Od 1. januara nas očekuju 2 velike promene: U matične knjige će moći da se upiše promena pola, a informacije o porezu će se dobijati na klik

Novim zakonskim rešenjem omogućeno je da se Registar matičnh knjiga poveže sa evidencijama jedinstvenih matičnih brojeva građana

  • 2

Od 1. januara 2019. godine građane Srbije očekuju dve velike promene. Jedna se odnosi na Zakon o matičnim knjigama. Ona će omogućiti dobrovoljni upis podatka o nacionalnoj pripadnosti i upis promene pola u matičnu knjigu rođenih. Druga promena se tiče informacija o porezu na imovinu koje će biti dostupne na klik građanima. 

MATIČNE KNJIGE

Jedna od najvažnijih novina odnosi se na vođenje matičnih knjiga u elektronskom obliku - Registru matičnih knjiga kao jedinstvenoj bazi podataka o ličnom stanju građana.

Elektronsko vođenje ove evidencije omogućava i elektronsku razmenu podataka sa drugim službenim evidencijama koje vode različiti organi. Između ostalog, omogućeno je povezivanje matičnih knjiga sa jedinstvenim biračkim spiskom kako bi se obezbedila ažurnost, tačnost i pouzdanost podataka.

Pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Marina Dražić izjavila je da su matičari u opštinama i gradovima gotovo završile prepisivanje podataka iz matičnih knjiga građana za poslednjih 100 godina u elektronski oblik.

Od 1. januara 2019. godine u matične knjige će moći da se upiše promena pola Foto: Profimedia/Corbis

- Sada, sa novim zakonom, mi ih obavezujemo da podatke direktno unose u elektronski registar i da drugi organi koriste te podatke za određene postupke, kako bismo kao uprava pružali brže i kvalitetnije usluge našim građanima - rekla je Dražić.

Ona je naglasila da je izmenama zakona omogućena i značajna novina, a to je da se u matičnu knjigu rođenih upisuje podatak o nacionalnoj pripadnosti, kao i podatak o promeni pola, na osnovu potvrde zdravstvene ustanove.

- Evidentiranjem podatka o promeni pola u matičnu knjigu rođenih, omogućiće se nesmetano ostvarivanje daljih prava i interesa građana. Takođe, pripadnici nacionalnih manjina, kojih ima oko 13 odsto u odnosu na celokupno stanovništvo Srbije, moći će, samo ukoliko to žele, da i svoju nacionalnu pripadnost upišu u matičnu knjigu rođenih, što im je i Ustavom zagarantovano pravo - rekla je Dražić.

Novim zakonskim rešenjem omogućeno je da se Registar matičnh knjiga poveže sa evidencijama jedinstvenih matičnih brojeva građana. U tom smislu, napominje Dražić, sa Ministarstva unutrašnjih poslova počela je saradnja radi obezbeđenja preziznosti, tačosti i potpunosti ovog podataka u matičnim knjigama.

INFORMACIJE O POREZU NA IMOVINU

Foto: Pixabay.com

Informacije o porezu na imovinu i drugim izvornim javnim prihodima od 1. januara će biti dostupni na klik građanima, privredi i državi preko Jedinstvenog informacionog sistema lokalne poreske administracije.

Građanima i privredi biće omogućeno elektronsko podnošenje poreske prijave za utvrđivanje poreza na imovinu i uvid u celokupnu imovinu koju imaju širom Srbije, i to jednim klikom.

- Praktično je lokalna poreska administracija povezana sa državnim Data centrom i napravljen je informacioni sistem koji građanima i privredi omogućuje da preko jednog portala vide sve svoje poreske obaveze i podnesu poresku prijavu koja je vezana za imovinu - rekao je Tanjugu direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Kako je naveo, to je fantastičan rezultat eUprave i u rekordno kratkom roku uspelo se u tome da se centralizuju različite baze podataka 145 lokalnih samouprava.

Decentralizacija evidencije o porezu na imovinu bila je veoma loš korak sa aspekta elektronskih evidencija, ističe se u saopštenju Kancelarije.

(Telegraf.rs/Večernje novosti/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    30. decembar 2018 | 23:54

    Da vidim i to cudo

  • Hmm

    30. decembar 2018 | 23:20

    Nije jasno oko promene pola.Valjda oni koji promene zaista pol ili to tek tako samo da se upisu kao da su promenili pol.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA