Napokon ćemo znati kakvo mleko pijemo: Nacionalna referentna laboratorija dobila akreditaciju posle 15 godina peripetija

Do aprila će se kontrolisati više od 95 odsto roba koje se koriste u ishrani stanovništva

  • 3

Akreditaciono telo Srbije dodelilo je danas sertifikat o akreditaciji kojim se potvrđuje da je Nacionalna referentna laboratorija za bezbednost hrane, hrane za životinje i ispitivanje kvaliteta mleka kompetentna za obavljanje poslova ispitivanja bezbednosti hrane, shodno obimu dodeljene akreditacije.

Time je laboratorija za kontrolu mleka i formalno osposobljena za superviziju kvaliteta mleka na čitavoj teritoriji Srbije, odnosno da obavlja poslove službene kontrole, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

O uspostavljaju nacionalne referentne laboratorije govori se već 15 godina, a da nam je neophodna pokazalo se tokom afere aflatoskin. 

Ministar poljopivrede BranislavNedimović kaže da "nacionalna referentna laboratorija ranije nije postojala kako bi posle 2000. godine monopoli mogli da rade šta hoće", te istakao da se više neće dešavati da laboratorija uvoznika koja se takođe nalazi u njegovom vlasništvu ili u vlasništvu "njegove ujne" bude kontrolor robe.

On je najavio da će se do aprila naredne godine uspostaviti nacionalna referentna laboratorija za više od 95 odsto roba koje se koriste u ishrani stanovništva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    13. decembar 2018 | 19:58

    Picemo ono sto moramo o ono sto bude na trzistu ,kao da imamo neki drugi izbor da mozemo da biramo,domace sveze mleko ima samo kod pravog domacina ,ali su se i neki domacini malo iskvarili pod uticajem drustva i trzisne ekonomije pa su svi poceli da muljaju u svojim poslovima

  • Pfk

    13. decembar 2018 | 19:53

    Pa sto moramo da znamo?I do sad nismo znali ni sta pijemo ni sta jedemo pa ne moramo ni u buduce.

  • Majstor

    13. decembar 2018 | 19:57

    Svaka cast Nedimovicu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA