≫ 

Šta nas sve očekuje na nebu u 2019. godini? Pomračenja Sunca i Meseca, kiše meteora i neobične planete, a to je tek početak

Branko Simonović iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković", napravio je za Telegraf spisak nebeskih pojava

  • 0

Kao i svake godine i za 2019. nam je nebo pripremilo brojne spektakle. Pomračenja Sunca i Meseca, poravnanja planeta i kiše meteora samo su deo žurke koja će odvijati na nebu.

I dok će za pojedine pojave biti potreban teleskop, neke će biti vidljive i golim okom, pod pretpostavkom da nam vremenski uslovi idu na ruku.

Branko Simonović iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković", napravio je za Telegraf spisak pojava koje ćemo moći da posmatramo u 2019. godini. On objašnjava da nas već 1. januara očekuje jedan važan dan za astronautiku - susret sa neobičnim stanovnikom Edžvort-Kajperovog pojasa.

- Još 2015. godine sonda "Novi horizonti" stigla je do Plutona i donela neverovatne detalje o ovom dalekom telu. Svoj put je produžila dalje u dubinu Edžvort-Kajperovog pojasa prema drugom kajperodu - 2014 MU69 koji je u tom trenutku bio samo nejasna mrlja. Ipak, i to je bilo dovoljno da se na osnovu veoma skromnih analiza promene sjaja zaključi kako ovo neće biti susret sa običnim grumenom od tridesetak kilometara, pa je nestrpljenje u očekivanju tog susreta još veće, a trebalo bi da se desi u novogodišnjoj noći - objašnjava Simonović.

Pomračenje Sunca, Foto: AP/Tanjug

6. JANUAR - DELIMIČNO POMRAČENJE SUNCA

Ovo pomračenje Sunca neće biti vidljivo sa naših prostora. Najbolje će se videti na prostoru severnog Pacifika i krajnjeg istoka Rusije.

21. JANUAR - POTPUNO POMRAČENJE SUNCA

Neće biti vidljivo sa naših prostora

22. JANUAR - KONJUKCIJA VENERE I JUPITERA

Rano ujutru, nad jugoistočnim delom neba, dve upadljivo sjajne planete će prići blizu jedna drugoj - to su Venera (sjajnija) i Jupiter.

2. JUL - POTPUNO POMRAČENJE SUNCA

Ovo pomračenje Sunca najbolje će se videti na prostoru južnog Pacifika obuhvatajući i Južnu Ameriku.

16. JUL - DELIMIČNO POMRAČENJE MESECA

Ovo pomračenje Meseca će se videti iz naših krajeva - biće delimično, tj. Mesec će do pola svog zaći u Zemljinu senku.

Roj meteora, Foto-ilustracija: Wikimedia/Brocken Inaglory

12/13. AVGUST - PERSEIDI

Svake godine Zemlja krajem jula počinje da preseca poznati meteorodni potok koji je "izmrvila" kometa Svift-Tatl, a kroz njegov najgušći deo Zemlja će proći između 12. i 13. avgusta.

To je prilika da obratimo pažnju na meteorski roj Perseida. Ovih dana videće se povećana učestalost pojavljivanja zvezda padalica, verovatno nekoliko desetina po satu. Ovo nije teleskopska pojava i najbolje je posmatrati je daleko od svetlosno zagađenih gradova.

11. NOVEMBAR - PRELAZ MERKURA PREKO SUNCA

Ova retka pojava će biti delimično vidljiva sa naših prostora. Sićušni Merkurov kotur će prelaziti ispred Sunca na kome će se videti kao kružić.

24. NOVEMBAR - KONJUKCIJA VENERE I JUPITERA

Ova konjunkcija će biti vidljiva u prvom sumraku, nad jugozapadnim delom neba. Tokom ove konjukcije Venera i Jupiter će prići na svega 1.4 lučna stepena, što je rastojanje u koje staje manje od tri Mesečeva kotura.

VIDEO: Pet horoskopskih znakova koje čeka neverovatna 2019. godina

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA