Pojavila se mapa Srbije iz 1895. u kojoj se vidi gde je bilo najviše psihički nestabilnih, pogledajte kakva je sitacija u vašem kraju (MAPA)

Reč o obolelima od mentalnih bolesti koji su se u to vreme smatrali "ludima"

  • 2

U nekim srezovima jedan psihički nestabilan čovek, a u jednom skoro 60, bar je tako pokazao popis iz 1895. godine, koji je danas osvanuo na Tviteru.

Mapu je objavio izvesni Miloš Popović na svom nalogu na Tviteru i pokazuje gde je živeo najveći broj onih koji su imali psihičke probleme prema popisu iz 1895. godine.

Miloš Popović je doktor nauka na Univerzitetu u Arizoni i na njegovom sajtu mogu se pronaći različite statističke i interaktivne mape. Sada je objavio i ovu - mapu okruga u Srbiji na kojoj su navedeni brojevi "ludaka" po srezovima.

Iznad mape stoji: "Pogledajte da li potičete iz sreza sa najviše ludih prema popisu iz 1895."

Kako piše Nedeljnik, pretpostavlja se da je reč o obolelima od mentalnih bolesti koji su se u to vreme smatrali "ludima", a najviše ih je bilo u tadašnjim Račanskom i Krajinskom srezu.

Popović je doktor nauka na Univerzitetu u Arizoni, nekada je radio kao konsultant na istraživanjima na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, a bavio se i predavanjem istraživačkog dizajna i kvalitativnih metoda.

Ova mapa je tehnički tačna, a njena svrha, kao i svrha ovog teksta nije da uvredi bilo koga.

(Telegraf.rs/B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA