≫ 

Golubovima oblepe noge, spakuju ih u papirne fišeke, pa naguraju u šupljine automobila: Bizarna priča o švercu iz Srbije na Kosovo

Trgovina sa Srbima je legalna i neophodna, kaže kosovski Albanac, zatečen u švercu nakon što je Kosovo uvelo takse na robu iz Srbije

  • 2

Albanci i Srbi pokušavajući da izbegnu takse koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije nalaze razne načine da robu ilegalno prenesu preko administrativne linije.

To je rekao agenciji Beta predsednik Saveta Mesne zajednice Merdare Gojko Stefanović navodeći kao primer šverc golubova.

Prema njegovim rečima, jedan Srbin nedavno je pokušao da prošvercuje 40 golubova preko administrativnog prelaza Merdare. Pošto nije uspeo jer Albanac sa Kosova nije došao na vreme na dogovoreno mesto, u šumi pored puta, sa nekoliko paketa golubova svratio je u prvu seosku kuću u Merdaru i zamolio domaćina Marka Milićevića (67) da mu pričuva golubove jedan dan. Seljak je prihvatio da mu izađe u susret, ne pitajući o čemu se radi.

- Rekao mi je da ih nema gde i da će sutradan doći da ih uzme i stavio sam četiri paketa sa po deset golubova u šupu. Međutim, kako se on nije pojavio do dogovorenog vremena, ja sam golubove pustio u svoj kokošinjac i tada sam video da oni nemaju prstenove i da se, verovatno radi o divljim golubovima. Stavio sam im vodu i hranio sam ih četiri dana koncentratom i žitom - priča Milićević.

On dodaje da se najpre požalio predsedniku Saveta Mesne zajednice Gojku Stefanoviću, koji je odmah reagovao. Petog dana se pojavio Srbin trgovac, ušao u kokošinjac, pohvatao golubove, vratio u pakete i zatim u gepek automobila.

Printskrin: Facebook

- Zahvalio je i otišao ka administrativnom prelazu ka Kosovu. Bio sam ljut, jer su mi golubovi uprljali kokošinjac, a moje kokoške bile napolju sve vreme - rekao je Milićević.

Stefanović kaže da je trgovina golubovima obavljena na parkingu u šumi, nedaleko od administrativnog prelaza.

- Tu je kosovski Albanac sa džipom čekao golubove. Golubove su pakovali u papirne fišeke, gde su im noge lepili lepljivom trakom, zatim umotavali u papir, da mu samo kljun viri iz papira. Zatim su ih pakovali ispod haube, pored akumulatora, izduvne grane, i u sve šupljine oko motora. Na taj način je spakovano je 40 golubova - ispričao je Stefanović.

- Albanac je Srbinu isplatio 200 dinara po komadu, zatvorio haubu i tako prešao dva policijska punkta. Ambalaža od ovih, verovatno divljih, parkovskih golubova ostala je u Merdaru, pored puta, a golubove je prevezao, na ovaj način svega 300 metara, da bi ih tamo ponovo raspakovao i stavio u pakete - kazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima to nije prvi slučaj šverca golubova.

Foto: Tanjug/AP

- Ovo je utvrđen način šverca. Prosto sam bio u čudu gledajući sve ovo. Golubovi su prodati kao domaći golubovi. Svakodnevno ovde viđamo razne vrste šverca, ali i prevare - rekao je Stefanović.

Kosovski Albanac, trgovac iz sela Balovac Skender Sajedni (40) koga je reporter agencije Beta zatekao na prakingu "gde se obavlja trgovina" kazao je da je trgovina sa Srbima neophodna i da je legalna.

- Došao sam danas da kupim stotinu domaćih kokošaka u Srbiju, ali ih ja legalno prebacujem na Kosovo i plaćam sve takse i dažbine - rekao je on agenciji Beta.

Na istom parkingu i prelazu odvijaju se i druge vrste šverca.

- Velika količina kokošaka i petlova je ovde prošvercovana na sličan način. Dok se krupna stoka, krave, ovce i koze švercuju preko šume, ilegalnim prelazima. Dovoze se noću do šume, zatim pešice na Kosovo - kaže Stefanović.

Meštani Merdara prijavljuju policiji sve sumnjive poslove, a pripadnici policije intenzivno rade na otkrivanju ilegalne trgovine i zaustavljanju tih kanala za protok robe.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA