≫ 

Huso je Gugl iz Prijepolja: Sve zna i beleži, osim svojih dogodovština sa ljubavnicama (FOTO) (VIDEO)

Ko je pao s trešnje, ko se klanja u vreme Ramazana, ko je umro u naručju tuđe žene...

  • 2

Ako neko u Prijepolju nema internet, dovoljno je da pozove Husa Preljevića iz sela Dušmanići, jer ovaj krepki starac skoro tri decenije pre pojave Gugla u detaljno beleži šta se događa u Polimlju, a i šire.

- Imam napisano kada su spojene šine pruge Beograd-Bar bio je ponedeljak, 24. novembar 1975. godine, takođe sam zabeležio da je R.S. umro u svom automobilu dok je bio u zagrljaju sa mladom ljubavnicom, kad je doktor u Beogradu porodio devojčicu od 10 godina. Imam upisano i da je u 87. godini umro astronaut Džon Jang, deveti čovek koji je hodao po površini Meseca. A 17. juna ove godine je sa trešnje pao Dino Redžić, oporavio se - kaže prijepoljski Gugl za Rinu, koji je utefterio i kada se rodila Angela Merkel 17. jula 1954.

Husove beležnice kriju najveće tajne Prijepolja Foto: Rina/I.Nikolić

Huso precizno vodi i statistiku koliko je Prijepoljaca napustilo ovaj svet i kada, ali nećete verovati tačno u sekund.

- Napišem kada je umro čovek i onda izračunam koliko je živeo godina, meseci, dana, sati, minuta i sekundi. A kad prisustvujem sahrani, ja pišem koliko je ona trajala i kada je tačno čovek spušten u grob. Prošle godine u Prijepolju je umrlo 377 građana, od toga Srba 217, muslimana 160, ženskih osoba 183, a muškaraca 194 - kaže Preljević.

Sve je Huso čitkok zabeležio Foto: Rina/I.Nikolić

Huso živi na pobrđu iznad Prijepolja čiju istoriju poslednjih skoro pola veka ažurno beleži. Кuća mu je pored mejtefa, buduće džamije, o kojoj brine i koju održava, a jedna knjigu je posvećena njoj. Tu beleži koliko ljudi, po imenu i prezimuenu, dođe za vreme Ramazana da se klanja i kada dolazi hodža da obavi obred.

Na desetine popunjenih rokovnika čini istoriju Prijepolja, posebno je odvojena sveska u kojoj je zapisivao kada je zidao kuću koji radovi su se kada obavljali pa od temelja do krova, sve do useljenja.

Ima desetine popunjenih rokovnika Foto: Rina/I.Nikolić

Ali spisatelj iz Dušmanića nije samo beležio događaje iz tuđeg, već i iz svog privatnog života.

- To sam pisao u skraćenoj verziji jer neću sutra kada bude čitao narod da zna šta sam radio sa ljubavnicama. Zabeležio sam da sam na neplaćenom odmoru bio sa jednom, pa stavim početno slovo i tri tačke, na Ravnoj njivi - priča Preljević.

(Telegraf.rs/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    12. decembar 2018 | 13:47

    Zanimljiv hobi. Ziveo dugo godina.

  • Jeretik

    12. decembar 2018 | 13:17

    Neka sve zapisano ukorici i stavi naslov . "Dzon hodo po mesecu a Dino pao sa tresnje " .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA