≫ 

Carski sir porodice Jovanović osvaja ljubitelje punog ukusa

Oduševio i Francuze i Istrane

  • 0
Foto: Promo

Samo za prave ljubitelje sira! Tako svoj proizvod opisuje porodična Sirana Jovanović iz Smedereva koja sa ponosom može da stane iza njegovog punog ukusa i jakog mirisa dostojnog krunisanih glava. Od nedavno, ovaj za naše prostore zaista redak sir, može se pronaći u odabranim Roda marketima i to u tri varijante: Carski sir klasik, Carski sir sa ukusom žalfije i Carski sir sa ukusom lavande.

Foto: Promo

Kao jedan od osam učesnika inovativnog projekta Super Srbija, koji su pokrenuli Direct Media i Roda, i Sirana Jovanović je u trci za što boljom prodajom, koja će najuspešnijima možda obezbediti jednogodišnji ugovor sa Rodom.

Foto: Promo

Kao i ostali preduzetnici,  i Jovanovići se nadaju da će baš njihov sir osvojiti srca potrošača, a evo i zbog čega.

- Carskom siru su se divili Francuzi, Istrani, Rusi – svi su bili oduševljeni ukusom ali i natpisom na ambalaži „Proizvedeno u Srbiji“ jer im je prosto neverovatno da zemlja sa tradicijom belog mekanog sira može da proizvede jedan koji odvažno nosi titulu najjačeg sira na jednom festivalu. Zbog jakog ukusa koji svu svoju jačinu dostiže tek nakon par minuta, neretko ponudimo i stolicu da degustator malo i sedne, priča Zvonko Jovanović, glava porodice.

Priču o preduzetničkom putu Sirane Jovanović pogledajte OVDE

Foto: Promo

Ovaj mašinovođa u penziji, inače beogradsko dete, odlučio je da bolju budućnost za svoje naslednika potraži na porodičnom imanju u Smederevu, i to u proizvodnji sira.  Dva puta je pokušavao i iz drugog puta uspeo. Najpre je, sledeći svoju davnašnju želju, osnovao farmu krava, ali su mu u tom trenutku deca bila isuviše mala i njihovo školovanje i rad na farmi jednostavno nisu bili mogući. Zvonko farmu zatvara ali ne odustaje od ideje. Nakon penzije, a kada su deca odrasla, odlučuje da se ozbiljno posveti svom snu.

- Porodična proizvodnja tvrdih sireva iz zaborava je vratila ekstra tvrdi sir, prilično redak proizvod na našim prostorima. Iako je receptura u stvari jedna porodična tradicija koja se na neko vreme prekinula, odmah mi je bilo jasno da u rukama imam naš proizvod. A da biste znali zašto smo ga nazvali Carski sir, morali biste da ga pomirišete i probate, ponosan je Zvonko na svoj proizvod.

Foto: Promo

Pored dobrog glasa koji ga prati, Carski sir se može pohvaliti i mnogim priznanjima na sajmovima, između ostalog i nagradama na “Novosadskom Sajmu” i “Sajmu etno hrane”. Sir iz porodične Sirane Jovanović radi se po starinskim recepturama i taj proces nije nimalo jednostavan:

- Period sazrevanja ovakvoj vrsti sira je najmanje 6 meseci a može ići i do tri godine. Stoprocentno je prirodan, kontrola mleka iz mlekara sa kojima sarađujemo se redovno nosi na analizu, kao i sam sir kada je gotov. Koristimo punomasno mleko bez aditiva. Jedino što se dodaje u naš sir su različite biljke, žalfija, ruzmarina, anisa, lavanda ili crnih tartufi, priča nam Zvonko.

Foto: Promo

U Smederevu, u porodičnoj sirani, napravljena je sigurna luka za svu Zvonkovu decu, četvoro njih. Za svakoga od njih ima posla i svako svakom oseća potrebu da olakša, vrati, pomogne, obezbedi. A da se očeva ideja o sirani razvija i poprima obrise ozbiljne kompanije, raduje i decu. Posebno sina Dušana koji je odrastao sa sećanjima na oca koji proizvodi mleko:

Foto: Promo

- Nema boljih, ni vrednijih roditelja na svetu, verujte mi. Moja prva sećanja na njih su kako vredno rade, po dva posla a uvek ostave vreme da se posvete i nama. Odrastao sam sa mirisom sela u nozdrvama. Iako sam rođeni Beograđanin, najbolje se osećam kad dođem u Smederevo. Dosta mi je da živim među kompjuterima, mobilnim telefonima, da stalno nešto zvoni i klikće. Niko ni sa kim ne razgovara, svi smo se otuđili, priča Dušan.

Foto: Promo

Ova vredna šestočlana porodica za projekat Super Srbija ima samo reči hvale ali i zahvalnosti. Raduje ih inicijativa da se podrže mala preduzeća i porodične firme. Kada danas svedu račune, trud se ipak isplatio, a da nije bilo lako – nije.

- Mi smo se za naš osnovni proizvod dosta namučili. Dug je proces bio dok nismo stigli do rešenja, dok se nije uobličila ideja o ponudi. Ja sam ceo život vozio lokomotive i to je jako odgovoran posao. Zbog toga mi i nije toliko teško palo da na početku preuzmem svu odgovornost za ovaj naš porodični projekat. Znao sam da moram biti uporan i da ne smem praviti nikakve kompromise po pitanju kvaliteta sira koji želim da prodajem, priča Zvonko.

Foto: Promo

Baš takav proizvod, kvalitetan i jedan od retkih sa našeg podneblja koji bi lako mogao imati francuski, holandski, švajcarski ili italijanski „pasoš“ čeka prave ljubitelje sira na policama Super Srbije.

San Sirane Jovanović o proširenju proizvodnje, na korak je bliže do ostvarenja uz podršku kupaca!

Da li ste jedan od njih?

O CARSKOM SIRU

Foto: Promo

Ekstra tvrdi Carski sir od kravljeg mleka, rađen po tradicionalnoj recepturi, potpuno je prirodan. Za samo jedan kilogram Carskog sira potrebno je od 15 do 20 litara najboljeg mleka, srazmerno vremenu sazrevanja. Ne sadrži konzervans, ni dodatke veštačkih boja a rađen je po tajnom porodičnom receptu od sirovina provereno vrhunskog kvaliteta.  Možete ga kupiti u tri varijante: Carski sir klasik, sir sa dodatkom žalfije i sa dodatkom lavande. Ovaj jedinstveni proizvod osvajač je zlatne medalje za kvalitet na 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

O SUPER SRBIJI

Foto: Promo

Projekat Super Srbija pokrenuli su Direct Media i Roda u želji da na veliko tržište izvedu 8 malih preduzetnika i pruže im priliku da postanu stalni dobavljači Roda marketa. Preduzetnici čiji proizvodi osvoje srca potrošača i pokažu zavidne rezultate prodaje, dobijaju šansu da potpišu jednogodišnji ugovor sa Rodom i osiguraju svoje mesto na policama i u 2019. godini. Samo jedan od njih, koji pored prodaje bude podjednako uspešan i u zadovoljavanju kriterijuma koji se tiču opšteg odnosa prema projektu, poštovanja rokova isporuke, spremnosti da se unapredi i promoviše svoj proizvod, poneće laskavu titulu HIT proizvoda.

Pratite preduzetničke priče na TV Prva svake nedelje od 18.45 i podržite svoje omiljene proizvode kupovinom u Rodi!

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA