≫ 

Nove promene u školama od ponedeljka: Deca imaju rok od dva dana da mami i tati prijave keca, a roditelji dobijaju šifre za E dnevnike

Plan je da se do kraja godine omogući pristup roditeljima za sve škole, kažu za Telegraf u Ministarstvu prosvete

  • 12

Osnovne i srednje škole u Srbiji od sledeće nedelje počeće da kreiraju naloge roditeljima i daju im šifre za pristup E dnevniku, preko kojeg će oni u svakom trenutku moći da prate ocene i izostanke svoje dece. Kojom dinamikom će se to raditi, zavisi od samih škola, ali plan je da do kraja decembra sve mame i tate dobiju šifre za E dnevnike, kažu za Telegraf u Ministarstvu prosvete.

- Poslednje prepreke za uvođenje roditelja u sistem elektronskog dnevnika otklonjene su još 5. novembra. Planirano je da se do kraja godine omogući pristup roditeljima za sve škole, a one će roditeljske naloge izdavati prema dinamici koju same odrede - priča za naš portal rukovodilac projekta "E prosveta" Bojan Radić.

Dobra vest za đake je da roditelji neće moći da vide njihove ocene istog trenutka kada ih dobiju. Naime, usvojen je predlog psihologa i pedagoga da se deci da mogućnost da sami roditeljima saopšte ocene, pa će one u E dnevniku biti vidljive sa dva dana zakašnjenja.

Školski psiholog Branka Tišma objašnjava da će ova odložena reakcija roditelja smanjiti pritisak i stres kod dece kada dobiju lošiju ocenu.

- Tamo gde ima problema, drugačije je kad roditelj odmah vidi ocenu. Tada obično odmah sledi kazna i oštra kritika koja loše utiče na dete i koja ga ne motiviše da ocenu popravi i bude bolji đak. Deci mnogo znači kada dobiju priliku da sami saopšte roditeljima neku lošu vest. Kad naprave neku glupost, često dođu kod mene u kancelariju i kažu: "je l mogu ja da pozovem roditelje da im kažem". Zato je veoma dobro i po decu i po roditelje da ocene u E dnevniku budu vidljive dva dana nakon što ih đak dobije - poručuje Tišma.

Deci znači kada dobiju priliku da sami saopšte roditeljima lošu vest, Foto: Profimedia/imageBROKER

Inače, ocene svih učenika mogu da vide samo direktor škole i razredni starešina, dok ostali nastavnici mogu da vide samo svoje ocene, a ne ocene svojih kolega, a sve u cilju veće objektivnosti.

Podsetimo, projekat implementacije elektronskog dnevnika započeo je pilot projektom u školskoj 2017/18. godini, a nastavljen je glavnim projektom ove školske godine. Pilot projekat je započeo sa 60, a završio sa preko 500 osnovnih i srednjih škola. Po završetku pilot projekta odlučeno je da se sve škole uključe u glavni projekat u ovoj školskoj godini.

- Prema planu obuka, svih 1.764 osnovne i srednje škole biće u sistemu najkasnije do druge nedelje decembra 2018. godine. U prelaznom periodu, dok se ne dostigne potreban nivo opremljenosti, škole će voditi evidenciju na oba načina, i papirni i elektronski - dodaje rukovodilac projekta "E prosveta" Bojan Radić.

VIDEO: Kako funkcionišu obrazovni sistemi u drugim državama

(Miljana Leskovac/m.leskovac@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jagodinka Simonović

    13. decembar 2018 | 14:28

    Došlo vreme da ne možeš ni keca da sakriješ...

  • rikimil

    13. decembar 2018 | 14:17

    "Dobro je da krijemo nerad ucenika , da sakrijemo jedinice " . Bio sam i ucenik , I roditelj , nastavnik . Sve mora da bude na stolu, da se vidi , da roditelj dodje u skolu , da razgovara sa razrednim staresinom , da ga dete vidi I da shvati da ga neko kontrolise. Idemo na to da nam deca , roditelj I nastavnici komuniciraju preko drustvenih mreza ????????

  • Mica. prof

    13. decembar 2018 | 17:24

    Sta sa skolama u seoskim sredinama koja nemaju ni telefon, a kamoli internet. Velika glupost je taj E-dnevnik. Ako se roditelj imalo interesuje za dete docice u skolu i vide ce sve. Dajte nastavnicima najmanju platu, olavajajt ih kako stignete, a hocete da vam deca budu genijalni. Sramota za sve. Pogotovo za roditelje, a onda za drzavu i sistem. Napred prosveta i drzite do sebe i svog Postenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA