Učenje putem interneta je brzo, ali i kuso: Profesori starog kova kivni na najnovije trendove

Zanimalo nas je kako to izgleda učiti matematiku virutelno, jer su nam jezici bili logični

  • 2

Učenje putem interneta ume da bude korisna stvar, ali u Srbiji tek pronalazi svoje mesto u obrazovanju. Mišljenja su, kako stručna, tako i laička, naravno, podeljena, a mi smo pozvali nekoliko brojeva sa oglasa koji nude upravo ovakvo učenje.

Ponuda je bila raznovrsna, od stranih jezika, srpskog, preko hemije i fizike, do matematike i statistike.

Zanimalo nas je kako to izgleda učiti matematiku virutelno, jer su nam jezici bili logični.

- Času može prisustvovati više učenika, a mogu biti i časovi jedan na jedan. Svaki učenik ima svoje pristupne podatke za platformu. Kada se zakaže online čas, učenik se obaveštava mejlom kog dana i u koje vreme mu je čas zakazan. U zakazano vreme, učenik se uloguje na platformu i jednostavno, klikom na određeni link pristupa času - rekla nam je Aleksandra Strugar, profesorka matematike koja u jednoj privatnoj školi drži časove putem interneta.

Grafička tabla se koristi kako bi se pisali i radili zadaci. Svaki čas se snima i arhivira na platformi, tako da svaki učenik u bilo kojem trenutku može ponovo da pogleda čas koji mu je održan i podseti se zaboravljenih detalja iz nekih od predavanja.

Potom smo je upitali o prednosti i manama ovakvog vida obrazovanja.

Vežbati matematiku moguće je i preko interneta; Foto-ilustracija: Profimedia/Tetra Images

Prednosti koje je navela su: platformi se može pristupiti u bilo koje vreme i sa bilo kog uređaja. Nema odlazaka kod profesora, a svi potrebni materijali su na jednom mestu i lako dostupni. Svaki učenik ima sopstvenog profesora od kojeg uvek može zatražiti pomoć.

- Jedina mana je što učenik treba da stekne naviku da samostalno radi, mada nije sam, jer ima podršku profesora koji samo nije fizički prisutan. Svi znamo koliko je teško naterati tinejdžera da samostalno uči, ali i za to imamo rešenje pa mejlom podsećamo učenike da se nisu dugo logovali na platformu, a roditelji dobijaju nedeljni i mesečni izveštaj o radu njihove dece - objasnila nam je Aleksandra.

Svoje razumevanje gradiva i stečeno znanje može proveravati testovima koji su pravljeni za svaku nastavnu jedinicu, kao i za svaku pređenu oblast što bi odgovaralo kontrolnim zadacima koje rade u školi.

Kako bismo saznali kako izgledaju onlajn časovi preko Skajpa ili neke druge društvene mreže, pozvali smo nekoliko brojeva, ali do zaključenja ovog teksta, nismo dobili odgovor. 

Uči se i preko Skajpa; Foto: Tanjug/AP

Aleksandra Strugar za Telegraf je rekla da, na osnovu svog iskustva, smatra da časovi kakve ona vodi, ne samo da mogu biti potpuno isti kao i tradicionalni sa privatnim profesorom, već ima i mnogo dodatnih prednosti.

Najveća je snimak svakog održanog časa, što omogućava da se čas, po želji, ponovo pogleda, kako kaže.

IPAK IMA ONIH KOJIMA SE NE SVIĐA PREKO KAMERE

Naravno, postoje i oni koji nisu zagovarači ovakvog modela edukacije, kao što je jedna profesorka fizike Olivera. Ona smatra da je edukacija virtuelnim časovima neadekvatna, jer što onda uopšte idemo u škole?

- Ništa ne može da zameni kontakt profesora i učenika, platforme i društvene mreže možda jesu brže solucije, ali krajnji cilj je temeljno savladati sve. Brzina podrazumeva instant varijante ili što bi naša stara poslovica rekla "sve što je brzo, to je i kuso" - izjavila je za Telegraf profesorka koja zagovara tradicionalnu nastavu.

(S.Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ka10

    12. decembar 2018 | 19:00

    Nekad imadosmo dobro skolstvo,sad sve preko internet,a sta cemo sa onima koji nemaju kompjuter a ne mogu ni da plate I ternet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA