≫ 

Svi imamo ovakve dečije slike, ali to više ne smemo da radimo! Pedofili su samo na jedan klik od brižnih roditelja (ANKETA)

Zbog slika golog deteta na plaži ili u kadi možete biti optuženi za seksualno zlostavljanje

  • 5

Svaki Srbin u albumu starih slika obavezno ima i one na kojima se, kao malo dete, potpuno go kupa u kadi ili igra na plaži. Golišave slike bile su nezaobilazni deo našeg detinjstva, ali to sigurno neće biti i generacijama koje dolaze.

Novi propisi ovakve fotografije svrstavaju u moguće seksualno zlostavljanje i to vrlo direktno. U najnovijem Protokolu za zaštitu dece, jedan od primera seksualnog zlostavljanja je da "dete stane golo pred fotoaparat, kameru ili mobilni telefon, samo ili zajedno sa drugom osobom".

U Protokolu se jasno navodi šta se smatra zlostavljanjem, Telegraf.rs

Da praksa fotografisanja gole dece mora prestati, smatra i Jelena Zajeganović koja je ispred UNICEF-a učestvovala u donošenju ovog Protokola. Kako ona objašnjava za naš portal, takve slike u eri interneta mogu predstavljati veliku opasnost po dete.

- Iako roditelj fotografisanjem pa i prikazivanjem fotografija nagog deteta nema takve namere, ako ovakve fotografije dospeju u pogrešne ruke, može doći do toga da se njihova namena potpuno promeni. Tako roditelji često iz neznanja ili nemara izlažu svoju decu riziku od zloupotrebe - navodi Zajeganović.

Roditeljima je zabavno da slikaju svoje prinove u raznim izdanjima, pa i golišave/ Foto: Privatna arhiva

Ona upozorava da roditelji često nisu svesni da deljenje i mnogo manje očiglednih informacija o detetu olakšavaju predatoru da dođe do deteta.

- O tome nas opominju predstavnici jedinica koje se bave visoko tehnološkim kriminalom koji ukazuju koliko je jednostavno doći do ličnih podataka o detetu upravo kroz društvene mreže i neretko baš preko roditelja. Imajući sve ovo u vidu, roditelji i staratelji praksu i običaj slikanja gole dece svakako treba da prekinu - zaključuje naša sagovornica.

Razlika u razmišljanju postoji čak i kod samih roditelja. Starije generacije vređa ako ih samo upitate da li takve fotografije svoje dece smatraju neprikladnim. Ovakve slike, prema njihovom tumačenju, samo su uspomena na najlepši deo detinjstva mališana. Povezuju ih sa bezbrižnošću i naivnošću odrastanja "u neka lepša vremena". S druge strane, novije generacije roditelja danas decu fotografišu mobilnim telefonom na svakom koraku, a pošto takve slike dele na društvenim mrežama, izbegavaju da decu slikaju bez odeće.

Slika našeg kolege kad je bio mali, a ovakve fotke imamo svi/ Foto: Privatna arhiva

Psiholog Aleksandra Janković takođe smatra da su golišave slike dece danas besmislene, jer su se vremena promenila.

- Pedofilija je sveprisutna i danas smo svi svesni opasnosti koje vrebaju sa društvenih mreža, a bilo kakvo slikanje dece na taj način može dovesti mališane u opasnost. Pedofil takve fotografije može videti kao provokaciju i iskoristiti ih u pogrešne svrhe - upozorava Janković.

Uostalom, zašto bi iko pravio takve fotografije, pita se ona.

- Meni je mnogo slađa beba u pelenama nego gola beba. Postoji toliko lepih načina da ovekovečite dete kako odrasta, zašto bi iko to činio slikajući sina ili ćerku bez odeće - pita Janković.

Inače, nova verzija Protokola zaštite dece od zlostavljanja, u kojoj su učestvovali Ministarstvo zdravlja i Institut "Batut", usklađena je sa novom zakonskom regulativom, odnosno novim Zakonom sprečavanju nasilja u porodici. Ovaj protokol jasnije definiše načine delovanja u zdravstvenoj ustanovi kada se prepozna slučaj zanemarivanja i zlostavljanja deteta. Novi protokol takođe uvodi telesno kažnjavanje kao oblik fizičkog zlostavljanja i definiše prisustvovanje deteta nasilju u porodici kao oblik emocionalnog zlostavljanja.

VIDEO: Od sada će i očevi moći da doje bebe

(Miljana Leskovac/m.leskovac@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Odmah

    20. decembar 2018 | 11:02

    Zasto da se plasimo pedofila? Pa pedofili treba da drhte od zakona, trebalo bi ih loviti kao naciste i glavu da ne vade iz kazamata.

  • Goca

    20. decembar 2018 | 10:45

    Ja sam generacija sesdesetih i imam slike u albumu moje dece kada smo isli da letujemo i kada su "smeli"da se kupaju goli jer su bili mali,tada nije bilo drustvenih mreza i ovoliko bolesnog naroda,i naravno da sam sada protivnik toga jer kao sto sam rekla,svet je postao bolestan,i ja bih sve pedofile kastrirala za primer!

  • ѕо

    20. decembar 2018 | 13:38

    Sada ce zakonom da nam zabrane da otvorimo prozor jer time izazivamo lopova da udje u nasu kucu. Ili ko zna sta ce im jos pasti na pamet? Hapsi policijo, za sta te placamo? U stvari policiji treba da vratimo stari naziv (milicija) i pravu namenu, da stiti narod a ne drzavu. Drzavu treba da cuva vojska.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA