≫ 

Proveli smo se ludo na novogodišnjoj svirci "Pink Frojda", benda "Laze Lazarević": Čak i doktori su plakali, a tek kad je krenula njihova himna (VIDEO)

Na čelu benda je psihijatar, a članovi su pacijenti koji su pre bolesti bili profi muzičari

  • 3

Šta se dobije kad jedan psihijatar koji ume da svira gitaru okupi najbolje vokale i muzikante među svojim pacijentima? Odgovor leži u Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" gde je petoro pacijenata na čelu sa psihijatrom dr Feđom Grozdanićem osnovalo bend simboličnog naziva "Pink Frojd".

Kao specijalni gosti prisustvovali smo njihovoj novogodišnjoj žurki i proveli se ludo. Muzički gledano, bilo je to poput većine pravih koncerata, organizovano, profesionalno i neizmerno zabavno. Emotivno gledano, bilo je potpuno drugačije od bilo kog drugog nastupa. Na licima muzičara kristalno jasno ocrtavao se niz osećanja: od njihovog grčevitog straha do grčevite želje da ponovo budu prihvaćeni, da pokažu da oni to mogu. Ova osećanja poklopila su publiku kao talas. Čim su zapevali prvu pesmu, nisam izdržala da ne zaplačem. A nisu ni mnogi doktori.

Ruku na srce, po dolasku nismo očekivali baš profi nastup, ali nas je "Pink Frojd" oduvao već s prvom pesmom. Bio je to stari ever grin "Dok palme njišu grane", a posle su usledili i drugi hitovi: "Odiseja", "A thousand years", "Ima neka tajna veza"... Tada smo shvatili da gledamo u profesionalne muzičare koji su, kako nam je doktor potvrdio, zbog bolesti prekinuli karijeru.

- Imamo stvarno sjajne vokale, među njima i jednog dramskog tenora koji je sticajem okolnosti prekinuo karijeru u usponu. Zanimljivo je i kako je postao član benda. Kad smo pravili audiciju, kolege su mi rekle da je među pacijentima i jedan profesionalni tenor neverovatnog glasa. Nisam mogao da verujem, ali čim je zapevao "Green green grass of home" od Tom Džonsa, samo što se nismo svi onesvestili koliko je bio sjajan. Sad na nastupima uvek otpeva i tu pesmu - priča psihijatar i vođa benda dr Feđa Grozdanić.

I pored toga što već dve godine nastupaju u raznim institucijama, članovi "Pink Frojda" pred novogodišnju svirku imali su veliku tremu. Ruke su im se tresle, dlanovi preznojavali, a neki od straha nisu mogli da prestanu da zapitkuju i zapričavaju ostale. U publici su, pored pacijenata iz Laze, sedeli i njihovi prijatelji i članovi porodice.

Zato je trema bila još veća. Nastupi su za članove ovog neobičnog benda nešto poput vraćanja normalnom životu i zajednici, to je onaj trenutak kad su na kratko ponovo oni stari.

U publici su bili ostali pacijenti, članovi porodice i prijatelji, Foto: Marko Jovanović

- Bend ima lekoviti karakter, ali više su ove aktivnosti postale suština za sebe. Dugo sviramo zajedno, stvorena je određena doza poverenja i zajedništva, i funkcionišemo tako da zaboravimo ko je pacijent a ko je lekar. Šta da vam kažem kad imamo sjajnog džez gitaristu od koga redovno kradem fazone i ne zna se ko više uživa u svemu ovome, da li oni ili ja - iskreno poručuje dr Feđa.

Ipak, ne može se zanemariti da sviranje dobro dođe i kao terapija

- Kad se razbole, naši pacijenti zanemare sve svoje zdrave delove ličnosti. Jedna od svrha muzičke sekcije je da oživimo te delove, jer to što je neko bolestan, ne znači da ne može da svira, peva, da radi ono što voli - poručuje ovaj psihijatar.

Na žurki su prodavane i stvari koje su pacijenti bolnice sami napravili, Foto: Marko Jovanović

Kad nekome od članova benda pozli i mora ponovo da ode u Lazu, ostali ga sačekaju mesec dana dok ponovo ne izađe i tada se probe i nastupi nastavljaju.

Najlepši deo žurke bio je sam kraj kad je Pink Frojd odsvirao himnu bolnice "Za milion godina". Tada su svi zajedno, lekari i pacijenti, ustali i podigli ruke, njišući se u istom ritmu.

Pink Frojd za kraj je udario brz ritam, pa su psihijatri i pacijenti počeli i da đuskaju, pevajući svi u glas. Da nisam videla sopstvenim očima, ne bih verovala, ali povezanost lekara i pacijenata iz Laze Lazarević drugačija je nego u bilo kojoj drugoj bolnici. Njihovim pacijentima podrška je potrebna celog života, a lekarima potvrda da su ipak uspeli da im pruže šansu i za život van bolnice.

VIDEO: Zavirite u prvi muzej psihijatrije u Srbiji

(M.Leskovac/m.leskovac@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    3. januar 2019 | 22:44

    Svaka cast i ja sam se rasplakala i pacijentima u Laze Lazarevic treba podrska kao svim drugim njima mozda i vise.Veliko hvala i bravo.

  • Koridori

    3. januar 2019 | 22:59

    DOKTORI NAJBOLJI, A NASI! Svaka vama cast.

  • Sasa

    4. januar 2019 | 08:20

    Samo tanane duse znaju sto je takav bol😢..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA