≫ 

"Izvini, hoćeš li da me ubiješ, siluješ ili samo da me opljačkaš": Srbi će moći da brane imovinu i život od lopova, slučaj Bogeski je prekretnica? (ANKETA)

Prekida se praksa u kojoj se sudilo po principu "oko za oko, zub za zub"

  • 66

Noć je. Žena uspavljuje dete i, odjednom, čuje neko šuškanje u susednoj sobi. Uspaničeno zove muža. On odlazi do kuhinje, uzima nož i u strahu počinje da prati zvuk tuđih koraka u svom stanu. U dnevnoj sobi susreće se s provalnikom oči u oči. Provalnik mu uperi baterijsku lampu u lice i on više ne vidi ništa, samo u panici zamahuje nožem sa svih strana. Baterijska lampa pada. Provalnik je ranjen, a kasnije i umire.

Da li čovek koji je ubio provalnika u samoodbrani, štiteći ženu i dete u gluvo doba noći, treba da bude osuđen na zatvorsku kaznu? Srpsko pravosuđe reklo je NE i time konačno napravilo presedan u ovoj oblasti. Čovek iz priče je Saško Bogeski, prvi u Srbiji koji je od pre nekoliko dana i pravosnažno oslobođen za ubistvo provalnika. Zahvaljujući njegovom slučaju, smatraju pravnici, sada možemo očekivati da se mnogo šire tumači nužna odbrana u krivičnom pravu.

Do sada se u ovakvim slučajevima sudilo po principu "oko za oko, zub za zub". Na primer, provalnik je usred noći upao u tuđi stan i slučajno naišao na budnog vlasnika, ali nije krenuo u napad. Uplašeni vlasnik, videvši stranca, dohvatio je prvo što mu je palo pod ruku i gađao provalnika u glavu. Pre slučaja Bogeski, ovaj vlasnik stana ne bi imao nikakve šanse. Sudija bi procenio da nije bilo potrebe da se brani, jer ga provalnik još nije napao. Ne bi vredeli ni sasvim logični izgovori da je vlasnik bio isprepadan, uplašen za sopstveni život i da je instiktivno krenuo da se zaštiti. Jednostavno, zakon kaže da je nužna odbrana moguća samo onda kada je napad započeo i dok traje.

"Slučaj Bogeski uticaće na kruta tumačenja tužilaštva", advokat Toma Fila, Medija centar Beograd

Ipak, ugledni beogradski advokat Toma Fila kaže za Telegraf.rs da Zakon ne mora da se menja, već samo tumačenja tužilaca.

- Tužilaštvo je do sada ovakve slučajeve merilo apotekarskom vagom, ali mislim da je slučaj Bogeski napravio prekretnicu i da će se ubuduće dozvoljavati i šira tumačenja. Ne treba menjati propise, treba menjati navike našeg pravosuđa. Slučaj Bogeski je primer da se to i te kako može - poručuje Fila.

Koliko je prethodna praksa bila suluda, pokazuje i primer jednog njegovog klijenta. Završio je na optuženičkoj klupi zajedno sa lopovom koji je pokušao da ga opljačka, samo što je on sedeo kao krivac, a lopov kao žrtva.

- Moj klijent je bio mali zlatar kome je taj razbojnik uleteo u radnju, opljačkao je i počeo da beži sa punom torbom. Zlatar je pucao za njim, lakše ga je ranio, sustigao i povratio ukradenu robu. Međutim, tužilaštvo je njega gonilo za ugrožavanje sigurnosti i tako se desilo da u istoj sudnici sedi sa razbojnikom kao krivac, dok je ovaj ispao žrtva - priča Fila.

Paradoks krutog tumačenja nužne odbrane, ovakve situacije je bukvalno sveo na to da provalnika ili lopova prvo treba da pitamo koje su mu namere, da bismo znali da im uzvratimo istom merom.

- Ja sad lopova treba da pitam: "Izvini, hoćeš li da me ubiješ, siluješ ili samo da me opljačkaš", pa da onda znam da li da ga blago gurnem ili jako udarim. Potpuno besmisleno. Slučaj Bogeski sigurno će prekinuti takvu praksu i približiti nas američkim tumačenjima, u kojima čovek ima neprikosnoveno pravo da brani svoj život i imovinu kada provalnika zatekne na svom posedu - ističe Fila.

Istog stava je i advokat Sava Anđelković. Ipak, on napominje da se Srbija još nalazi u debeloj tranziciji i da i dalje nema ustaljenih kriterijuma u ovoj oblasti, te da ni eventualne izmene zakona ne bi bile na odmet. Potrebno je, kaže, u određenoj meri zaštititi i napadačevo dobro, ali nikako na uštrb odbrane, jer svaki čovek kome je život ugrožen ima pravo da se odbrani. Kada na sve to dodamo i činjenicu da je broj razbojništava i teških krađa u porastu, jasno je da slučaj Bogeski treba da bude prekretnica u našem pravosuđu, dodaje advokat Ognjen Radić.

- Ljudi su primorani da se brane. Tako da ili treba raditi na delimičnoj izmeni zakona ili da se zauzme jedinstven stav i da se ujednači sudska praksa, jer je društvena opasnost ovog krivičnog dela velika i ona su sve češća. Zauzimanjem jedinstvenog stava ne bismo imali situaciju da suđenja u ovakvim slučajevima, kao kod Bogeskog, traju i po pet godina - zaključuje Radić.

VIDEO: Srbi krali nakit u Mađarskoj pa pali u ruke policiji

(M. Leskovac/m.leskovac@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Losmi

    12. decembar 2018 | 16:33

    STA ce covek u MOJOJ KUCI UVECE U 12 U MOJOJ SOBI,STA TRAZI U MOM RADNOM STOLU ILI ORMANU?STA CE U MOJOJ GARAZI?STA CE U MOM DVORISTU,A JA GA NISAM ZVAO?NIJE POLICAJAC,NI DOKTOR A BOGU HVALA NI IZVRSITELJ? ZAKON KAO U AMERICI LIBERALIZOVATI ZAKON O ORUZIJU(DA SE MOZE KUPOVATI ZA LICNU ODBRANU) PA DRAGI MOJI LOPOVI,IZVOLTE,DODJITE NEPOZVANI!

  • Alex

    12. decembar 2018 | 19:05

    Evo i ja. Ako službe interesuje mogu me naći. Ja bih konkretno provalnika ako ga zateknem dok mi je porodica tu ISTRANŽIRAO!!! Država živi od mog poreza na tu istu imovinu. A za sve koji su opljačkani a nisu novčano nadoknađeni predložio bi im da više nizašta ne plaćaju porez!

  • Djordje

    12. decembar 2018 | 16:58

    U Madjarskoj je napisan paragraf u krivicnom zakonu ,ako te neko napadne u mraku bilo gde pa i na ulici mozes se braniti svim raspolozivim sredstvima .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA