog supermarketa iz poznatog lanca.

Ali, oni znaju da naprave i štetu koja se meri desetinama hiljada dinara.

- Top artikli za lopove su kafe. I to neće on da ukrade jednu kafu, on ukrade pet-deset. Odnose i pića i to ona najskuplja, skupe sireve, čokolade, sredstva za higijenu. To su neki luksuzniji proizvodi koje posle mogu da prodaju po nižim cenama - priča naš sagovornik.

Foto - Ilustracija: Pixabay

Kako to uspeju? Jednostavno, nonšalantno izađu sa korpom.

- Krenu sa korpom napolje, pa ako ih neko vidi ostave korpu i pobegnu, ako ne, uspeli su u krađi. Većina njih zna da neće biti kažnjeni ukoliko je ukradeni iznos manji od 5.000 dinara, pa onda umeju da budu i drski i bezobrazni i da ulaze u svađu sa zaposlenima. Kad sve ode do policije 90 posto njih završi kao da se ništa nije desilo, zbog nedostatka dokaza - priča naš sagovornik.

Ima i onih koji su obični kupci, ali im se osladi da nešto strpaju i u torbu. Sve to vidi se kada se roba popiše. Ali, jednom je sa rafa nestao baš vredan proizvod (da ga ne reklamiramo nećemo reći njegovo ime). Samo jedan primerak je bio izloženi  nesumnjivo je bilo da je ukraden. Kada je pregledao snimak, naš sagovornik otkrio je da je to bila jedna devojka.

Kako kaže dešavalo se i to, mada veoma retko, da neko dođe, traži šefa prodavnice i zamoli za pomoć jer nema para da sebi obezbedi hranu.

Iz jednog drugog lanca trgovina otkrili su još neke fore "sitnih kradljivaca".

Foto: Profimedia

- Oni unesu, na primer, kutiju od sijalice ili keksa i kažu "ovo sam kupio u drugoj radnji". A onda zamene tu praznu kutiju za novi proizvod i tako prevare kasirke - priča jedan od poslovođa.

Tako su, uostalom, radili i davnih sedamdesetih, pa su prodavci, kako piše u ranije navedenom tekstu, često nalazili prazne kutije.

No, takvi slučaji su svakako manji problem od drskih lopova koji će vam kradenu kafu po finoj ceni prodavati na nekoj improvizovanoj tezgi kraj lokalne pijace.

(M. Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Života

    16. decembar 2018 | 12:11

    Oni koji kradu po prodavnicama su lopovi a ovi koji su ukrali milijarde su biznismeni!

  • Zoran 52

    16. decembar 2018 | 12:50

    Naučili od političara i tajkuna.

  • Dtagan

    16. decembar 2018 | 14:55

    Sve zavisi od broja nula....ko ukrade 5 hiljada taj je.lopov, ko ukrade 5 miliona taj je biznismen...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA