≫ 

Ovo je vreme kada podvlačimo crtu, ali mnoge to gura u depresiju: Donosimo brdo novih odluka, ali šta ako opet propadnu svi planovi?

Stručnjaci preporučuju da donesete dve novogodišnje odluke, jer to može da bude dobitna kombinacija za uspeh

  • 2

Kraj godine je prilika da "podvučemo crtu", razmislimo šta smo postigli prethodnih 365 dana i koliko smo daleko odmakli. Prilika da ciljeve, odluke i planove "prebacimo" u novu godinu, pregrupišemo se i napravimo novu strategiju. Ali, koliko novogodišnje odluke mogu da nas sputaju? Kako utiču na nas? Da li nam daju krila ili nas vuku dalje od cilja?

Nijedna nauka vam ne može pomoći oko odluka koje treba da donesete, ali može da vam pomogne sa nekoliko trikova uz pomoć kojih ćete biti na putu uspeha. Poenta je da nema magične formule. A prva, verovatno i presudna stvar je da izaberete cilj kom ćete biti stvarno posvećeni. Ne samo nešto što mislite da treba da uradite, već nešto što istinski želite da uradite.

Poenta je da odaberete cilj kom ćete biti stvarno posvećeni, Foto: Arno Gruber Sen

Prvi januar je samo proizvoljan datum da nešto započnete. Da započnete istvarenje nekog cilja možete bilo kada i uvek. Ali, Nova godina je uvek dobra prilika da smislite šta želite u svom životu. Bilo da je to vitkija linija, više pročitanih knjiga, neko novo znanje ili prosto vreme da se bavite sobom.

"UPARUJTE" ODLUKE

Stručnjaci preporučuju da donesete dve novogodišnje odluke, jer to može da bude dobitna kombinacija da uspete. Jer, objašnjavaju, ako su dve odluke povezane, mogu da rezultiraju zajedničkim uspehom. Na primer, ako pokušavate da se rešite cigareta, možete da razmislite o tome da taj cilj "uparite" sa odlukom da naučite da regulišete stres. Ako ste neko ko cigarete koristi kao način relaksacije i kontrole stresa, onda vam cilj da pronađete drugi način za to, može doneti uspeh.

Ipak, prema rečima psihologa Aleksandre Janković, bitno je da ne donosimo odluke koje su megalomanske.

- Trik je u tome da ne postavljamo sami sebi ciljeve tako visoko, a onda posle, kada to nismo ispunili, ono što smo sebi zadali kao očekivanje, onda postajemo deprimirani. Znači, nije loše napraviti neki bilans šta smo i kako uradili i šta hoćemo da postignemo. Ali, treba postavljati sebi minimalne ciljeve, ne sad neki petogodišnji plan ili ne znam, godišnji plan, već ono što ćemo uraditi prvog sledećeg dana - objašnjava Aleksandra Janković.

Možda želite potomstvo, Foto: Pixabay.com

NEZADOVOLJSTVO NEISPUNJENIM

- Ako hoćete da počnete da vodite više računa o sebi, možda da se malo više bavite sobom, onda je odluka ok. E, sad, 1. je januar idem lepo da se prošetam, da radim nešto što mi donosi zadovoljstvo, ali zaista ti ciljevi i odluke treba da budu minimalni da bismo u tome bili uspešni. Jer ako "pucamo" previsoko onda ćemo zaista nisko pasti zbog toga što smo nezadovoljni neispunjenim - kaže ona.

Ponekad je dobro prilagoditi odluke. Ako ste doneli odluku da prestanete stalno da odlažete bilo šta, recimo pisanje, a shvatili ste da najbolje pišete kada "dedlajn" samo što nije, onda nije loša ideja prilagoditi tu odluku. Umesto da se mučite i beznadežno sedite nad tekstom, donesite odluku da ćete sebi dozvoliti da odlažete pomalo i prihvatite da je to deo procesa pisanja.

POVRŠNE ODLUKE

Prema rečima Aleksandra Šibula, psihologa, odluke koje donosimo uoči Nove godine su, smatra on, površne.

- Ako se desi da ih ne ispunimo, tada smo donekle ljuti na sebe, jer nismo ispoštovali ono što smo odlučili. Najčešći razlog što to nismo uradili je što nemamo resurse. Ne možete nekad da planirate ni nedelju dana unapred, kamoli za celu godinu - objasnio je Aleksandar Šibul.

Možda želite više vremena za sebe i svoje bližnje, Foto-ilustracija: Profimedia

DVA LICA BOGA JANUSA

Donošenje novogodišnjih odluka datira još od 153. godine pre nove ere. Mesec januar je dobio naziv po Janusu, mitskom bogu ranog Rima. Janus je imao dva lica, jedno - koje je gledalo unapred i drugo - koje se osvrtalo unazad. Ovo mu je omogućavalo da gleda u prošlost i unapred ka budućnosti. Zadnjeg dana "stare" godine, Rimljani su zamišljali Janusa kako gleda unazad ka staroj godini i unapred ka novoj godini.

Ovo je postalo simbolično vreme za Rimljane da donose novogodišnje odluke, a neprijateljima oproste za sve nevolje u prošlosti. Rimljani su takođe verovali da Janus može da im oprosti za sve što su skrivili tokom prethodne godine. Onda bi davali poklone i obećanja, verujući da će Janus to videti i blagosloviti ih u godini koja je pred njima.

VIDEO: Ovoj seksi instruktorki praznici ne remete koncepciju

(J. Vučić/j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brankica

    2. januar 2019 | 11:11

    Najbitnije je oprostiti klevetnicima. Onda nam se sva vrata otvaraju. Pozeli srecu neprijateljima i onda se tvoje zelje ostvaruju . Ziveli

  • Opa

    2. januar 2019 | 13:08

    Sta da podvucemo,isplaniramo,prebacimo...vec 25 god.cekam,prebacujem,podvlacim...to je oko 10000 dana pa nista.Svake godine ćorak do ćorka.Tako da preporucujem samo prebacivanje preko grane.Ja sam se prebacio pre oko 120 dana.i ... ma samo se pitam gde sam izgubio 25...godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA