≫ 

Pre nego što spakujete kofere i krenete u obećanu zemlju Nemačku, ovo morate da znate: Oni koji nisu u braku neka posebno obrate pažnju

U Nemačkoj se najviše oporezuju oni koji nisu u braku i nemaju dece. Njima se od bruto plate odbija oko 40 odsto

  • 84

Srbima će od 1. januara biti mnogo lakše da se zaposle u Nemačkoj, jer je tamošnja vlada usvojila nov zakon o useljavanju stručne radne snage kojim su dosta podjednostavljene procedure za radnike iz trećih zemalja. Ipak, koliko god procedure bile olakšane, pre nego što spakujete kofere, treba da čujete i za drugu stranu medalje. Pa da krenemo redom.

Nemačka i dalje ima veliki problem sa manjkom medicinskih sestara i tehničara. Ako idete da radite u ovoj struci, to znači da vas tamo čeka punooo posla. Loša strana je da će vas na posao zvati i kada ste slobodni, a dobra da će vam taj rad biti dodatno plaćen, od 80 do 100 evra po odazvanom pozivu.

E tu dolazimo do ključne stvari - plate. Naravno da se za iste poslove u Nemačkoj dobija i do pet puta veća zarada nego u Srbiji, ali tu su i veoma visoki troškovi života, kao i diskriminatorski porez. Naime, u Nemačkoj se najviše oporezuju oni koji nisu u braku i nemaju dece. Njima se od bruto plate odbija oko 40 odsto za poreze i doprinose. Pritom, brak koji je sklopljen u Srbiji se ne računa, osim ako u Nemačku niste otišli zajedno sa supružnikom i decom.

Ako niste udati i nemate dece, ili u Nemačku idete sami, plaćaćete najviši porez, Foto: Profimedia

To znači da bi neudata Srpkinja ili ona udata koja je došla sama u Nemačku, od 2.200 evra bruto plate za medicinsku sestru, primala svega 1.320 evra na račun. Zato se, ako u Nemačku idete sa srednjoškolskom spremom, nemojte iznenaditi što vam plata i neće biti tako velika kao što ste očekivali.

Inače, u Nemačkoj se najviše traže:

- Negovateljice,

- Medicinske sestre

- Lekari

- IT stručnjaci (posebno softver i developer inženjeri)

- Zanatlije svake vrste, a posebno vodoinstalateri

- Elektroinženjeri

- Učitelji (naročito za matematiku i druge prirodne nauke)

Minimalna plata je 1.300 evra (nakon što se već odbije za porez i doprinose) i nju uglavnom primaju zanatlije. Negovateljice i medicinske sestre primaju od 1.300 do 1.800 evra, dok lekari i IT stručnjaci rade za neto plate od 3.000 do 6.000 evra. Napominjemo da se plate u Nemačkoj drastično razlikuju od regije do regije.

Od te plate, najviše novca treba izdvojiti za stan. Tijana Kuturije iz Srbije, koja već godinama radi kao radni terapeut u Nemačkoj, kaže za Telegraf da stan u centru Ofenburga plaća 800 evra mesečno. S druge strane, hrana je jeftina, a mnogi proizvodi, dodaje Tijana, koštaju čak i manje nego u Srbiji. Ako u Nemačku dolazite s namerom da nešto uštedite, onda bi najbolja opcija bila ako možete odsesti kod nekog prijatelja ili rođaka.

I na kraju, ako ste i dalje rešeni da odete, bar oko procedura više ne morate da brinete. Ono što morate da ispunite je određeni nivo znanja nemačkog jezika. Najviši nivoi znanja B2 - C1 su potrebni za sledeća zanimanja: apotekari, asistirajući lekari u postupku priznavanja diplome, operateri razvoja softvera, veb-diveloperi.

Ako idete kao medicinski tehničar, najbolje je da B2 nivo savladate baš tamo, Foto: Promo

Nivo B1 i B2 (u zavisnosti od regije) potrebni su za negovatelje, terapeute, zaposlene u uslužnim delatnostima, stručno osoblje u hotelijerstvu, prevoz lica, osoblje u bolnicama, kvalifikovane radnike, kvalifikovane električare sa dozvolom za priključivanje struje, zanimanja sa položenim majstorskim ispitom, instalatere. A najniži nivoi A1 - A2 su neophodni za vozače kamiona, pomoćne radnike i pomoćno osoblje u kuhinjama.

Tijana Kuturije savetuje da naprednije nivoe nemačkog jezika savladate po dolasku u Nemačku jer ćete ga tako mnogo brže naučiti.

- Na primeru medicinskih radnika, procedura je sledeća. Nakon što u Srbiji završite šestomesečnu praksu posle srednje škole i položite državni ispit, potvrde o tome nosite u Nemačku ambasadu. U Nemačku možete doći sa položenim B1 nivoom nemačkog jezika i raditi kao pomoćnik dok ne naučite B2 nivo. To je bolja opcija, jer ćete u Nemačkoj bolje savladati B2 nivo nego što biste u Srbiji - objašnjava Tijana.

Kako kaže, čim položite B2 nivo, u sedištu nemačke pokrajine u kojoj radite predajete dokumenta za izjednačavanje diplome i kad to završite, možete da radite normalno. Takođe, za medicinske radnike u Nemačkoj je obavezna sedmomesečna praksa, a lekari polažu i stručni ispit.

Prema novim propisima, u Nemačku možete otići i pre nego što nađete posao, pa ga tražiti direktno tamo. Takođe, novina je i to da možete raditi dok čekate da vam nostrifikuju diplomu.

Radnici će moći da se prijave za stalni boravak ukoliko četiri godine konstantno imaju boravišnu dozvolu, rade i plaćaju penzioni sistem najmanje 48 meseci. Ukoliko su profesionalne kvalifikacije stekli u Nemačkoj, taj period je skraćen na tri godine.

VIDEO: Sve avanture Katarine Portić, koja je spakovala svoj ranac i krenula na put oko sveta

(M. Leskovac / Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kursumlija

    20. decembar 2018 | 22:09

    Nikud iz Srbije pa leba nemao da jedem.Da ja guram srecu tudjem dupetu ne pada mi na pamet.Omladino ne idite.Ostanite da podizemo nasu zemlju Srbiju.Jeste teskk ali ako su mogli pradedovi i dedovi da je izvlace iz gorih vremena mozemo i mi iz ovih.ZIVELA SRBIJA

  • s

    20. decembar 2018 | 23:23

    Bolje da ja kukam za Srbijom nego da kukam u Srbiji.

  • Iskustvo

    20. decembar 2018 | 23:39

    Vlastito iskustvo je najbolje iskustvo! Kada bi covek pokusao da objasni da nije sve u Nemackoj tako kako izgleda, svi bi rekli pusti ga neka prica, takva sansa se ne propusta. Zato navali narode tamo je " sve bolje nego u svojoj zemlji" Svi oni koji kude svoju zemlju a misle da je u pedzalbi bolje, prvo ne postuju sebe, ne postuju svoju zemlju a misle da je u tudjoj zemlji raj. Iskusite, pa naucite!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA