Jovana posle posla piše seminarske radove studentima i svakog meseca zaradi više od 500 evra, a otkrila je i ko najbolje plaća

Umesto studenata odrađivala je njihove zadatke i uzimala i do 50 evra za veče

  • 3

Izrada seminarskih radova je često prečica do velike, a brze zarade, jer se studenti sve više odlučuju za ovakav način završavanja svojih obaveza.

Mi smo razgovarali sa Jovanom, devojkom koja je umesto studenata odrađivala njihove zadatke i uzimala i do 50 evra za veče. Znamo, deluje vam nemoguće, ali u pitanju je bio hitan rad.

- Devojka sa jednog privatnog fakulteta pozvala je moju prijateljicu i pitala da li zna nekog ko bi mogao da joj uradi seminarski za jedno veče, jer već sutra ujutru ima poslednji termin za predaju istog. Moja prijateljica je znala da sam taj i naredni dan slobodna, pa mi je predložila da uzmem i to brzinski završim - ispričala nam je Jovana.

Tema je bila "mobing" i otišla je do biblioteke u kojoj je inače bila učlanjena,  pronašla je samo jednu knjigu. Literatura je bila više nego oskudna, ali kako je trebalo ispisati samo 10 strana, posao je bio lak.

Sve veći broj studenata kupuje seminarske radove; Foto: Shutterstock

KOLIKO ZARAĐUJU?

Kako bismo proverili koliko se inače kreću cene pogledali smo ponude na oglasima i okrenuli nekoliko brojeva.

Žena sa druge strane slušalice odmah nas je pitala za koji predmet nam treba seminarski i za koji datum.

- Seminarski rad od 20 strana je 50 evra, ukoliko ti profesor bude vratio rad na korekciju, radim i to. Ništa nije "kopi-pejst" sa gugla, već radim na osnovu literature koju ti je profesor dao - objasnila nam je.

Dodala je i da radi i sa državnim i sa privatnim fakultetima, te da joj neće biti problem koji god da je predmet u pitanju, ali da se cena može razlikovati od kompleksnosti teme, obima gradiva i brzine kojom treba da radi.

Postoje disciplinske komisije, ali su one pred ovakvim prevarama gotovo nemoćne; Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

ŠTA PROFESORI KAŽU?

Bivši dekan ETF i predsednik Saveta beogradskog Univerziteta, Branko Kovačević, rekao nam je da je kupovina seminarskih radova apsolutno besmislena, jer je cilj takvih zadataka - obrazovanje.

- Studenti ne shvataju da to ide na štetu njima, radeći na takvim zadacima može mnogo toga da se nauči, a oni to ne shvataju. Znanje se ne kupuje, ono se stiče - rekao je Kovačević za Telegraf.

On je dodao i da bi možda dobro rešenje za takve situacije bilo kada bi se o seminarskim radovima i govorilo usmeno,  a ne samo da se isti predaje kao domaći zadatak.

- Od kad je sveta i veka, najbolji je usmeni kontakt i usmeno propitivanje, ali nažalost kada su obimne grupe studenata, od po 300-400 njih, jako je teško, gotovo neizvodljivo - objasnio nam je Branko Kovačević.

KAZNE ZA PRODAJU/KUPOVINU SEMINARSKIH RADOVA

Kada dođe do kupoprodaje seminarskog rada, važno je znati da podjednaku odgovornost snose i naručilac i onaj koji ga izrađuje.

Dakle, krivica je podeljena ravnomerno. Kazne koje su predviđene za ovaj prekršaj za naručioca su: ukor, javna opomena, zabrana polaganja određenog predmeta u određenom roku ili u najdrastičnijem slučaju - isključenje sa univerziteta.

Za one koji pišu seminarske radove kazna koja preti je novčana, jer se osim plagijat i podvala, ovo tretira i kao kršenje autorskih prava.

Pišite nam u komentarima da li vi poznajte nekoga ko radi ovaj posao i zarađuje veliki novac.

(S.Čenad)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vida

    11. decembar 2018 | 17:19

    To ti je danasnji fakultet,zato vam niko i ne daje posao.U moje vreme se ucilo.Ucio sam matematiku do pet ujutru a u sedam sam isao na predavanja.Zato su nam posao davali svi,jel smo znali sta smo studirali.Vi samo nastavite da kupujete,tako ce vam i ici.

  • Vale

    11. decembar 2018 | 16:08

    50e je jako skupo za seminarski. Ne preterujte.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA