≫ 

Pucaju kukovi, noge i ruke na poledici: Hitna u Beogradu vrvi od polomljenih pacijenata, ali svega toga ne bi bilo da su se pridržavali ovih pravila hodanja po ledu

Samo Hitnoj pomoći u Beogradu prijavljeno je oko 30 lomova

  • 2

Zbog snega i leda koji je okovao Srbiju, danas su mnogi padali na ulici. Samo Hitnoj pomoći u Beogradu prijavljeno je oko 30 lomova. Kako kažu lekari, uglavnom su im se javljali građani stariji od 50 godina, a pored lakših povreda i uganuća, bilo je i ozbiljnih preloma.

- Mahom su u pitanju bili polomljeni kukovi i noge - navode u beogradskoj Hitnoj pomoći.

Iako je za očekivati da je najviše pacijenata među najstarijim sugrađanima, zbog poledice u celoj zemlji oprez se savetuje i mlađima.

Hodajte kao pingvin

Nemački hirurzi savetuju građanima da, ako već moraju hodati po zaleđenim stazama i snegu, nastoje oponašati hod pingvina, kako bi mogućnost pada bila što manja. Ono što je ključno jeste da cipele pruže određeno trenje kako bi bolje prijanjale po snegu i ledu. A najlakši način da to postignete jeste malo "vučete" tokom hoda.

Vucite noge, tako ćete se teže okliznuti, Foto-ilustracija: Profimedia

Poprskajte obuću lakom za kosu

Nove cipele su posebno klizave jer imaju savršeno ravne đonove, a ako ih malo izanđate, mnogo bolje će prijanjati. Jedan od načina da to postignete je da đon poprskate lakom za kosu. Tako će biti znatno otpornije na klizanje. Doduše, ovaj brzi trik treba primenjivati svakodnevno. Samo, budite sigurni da se sprej potpuno osušio pre nego što izađete napolje.

Foto: pixabay.com

Napravite đon nalik zimskim gumama

Treće rešenje je da đon napravite nalik zimskim gumama. Uzmite nož i blago ga izrezbarite. Tako će obuća lakše prijanjati na sneg.

VIDEO: Takođe, brza vožnja po snegu je samoubilačka ideja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Car

    17. decembar 2018 | 20:32

    Jos ispde ljudi krivi sto grad ne cisti trotoare i puteve..SRAMOTA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA