≫ 

Genijalna ideja novosadskih studenata: Izmislili pametni tepih

Pored toga, to bi bio svetleći tepih za razne poruke

  • 8

Studenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu osmislili "SmartWalk" pametni tepih i osvojili prvu nagradu na Nacionalnom takmičenju za najbolju studentsku ideju za 2018. godinu.

Željko Popović i Vladimir Vincan, studenti četvrte godine na smeru Mikroračunarska elektronika, pobednici su Nacionalnog takmičenja za najbolju studentsku ideju za 2018. godinu.

ElektričariG3, kako su novosadski studenti nazvali svoj tim, osmislili su pametni tepih koji konvertuje mehaničku energiju čovekovog hoda u električnu energiju. Pored osnovne namene, on bi služio i kao svojevrstan svetleći tepih (LED ekran – adresabilne LED trake) na kojem bi se mogle ispisivati razne reklamne poruke ili poruke navođenja ka izlazu u slučaju vanrednih situacija.

Ovaj uređaj mogao bi se ugrađivati na ulaze u objekte u kojima postoji velika frekvencija prolaznika, kao i na šetališta, trgove, pa čak i privremeno postavljati na muzičkim festivalima kao što je Exit, gde bi se zemljana podloga zamenila „SmartWalkom“.

Željko i Vladimir za svoje rešenje dobili su i novčanu nagradu u iznosu od 150.000 dinara, a u narednom periodu planiraju da realizuju prvi prototip pametnog tepiha i ugrade ga na ulazu u Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

Ove godine na takmičenju, koje je održano u Naučno-tehnološkom parku Beograd 15. novembra, svoje ideje predstavilo je ukupno 10 timova. Svaki tim imao je sedam minuta da kroz "pitch" prezentaciju predstavi svoju ideju, i tri minuta da odgovori na pitanja žirija.

(Telegraf.rs/RTV)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Н. С.

    16. decembar 2018 | 15:13

    БРАВО ВРЕДНА И ПАМЕТНА ДЕЦО. А ТУ СРАМОТНУ НАГРАДУ ПОКЛОНИТЕ ОНИМА ШТО ТРОШЕ СИЛНЕ МИЛИОНЕ, МОЖДА ИМ ЗА НЕГДЕ ФАЛИ. НЕМАМ РЕЧИ. ТО ЈЕ ЈЕДНА ПОСЛАНИЧКА ПЛАТА, ЗА КОЈУ НИЈЕ УВЕК ПРИСУТАН НА СЕДНИЦИ.

  • DARKO 100%

    16. decembar 2018 | 12:20

    Imamo mi pameti u Srbiji ,ali slabo cenimo pamet nasu ,a inace i vazi i ona najtete je biti prorok u svom selu,moras otici negde vani i napraviti neki uspeh da bi te tvoji onda svojatali i tapsali po ramenu ,neke stvari izgleda da se nikako ne mogu promeniti

  • Dragan V.

    16. decembar 2018 | 11:48

    Bravo momci,svaka cast..A nagrada za te mlade Srpske genijalce,vredi kao grancica sa Novogodisnje jelke u Bg.Imaju strasan stimulans i vetar u ledja,za neke nove inovacije i istrazivanja..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA