≫ 

Stefan i Filip oživljavaju najveće srpske bitke: Njihovi filmovi deluju kao da ih prave istoričari i stratezi, a ne dvojica mladih studenata (VIDEO)

Bitke odlučuju sudbine naroda, one su te koje određuju da li će budućnost biti provedena u ropstvu, slobodi, miru

  • 4

Svi koji su se pitali kako je u taktičkom smislu izgledala bitka na Kosovu, kako je Karađorđe pobedio mnogobrojnije Turke na Mišaru i kako je Stevan Sinđelić na Čegru odlučio da puca u magacin baruta i izazove razornu eksploziju u kojoj je izgubio život, to mogu da saznaju iz kratkih dokumentarnih filmova koje pravi mladi četverac predvođen Stefanom Petrovićem i Filipom Petrovićem.

Prikazi nekih od najvećih srpskih bitaka navode na pomisao da iza njih stoje iskusni istoričari ili vojni stratezi. Ali, ne. Autori ovih kratkih filmova su Stefan (22) godine i student je Inženjerstva i zaštite životne sredine, a Filip je tri godine mlađi i studira Računarstvo i elektrotehniku.

Njih dvojica odlučili su da svim ljubiteljima istorije bliže predstave neke od najvećih srpskih bitaka čiji prikazi mogu da se vide na jutjub kanalu "Srpske bitke".

Filip i Stefan prave filmove o srpskim bitkama, Printskrin: Srpske bitke/Youtube

A kako je dvojici inženjera palo na pamet da se bave ovim temama?

Stefan Petrović, Foto: Stefan Petrović

- Srpska kinematografija je u veoma lošem stanju, naročito što se tiče dokumentarnih filmova. Filmovi sa sličnim sadržajem su gotovo negledljivi i veoma stari, što je ostavailo prostor za nas. Inspirisani raznim stranim jutjub kanalima poput BazBattles, Kings and Generals i HistoryMarche odvažili smo se na ovaj poduhvat. A zašto bitke? Pa bitke su te koje odlučuju sudbine naroda, one su te koje određuju da li će budućnost biti provedena u ropstvu, slobodi, miru - kažu njih dvojica za Telegraf.

Za pravljenje jednog filma od desetak minuta potrebno im je oko dve nedelje, ali dužina rada umnogome zavisi i od zahtevnosti dokumentarca.

Buna protiv dahija, Printskrin: Srpske bitke/Youtube

- Za sada nam je najzahtevnija bitka sigurno bila "Bitka kod Velbužda 1330." Ona je i dalje u fazi obrade i uskoro se može očekivati na našem jutjub kanalu - priča Stefan.

Mladi dvojac prijatno je iznenađen znanjem naših ljudi o bitkama o kojima snimaju filmove.

- Mogu vam reći da mnogi naši pratioci imaju zavidno znanje iz istorije, čak mnogi iznose argumente i uviđaju greške koje napravimo, naravno nismo ni mi savršeni, ipak smo mi samo amateri koji iz čiste ljubavi prema učiteljici života rade ovo - pričaju oni.

Oduševljeni ovim projektim, mnogi im predlažu brojne bitke koje bi mogli da obrade.

Bitka na Čegru, Printskrin: Srpske bitke/Youtube

- Srpska istorija je gotovo neiscrpan izvor. Gotovo je nemoguće izbrojati svaku bitku koju je vodio srpski narod. Naročito u srednjem veku, koji je prepun ratovanja a sa malo pisanih istorijskih izvora, tako da sigurno postoje bitke o kojima nije ništa ni zabeleženo. Nažalost, nismo u mogućnosti da pokrijemo sve, ali se nadamo se da ćemo u budućnosti pokriti što više zanimljivih događaja - kažu Stefan i Filip.

Filip Petrović, Foto: Filip Petrović

Kako odmiču sa ovim projektom, to dobijaju sve više ideja, a i način pravljenja bitaka sve više usavršavaju.

- Neke od ideja u ovom trenutku nisu izvodljive. Razmišljali smo o novom formatu koji bi bio veoma zanimljiv i prikazivao bi pravu sliku određenih istorijskih ličnosti, istorijskih okolnosti i trenutaka. Ne bih previše da iznosimo jer je to još daleko od realnosti - pričaju.

Bitka na Mišaru, Printskrin: Srpske bitke/Youtube

Za sada im je plan da ljudima daju što kompletniju sliku istorije Balkana.

- Kako kanal bude rastao koncentrisaćemo se i na istorije drugih balkanskih naroda, jer je, naravno, nemoguće razumeti istoriju Srbije bez razumevanja istorije drugih zemalja sa ovih prostora - kažu autori ovih filmova.

VIDEO: Ne samo prva i druga postojalo je ravno pet kosovskih bitaka

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zadnje vreme

    27. decembar 2018 | 11:59

    O ovakvim mladima treba pisati a ne o likovima iz ogavnih rijalitija

  • Кастор

    27. decembar 2018 | 09:52

    Свака част момци, само напред! Више текстова о младима са правим системом вредности.

  • Bojan

    27. decembar 2018 | 09:51

    Svaka cast momci! Nadam se da ce njihov rad biti prepoznat i od ministarstva kulture pa bi se ovo moglo prikazivati na nacionalnoj televiziji u vidu leksikona.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA