≫ 

Ako vidite rozikasto perje, ne dirajte ga, otrovno je: Sve o furadanu, opasnoj supstanci koja ubija pse i ptice, a smrtonosna je i za čoveka

Samo 1 gram "furadana" dovoljan je da ubije odraslog čoveka od oko 70 kilograma

  • 4

Psi kojima pena izlazi na usta, mrtvi srndaći i zgrčene ptice rozikastog perja posledica su sve češćeg korišćenja nelegalnog pesticida furadana, opasnog otrova koji je u malim količinama smrtonosan i po ljude.

Furadan je herbicid, sredstvo za zaštitu bilja i zbog ozbiljnih posledica zabranjen je za korišćenje još 2014. godine. Ipak, to ne sprečava poljoprivrednike da nelegalnim kanalima dolaze do njega, ne više toliko da bi štitili useve od parazita, koliko da bi se rešili problema grabljivica i pasa lutalica.

Ovaj herbicid spada u bojni otrov, a smrtonosan je čak i za ljude. Smrtonosna doza ovog otrova iznosi svega 15 miligrama po kilogramu telesne mase, što znači da je samo 1 gram "furadana" dovoljan da ubije odraslog čoveka od oko 70 kilograma, dok je doza koja je opasna za dete daleko manja.

Na ovaj problem upozorilo je i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica.

- Obratite pažnju na ptice koje imaju neobično obojeno perje, posebno na golubove čije je perje premazano roze ili ljubičastom bojom! Pre nekoliko dana u samom centru Vršca pronađeno je perje domaćeg goluba koje je najverovatnije zatrovano opasnim otrovom Furadanom. Nemojte uzimati perje ili ptice koje su tako obojene - upozorili su iz ovog Udruženja

Oni napominju da diranje zatrovanog perja može biti izuzetno opasno i čak dovesti do smrti.

- Posebno su ugrožena deca koja imaju sklonosti da uzimaju životinje u ruke kako bi ih istražili, pomazili ili im pomogli. Ovakva krivična dela usmerena su ka trovanju ptica grabljivica, pre svega onih koje su u stanju da ulove golubove. Ako sretnete ovakav slučaj, hitno nam javite i pozovite policiju i inspekciju za zaštitu životne sredine - kažu u Udruženju.

Ne dirajte šareno perje, Foto: Pixabay

Promet i upotreba furadana zabranjeni su u Srbiji još 2014. godine, ali to nije dovelo do zaustavljanja prometa ove opasne materije.

Zbog ovog otrova su stradali svi orlovi belorepani u prethodnih deset godina, koji su u Srbiji zaštićeni, a pre nekoliko godina uginulo je i čitavo jato ždralova, ali i veliki broj srndaća.

Otrov ubija ptice, Foto: Pixabay

Ovi preparati opasni su i po ljude, jer se toksini zadržavaju u plodovima voća i žitaricama, a otrov dospeva i u zemljište i vodu koje koristimo.

Fizičko lice za korišćenje furadana može da bude kažnjeno novčanom kaznom do kaznom zatvora u trajanju do tri godine, a za privredni prestup, novčanom kaznom u iznosu od 700.000 do tri miliona dinara.

VIDEO: Svinjskim mesom truju pse po Lazarevcu

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Кастор

    13. decembar 2018 | 09:48

    Хвала на упозорењу

  • Niki

    13. decembar 2018 | 09:44

    Ovo je strasno!!!

  • Realno

    13. decembar 2018 | 10:07

    U danasnje vreme se pesticidi koriste u velikoj meri a niko ne razmislja o posledicama! Najvaznija je dobit kvantiteta a o kvalitetu se ne govori.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA