≫ 

Anđelu je otac tukao od malena, nazivao je ku*vom, smejao se jezivo i mučio je sve dok nije preminuo: Danas pomaže drugima, a oni je pljuju (FOTO)

Otvorila je svoju dušu kako bi skrenula pažnju na decu koja su žrtve porodičnog nasilja

  • 16

Od momenta kada se rodila, Anđela Unković (35) iz Jagodine, doživljavala je nezamislivo fizičko i psihičko nasilje od svog oca. Nazivao ju je k*rvom, a sa samo dve godine zapamtila je strašne batine. Dobijala ih je i dok je bila beba. Danas je ova hrabra žena psihoterapeut i pomaže drugima da nauče da se nose sa problemima i da prevaziđu traume. Nažalost, često čuje "kako ti možeš da mi pričaš šta da radim, kad ne možeš da pomogneš sebi?"

Sa ovim pitanjem se suočava svakog dana, jer ima nevoljne pokrete koji su se možda javili kao posledica teškog detinjstva. Nije utvrđeno zbog čega su nastali i počeli da joj zagorčavaju život.

Pored ovog zdravstvenog problema za koji joj decenijama nije postavljena dijagnoza, Anđela ima oštećenje sluha i nosi slušni aparat. Međutim, naučila je da se bori i da ide dalje. Završila je Teološki fakultet i bavi se psihoterapijom.

Svoju priču podelila je sa mnom, jer želi da skrene pažnju na žrtve porodičnog nasilja. Dok je pričala, ja sam je slušala bez reči, a kroz glavu mi je prolazilo pitanje "kako se nosi sa time?" Ja sam zbog daleko manjih problema upadala u očaj.

Hrabra žena veruje da će njeno gorko iskustvo, ako ono uopšte može da se opiše jednim tekstom, da pomogne drugima da potraže pomoć kako bi prekinuli pakao u kome žive.

- Priču o svom životu započela bih molbom da svaki roditelj prijavi nasilje nad svojim detetom. Ja sam ga trpela do 26. godine, tačnije sve dok otac nije preminuo. Nisam bila u mogućnosti da se sama branim, jer sam osoba sa invaliditetom. Bilo mi je potrebno da mi neko pomogne - kazala mi je Anđela Unković.

Nasmejana Anđela Unković sa svojom majkom Foto: Privatna arhiva

ANĐELIN PAKAO

Njeno prvo pamćenje je izrazito bolno. Ta rana nikad neće zaceliti, ali Anđela je naučila da se nosi sa njom. Otvorila ju je u razgovoru sa mnom, jer zna da mnogo dece prolazi kroz pakao koji je ona doživela. Nada se da će njen život da zaštiti bar jednog mališana od nasilnika.

- Otac je počeo da me bije dok sam još bila beba, a ja sam to nasilje zapamtila već sa dve godine. Svakodnevno sam ga trpela. Nakon što me prebije, smejao se. To je bilo jezivo. Kad me nije fizički napadao, onda je verbalno. Slušala sam kako sam k*rva, retardirana, glupa... - priseća se moja sagovornica teških trenutaka u životu sa harizmatičnim osmehom koji ni u jednom momentu ne otkriva neopisivu bol koja se iza njega krije.

Kad je imala oko godinu i po dana Anđelu je otac izveo i stavio na ljuljašku. Pala je i zadobila udarac u glavu. Nakon toga su navodno krenuli nevoljni pokreti, kako priča žena neverovatne snage. I danas ne zna da li su oni posledica povrede, kao ni da li je zaista pala sa ljuljaške ili se situacija odigrala drugačije.

Kao nejako biće, tad mala Anđela, nije doživela ljubav svog oca. Nije je nikad ni dobila, jer je porodično nasilje trajalo decenijama. Nažalost, njena priča je samo jedna u nizu.

Anđela je još kao beba dobijala batine od svog oca Foto-ilustracija: Profimedia

- Poslednje strašne batine dobila sam kad sam imala 25 godina. Tad mi je polomio dva rebra. Batine i ponižavanje ću pamtiti ceo život. I dan danas imam traume. Noću sanjam kako me davi i ne mogu da dišem. Ali, borim se sa tim i ne dozvoljavam da padnem. Idem dalje i želim drugima da pomognem da nauče da žive sa tim kao što sam i ja. Moj život je bio težak, ali neću da dozvolim da nakon svega ne mislim da je lep - ističe moja sagovornica.

Svoju pomoć Anđela nudi i pruža kako privatno, tako i profesionalno. Kao psihoterapeut i žrtva nasilja zna kakve posledice na decu ostavlja maltretiranje koje dožive od roditelja.

- Traume iz detinjstva ne prolaze. One ostaju za ceo život i nikad ne mogu da se zaborave. Svako ko je trpeo fizičko i psihičko nasilje mora da nauči da sa tim sećanjima živi i treba da potraži stručnu pomoć. Prvi korak je suočavanje sa stvarnošću, pa onda da se nađe način kako da se osoba nosi sa tim iskustvom - objasnila je ona.

Foto: Privatna arhiva

Moja sagovornica kao psihoterapeut pomaže ljudima i sa drugim problemima. Međutim, neretko se suočava sa njihovim predrasudama. Veći broj njih je posmatra i doživljava kao osobu sa nevoljnim pokretima i oštećenim sluhom.

- Radim kao psihoterapeut u crkvi. A nažalost, često čujem, jer imam nevoljne pokrete, kako sama sebi ne mogu da pomognem, pa kako ću drugom. Međutim, to nije istina. Ja sam se izborila da normalno živim iako mi zdravlje nije najsjajnije. Izborila sam se i sa porodičnom situacijom. Srećna sam, zadovoljna i uvek idem dalje i uvek ću ići - završila je razgovor sa mnom Anđela Unković (35) iz Jagodine.

Hvala joj što je otvorila dušu, jer ću zahvaljujući njoj da se trudim da budem još bolja majka svojoj deci čiji život, sreća, zdravlje i sutrašnji uspeh zavise od mene.

Molila bih još jednom, u Anđelino i svoje ime, sve koji su svedoci ili žrtve porodičnog nasilja, da to prijave nadležnim organima.

VIDEO: Društvo opravdava nasilnike, dok sve više žena strada u porodičnom nasilju

(Ivana Vlajković/i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA