Milica nema radno vreme, niti dan odmora: Radi svakog dana, jer štala mora da se čisti. A od njenih vrednih ruku nastaju najlepši sirevi (FOTO)

Veliki broj stalnih kupaca koje imaju navikli su da uvek dobiju svež sir odličnog kvaliteta. Milica ih nikada nije izneverila

  • 11

Milica Ljubanić je jedna od mladih žena koje su se posvetile privredi.

Domaćinstvo u Bogatiću, u kojem su suprug Siniša, ćerke Đurđina i Marija i sin Miloš i svekrva Milanka obrađuje zemlju sa koje ubira hranu za veliku farmu goveda.

Prosečno imaju 70 goveda, od toga polovinu krava muzara simentalske rase. Dnevno one daju oko 200 do 250 litara mleka, a od ove količine polovinu prodaju. Drugu polovinu prerađuju u nekoliko vrsta sireva i kajmak, koje prodaju na zakupljnom mestu na zelenoj pijaci u Bogatiću, ali i kupcima u zemlji i regionu. Žene drže ključeve opstanka sela, piše "Mačva press".

- Cena mleka je niska, pa zato dnevno prerađujemo polovinu, a drugu polovinu prodajemo. Krave ne kupujemo pošto stižu ženska telad sa naše farme. Mušku telad ili prodajemo ili ostavljamo u tovu. Simentalke sa naše farme su veoma mlečne i daju kvalitetno mleko sa visokim procentom mlečne masti. Veoma je dobro za preradu i imamo dosta zadovoljnih kupaca naših sireva - priča Milica.

Njen radni dan je veoma naporan i retko kada ima priliku da se odmori. Uz poslove na njivi i farmi, ona obavlja i poslove u kući u kojima joj pomažu svekrva Milanka i deca.

Milica je glavna za sireve Foto: Mačva press

- Ceo dan ima posla. Od pet, pola šest ujutro, kada se budimo, pa do uveče. Stoka ne zna ni za crveno slovo, subotu, nedelju. Mora štala da se čisti, donese hrana, pomuzu krave. I na krsnu slavu prvo namirujemo stoku, pa onda dočekujemo goste - priča Milica.

Krave se muzu dva puta dnevno, ujutro i uveče, a sirevi prave svakodnevno. Prostorija u kojoj rade krcata je velikim loncima i šerpama. Svekrva Milanka je preuzela na sebe da vari mleko od kojeg se pravi kajmak, a Milica je glavna za sireve. Ima svoj recept koji uključuje dovoljnu količinu posire na izmerenu količinu mleka i uz dosta rada svakog dana ima mladog sira za prodaju.

Veliki broj stalnih kupaca koje imaju navikli su da uvek dobiju svež sir odličnog kvaliteta. Milica ih nikada nije izneverila. Bez dana godišnjeg odmora, svakodnevno pripremajući sireve za prodaju ona je izabrala težak životni put, ali zadovoljstvo pronalazi u pohvalama zadovoljnih kupaca, vrednoj deci koja joj pomažu i veoma retkim trenucima kratkog odmora.

(Telegraf.rs/Macvapress.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    25. decembar 2018 | 13:41

    Iskreno postovanje za porodicu iz Bogatica.Zelim vam puno uspeha u radu dobro zdravlje i svu srecu celoj porodici .Veseli i srecni bili .

  • Nikolas

    25. decembar 2018 | 14:48

    MASA MLADIH U AUSTRALIJI OVAKO RADE I ZIVE I TO JAKO DOBRO!!! NIKO SE NE STIDI BITI RANCER !!! BRAVO MILICE VI STE ZA SVAKU POHVALU!!

  • Veteran

    25. decembar 2018 | 15:31

    Ovo je za svaku pohvalu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA