≫ 

Zdrava novorođenčad nestala u Požarevcu pod sumnjivim okolonostima: Tri žene podnele prijavu

Sa zdravljem dece sve je bilo u najboljem redu, a onda je majkama saopšteno da su premiula

  • 12

Tri majke iz Braničevskog okruga - Emina Mladenović iz Kule, Slobodanka Milošanović iz Neresnice i Zorinka Marković iz Kučeva, podnele su Osnovnom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv N. N. lica, zbog otmice svoje dece iz porodilišta Opšte bolnice u Požarevcu. Tužilaštvo je naložilo policiji da proveri ove navode.

One sumnjaju da su im deca oteta i data na usvajanje, pa zato traže od nadležnih da im decu pronađu i da otkriju i kazne vinovnike njihove otmice.

Emina Mladenović rodila je pre 27 godina dva dečaka, živa i zdrava, težine 1.050 i 950 grama. Kaže, ceo njen slučaj pre i posle porođaja odvijao se na sumnjiv način.

- Moja trudnoća proticala je u najboljem redu. Međutim, kad sam bila u sedmom mesecu, pozvala me je doktorka koja mi je vodila trudnoću, pa me je u ordinaciji, uz dve nepoznate žene u belim mantilima, ispitivala od čega živim, da li u porodici ima nekih bolesti - priča Emina.

- Nije me pregledala, već je rekla da je uobičajeno da žene u sedmom mesecu odu na održavanje trudnoće i dala mi je uput za bolnicu.

Pošto se javila lekaru u bolnici, Eminu su poslali na odeljenje.

Sumnjiv im je postupak i pitanja Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Sestra me je uvela, ne u porodilište, već na ginekologiju. Priključila mi je infuziju, posle koje su počeli nesnosni bolovi. Krenuo je porođaj - priča Emina.

Od tada je sa njom bila samo sestra, koja joj je rekla da nema dežurnog doktora. Tad se rodio prvi dečak, u stabilnom stanju. Emina ga je videla, a onda ga je sestra iznela iz sobe. Posle šest minuta, potpuno sama u sobi, Emina je rodila i drugog dečaka. Nakon toga stigla je sestra, koja joj je rekla da će oba dečaka biti u inkubatoru. Ujutru je pitala gde su joj deca, ali niko nije znao da joj kaže.

- Lekar je nazvao moje roditelje i muža i rekao im da je naša kuća sada zavijena u crno, da su deca preminula. Rekao je i da nikom ne pričaju, da se ja ne bih potresala - kaže Emina.

Najveća sumnja kod nje se stvorila kad je videla da je u bolničkom protokolu zavedeno da nije rodila dvoje dece, već da je nad njom obavljena kiretaža.

Slobodanka Milošanović porodila se 21. novembra 1972. godine i rodila devojčicu tešku dva i po kilograma.

Jednu od žena nisu vodili u porodilište već u ginekologiju Foto-ilustracija: Pixabay.com

- Nisu mi nekoliko dana dali da je dojim jer, navodno, ima žuticu. Tad sam rekla da hoću na svoj potpis da izađem i da dete vodim na lečenje u Beograd. Oni su se sa tim saglasili, ali ujutru, kad je trebalo da idem, rekli su mi da je dete preminulo. Niti su mi rekli gde je odneto i sahranjeno, niti sam dobila otpusnu listu. U januaru 2015. godine suprug i ja smo otišli kod matičara umrlih da nam izda umrlicu, ali on je rekao da dete nije kod njega zavedeno, već da odemo kod matičara rođenih. Tako smo i uradili i dobili krštenicu, što znači da nam je ćerka živa - priča uznemirena Slobodanka.

Potresna je priča i treće žene, Zorinke Marković, koja je 6. septembra 1999. godine rodila zdravu devojčicu.

- Tad sam doživela kliničku smrt i kad sam se probudila, rekli su da mi je dete preminulo. Kasnijim traganjem utvrdila sam da dete ima državljanstvo i matični broj, a nedavno nam je stigao i poziv za glasanje za nju, na ime Elena Vidanović, što je prezime njenog oca, mog nevenčanog supruga - kaže Zorinka.

Posle mukotrpne borbe, Zorinka je uspela da nađe devojku koja živi u Beogradu, a za koju veruje da je njena ćerka. Uspela je da ostvari i komunikaciju sa njom, ali je onemogućena da obavi proveru DNK, jer, kako kaže, u tome je koči država. Ne tvrdi, kaže, da je to njena ćerka, ali traži DNK analizu.

OBDUKCIJA U BEOGRADU

Emini je rečeno da ne može da vidi tela svoje dece, jer su, navodno, poslata na obdukciju u Beograd. To je njoj bilo čudno, jer obdukcija može da se izvrši i u bolnici u Požarevcu.

- Zaista je čudno da se radi obdukcija, a u protokolu je navedeno da se radi o kiretaži - kaže Pavlović.

PODRŠKA UDRUŽENjA

Sve tri majke u svojoj borbi imaju podršku udruženja "Za istinu i pravdu o bebama", koje predvodi Radiša Pavlović. On smatra da one nisu jedine sa područja Braničevskog okruga koje su u porodilištu ostale bez svoje dece.

- Javljaju nam se i druge majke i svima ćemo pomoći u njihovom mukotrpnom traganju za decom. Mi nećemo stati sve dok se ne utvrdi konačna istina, a krivci otkriju i kazne - poručio je Pavlović.

Video: Snimak trenutka otvaranja zamrzivača u kome je pronađeno 13 mrtvih beba u Kraljevu

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan84

    17. decembar 2018 | 09:35

    Prvo i za neke buduce, ne daj Boze.. I za ove starije, ne moze niko da vam govori da li treba da vidite telo ili ne. To je vase dete, nekrsteno, tek rodjeno, i da je stvarno preminulo, ukoliko jeste, preuzimate telo! I sahranjujete, gledate ili ne, ako ne zena, muz.. Bilo ko! Ne mogu bas svi reci meni je pretesko, i onda ga sahrani ko stigne, ili vi prazan sanduk. Preuzimate telo svoje bebe! Ukoliko nema tela, ja znam sta bih sa tim doktorkom, ili ko god je odgovoran za to, on bi otisao tamo gde je rekao da je otisla i beba! Ne postoji dovoljna kazna za takvo nesto. A oni sto ne mogu da imaju decu, pa ponude abnormalne svote novca doktoru da tako nesto uradi, mislim da je suludo i govoriti o njima, oni su vec kaznjeni od strane Boga, zar ne? Time sto kupuju decu, otimaju od roditelja, i takva porodica nikada nece biti srecna. Dete mozda nikada ne sazna, ne bih nikada posustao u tom slucaju, ili da trazim dete posle 30godina.. Za 30godina bih prevrnuo celi svet.

  • Dr

    17. decembar 2018 | 09:49

    Ne razumem žene doktorice koje učestvuju u kradji dece. I one su majke, znaju šta znači dete svakoj majci

  • Zoran

    17. decembar 2018 | 09:36

    Ako su zive te sestre i doktor odmah na ispitivanje deca su prodata ko nije mogao imati to se uveliko zna a tu gospodu u poznoj starsti ako su zivi u zatvor da tamo istrunu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA