Srbija postala 23. punopravna članica CERN: Odlična vest za našu nauku (FOTO)

Uz Izrael, Švajcarsku i Norvešku, Srbija je četvrta zemlja koja nije članica EU, a punopravna je članica ove prestižne naučne organizacije

  • 1

Republika Srbija postala je 23. punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN, odlučeno je juče u Ženevi, jednoglasnim usvajanjem rezolucije Saveta ove organizacije.

Uz Izrael, Švajcarsku i Norvešku, Srbija je četvrta zemlja koja nije članica EU, a punopravna je članica ove prestižne naučne organizacije.

Srbija je postala stalna članica, a da ni sve članice EU nisu pristupile CERNU. Najbliža stalnom članstvu je Slovenija, koja ima status pridruženog člana, kakav je prethodno imala i Srbija.

 

Punopravno članstvo omogućava da studenti i profesori iz naše zemlje rade istraživanja na svetskom nivou u Srbiji, kao i da naša privreda učestvuje u većem obimu na projektima u CERN-u. Pored podizanja kvaliteta naučnih

istraživanja, pristupa najnovijoj naučnoj opremi i tehnologijama kao i prenošenja iskustva i znanja, članstvo u CERN-u uticaće na sprečavanje odlaska obrazovanih mladih ljudi iz Srbije.

Naši istraživači ravnopravno će učestvovati na svim konkursima CERN-a, od finansiranja projekata naučne izvrsnosti, redovnih letnjih škola za studente i diplomce, doktorskih i postdoktorskih stipendija, do finansijske podrške za naučne specijalizacije.

Foto: Wikimedia/Nikolaus Geyrhalter Filmproduktion

Srpska privreda imaće značajnu korist od članstva, obzirom na to da će naše kompanije moći u većoj meri da učestvuju na svim tenderima koje raspisuje CERN i tako se ravnopravno takmiče sa svetski uspešnim kompanijama.

Stalno članstvo u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja biće dodatni podsticaj za osnaživanje domaće nauke.

Od 1. januara 2019. godine, počinje sa radom Fond za nauku, koji će omogućiti konkurentno finansiranje naučnih istraživanja i bolju povezanost nauke i privrede. Ulaganje u inovativnu infrastrukturu od 100 miliona evra znači izgradnju naučno tehnoloških parkova u Nišu i Novom Sadu, proširenje naučno-tehnološkog parka u Beogradu, izgradnju zgrade BioSens instituta u Novom Sadu kao evropskog centra izvrsnosti u digitalnoj poljoprivredi, laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta u Nišu, Data centra u Kragujevcu, te izgradnju novih zgrada FON-a i Instituta za fiziku u Beogradu.

Uz zapošljavanje najboljih doktoranada pri fakultetima i naučnim institutima u Srbiji (hiljadu mladih naučnika potpisalo je ugovore o radu u julu, a prošlog meseca objavljen je poziv za novih sto), Vlada Srbije sistemski podržava nauku i stvara uslove koji će omogućiti našim mladim naučnicima da ostanu u zemlji. Mladi naučnici će direktno uticati na transformaciju srpske ekonomije zasnovane na investicijama u ekonomiju zasnovanu na inovacijama, što je prioritetni cilj Vlade Srbije jer predstavlja razvojnu šansu Srbije za 21. vek.

Foto: Vlada RS

Članstvo u jednoj od najpriznatijih naučnih organizacija u svetu, rezultat je kontinuiranih napora Vlade Srbije za razvoj nauke i modernizaciju obrazovanja u Srbiji, koje je predsednica Vlade postavila kao svoje prioritete na početku mandata.

Brnabić je u septembru posetila sedište CERN-a u Ženevi i predstavila reforme koje Vlada sprovodi u oblasti nauke i obrazovanja.

Članstvo Srbije u CERN-u biće formalno potvrđeno nakon što Narodna skupština Srbije i UNESKO, prema ustanovljenim procedurama, ratifikuju ovu rezoluciju. Zvaničan prijem Srbije kao stalnog člana CERN-a biće upriličen

svečanom ceremonijom podizanja srpske zastave ispred zgrade CERN-a u Ženevi, kojoj će prisustvovati najviši državni vrh.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čika Jova

    14. decembar 2018 | 14:58

    Još jedan dokaz da ova zemlja ima najveći potencijal u školovanim ljudima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA