≫ 

Mali genijalci iz Srbije otputovali u Šangaj na svetsko takmičenje: Kodiraće i programiraće robote koji će rešavati velike probleme

Učenici će kao zadatke imati da isprogramiraju robota koji će svojim kretanjem rešiti problem pohranjivanja podataka na server, reciklaže elektronskog otpada, onlajn kupovine, pokretanja navigacije, pokretanja konvergencije sistema...

  • 1

Dva tima iz Srbije otputovala su danas u Šangaj na Svetsko takmičenje u edukativnoj robotici (WER). Ovo je drugi put da Srbija šalje svoje predstavnike na prestižno takmičenje, a ove godine 15. i 16. decembra u Kini predstavljaće je ekipe Ogledne OŠ “Vladislav Ribnikar“ iz Beograda i „Politehnike – škole za nove tehnologije“.

Timove čine po 3 učenika, koji na takmičenje odlaze u pratnji svojih nastavnika, odnosno mentora, a na kome će imati priliku da pokažu svoja znanja u programiranju i kodiranju na platformi Kripton 4 i 7 proizvođača Abilix.

Tema ovogodišnjeg takmičenja je Informaciono doba, a učenici će kao zadatke imati da isprogramiraju robota koji će svojim kretanjem rešiti problem pohranjivanja podataka na server, reciklaže elektronskog otpada, onlajn kupovine, pokretanja navigacije, pokretanja konvergencije sistema.

Učenici će na ovaj način imati priliku da pokažu svoje umeće da robota kodiraju i programiraju da izvrši precizne radnje pomoću kojih će rešiti zadate probleme.

Na takmičenju u Šangaju nadmetaće se preko 15.000 učesnika iz 50 zemalja, dok je na kvalifikacijama za WER učestvovalo više od 500.000 takmičara. Na kvalifikacijama u Srbiji koje su održane u aprilu u okviru programa Bitka za znanje koji sprovodi Fond B92, učestvovalo je 17 škola, među kojima su se Ogledna OŠ “Vladislav Ribnikar“ i „Politehnika – škola za nove tehnologije“ pokazale kao najbolje u kategoriji osnovnih i srednjih škola i plasirale za svetsko takmičenje. Odlazak srpskih predstavnika u Kinu organizovao je i omogućio Fond B92 uz podršku donatora: Microsoft, Mozzart, SGS, Buck.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA