"Majku ti srpsku i četničku, zaklaćemo te": Albanci pretili pravoslavnom svešteniku na Badnji dan

Sveštenika je na putu do crkve sustiglo vozilo u kojem je bila grupa kosovskih Albanaca

  • 19

Jereju Bojanu Jevtiću, parohu iz novobrdskog sela Straža zaprećeno je danas da će biti zaklan i to dok je išao ka crkvi Svetog Georgija u selu Stanišor, gde su ga vernici čekali radi osveštavanja badnjaka.

Sveštenika je na putu do crkve sustiglo vozilo u kojem je bila grupa kosovskih Albanaca a jedan od njih je Jevtića izvređao i zapretio mu ubistvom. Paroh je pretnje odmah prijavio kosovskoj policiji koja, kako ogorčeno tvrdi, nije napravila ni zapisnik o incidentu.

Jevtić kaže da mladiće nikada ranije nije video, te da mu je prećeno samo zato što je srpski sveštenik.

- Video sam vozača i suvozača, a verujem da ih je u kolima bilo još nego su zadnja stakla brila zatamnjena pa nisam mogao da uočim njihove saputnike. Kada su mi prišli, vozač je kroz prozor izbacio pola tela i doviknuo mi: Četnik, majku ti srpsku i četničku, zaklaćemo te... a zatim su produžili. Pokušao sam da vidim tablice, ali su bile zamrljane blatom, samo sam primetio da imaju oznaku Gnjilana – opisuje Jevtić incident.

Jerej Bojan Jevtić, D.K./Telegraf.rs

Dodaje da mu nije pravo što policija njegovu prijavu uopšte nije ozbiljno razmotrila.

- Jedva su me saslušali, kao i svaki put kad su napadnuti Srbi. Za poslednjih mesec dana u susednom selu bile su dve krađe, ukradena su dva automobila i bik, a kradljivci nisu nađeni. Strašno je to što na Badnji dan, uoči rođenja Hristovog sveštenici doživljavaju ovakve napade, kad mi nismo zaštićeni, šta mogu da očekuje narod – ogorčeno komentariše današnji događaj Jevtić.

Dodaje, da je četiri godine službovao u Peći, gde nema nijednog Srbina ali da mu se ništa slično nije desilo.

- Gnjilanski kraj važi za mirnu sredinu, ali ovo je dokaz da Srbi ovde ne mogu da budu sigurni za svoju bezbednost, gde god bili – zaključuje Jevtić. 

(D.K./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • goco007

    7. januar 2019 | 05:31

    vracao sam se sa Kopaonika prema Madjarskoj, pune su Benzinske Siptara, niko da ih krivo pogleda,a naseg jadnog Svestenika presrela petorica pretila i nikom nista

  • Dejan

    7. januar 2019 | 07:19

    Dzabe nam je kukanje, nama treba 500 000 pancira u kasarnama i spremnost na prvu provokaciju da reagujemo i odbranimo narod. Bar mi koji smo spremni na zrtvu zarad sopstvenog naroda. Nepomaze nam kukanje, uzalud se zalimo. Moramo biti spremni a za to nema volje kako vidim. Ponavljam dzabe kukamo. To nam nece pomoci. Siptari nemaju dusu, Boga se ne plase.

  • gaja

    7. januar 2019 | 08:21

    Moramo jos jednom da obujemo cizme da bi nasa deca imala miran i spokojan zivot

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA