≫ 

Otvoren sajam "Ekspo Niš": Stotinak privrednika i preduzetnika sa juga predstavilo svoje proizvode

Sajam se završava sutra svečanom dodelom priznanja najboljim učesnicima. Ulaz za posetioce sajma je besplatan

  • 0

Pod sloganom “Pre(d)uzmi svoju budućnost” danas je u hali “Čair” u Nišu otvoren Sajam privrede i preduzetništva “Ekspo Niš 2018” koji je okupio stotinak privrednika i preduzetnika iz cele zemlje. Svoje proizvode i usluge predstavile su firme sa čitavog juga Srbije, ali su u Niš sa svojim proizvodnim programom stigli i gosti iz Osečine i Inđije.

Sajam koji je  pod pokroviteljstvom grada Niša prvi put održan prošle godine, svečano je u ime organizatora otvorio Bratislav Vasiljević, predsednik gradske opštine Pantelej, nakon što je pročitano pismo podrške koju je ova manifestacija dobila od PKS i predsednika Marka Čadeža.

Foto: Telegraf

- Cilj sajma je predstavljanje proizvoda i usluga privrednih subjekata sa područja cele naše zemlje i njihovo tržišno povezivanje Takođe, tokom sajma upoznaćemo se sa potrebama za kadrovima naše privrede kao i sa primenom Zakona o dualnom obrazovanju - kazao je Vasiljević koji je podsetio da ova manifestacije korespondira sa politikom Vlade Srbije i usvojenim Programom dekade preduzetništva.

Sajam je okupio veliki broj privrednika, Foto: Telegraf

Srpski privrednici predstavili su bogat program, počev od tradicionalnih prehrambenih proizvoda kao što su to učinili opština Ražanj i Prokuplje, turističkih potencijala sa čim je na sajmu nastupila između ostalih i Sijarinska Banja do vrlo širokog asortimana robe za potrebe mašinske industrije, što je bila sajamska ponuda gostiju iz Inđije.

Sajam je održan u Nišu, Foto: Telegraf

U okviru sajma je održana stručna konferencija “Potrebe privrede za kadrovima i primena Zakona o dualnom obrazovanju” u organizaciji Privrede komore Srbije i Privredne komore Austrije.

U radu konferencije učestvovali su predstavnici nadležnih ministarstava i agencija, Nacionalne službe za zapošljavanje, poslovnih asocijacija, privrede i srednjih stručnih škola ukljućenih u sistem dualnog obrazovanja. Putem video bima obratio se predsednik PKS Čadež napominjući da je u proteklih pet godina broj učenika u sistemu dualnog uvećan za deset puta - sa 400 na 4.500, broj škola pet puta - sa 16 na 80, a broj kompanija 15 puta - sa 40 na 600.

Sajam je održan u hali Čair, Foto: Telegraf

- Iako su samo dve generacije učenika u različitim pilot projektima završile ovaj vid školovanja u dualnom obrazovanju u srednjim stručnim školama, 85 odsto odmah se zaposlilo u kompanijama gde su i učile svoj posao - rekao je Čadež.

Sajam se završava sutra svečanom dodelom priznanja najboljim učesnicima. Ulaz za posetioce sajma je besplatan.

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA