≫ 

Momci iz Crvenog krsta probijali su se kroz sneg do pasa, samo da bi baki Miki iz Ivanjice doneli vodu i hranu: Oni su naši heroji (FOTO)

Mnogim domaćinstvima je usled niskih temperatura došlo do zaleđivanja vodovodnih cevi, pa su ostali bez pijaće vode

  • 10

U sedam opština Srbije proglašeno je vanredno stanje zbog snežnih nanosa koji su paralisali život u ovim mestima, posebno u seoskim područjima na obodima ovih opština. Jedna od kritičnih tačaka je i Ivanjica u kojoj su članovi Crvenog krsta odigrali ogromnu ulogu u pomoći ugroženima. 

Jedinica za delovanje u nesrećama Crvenog krsta Ivanjica broji 19 članova koji svakodnevno nose humanitarnu pomoć, toplu obuću i odeću, ćebad, pijaću vodu i lekove ugroženom stanovništvu zavejanom u snegu.

Mnogim domaćinstvima je usled niskih temperatura došlo do zaleđivanja vodovodnih cevi, pa su ostali bez pijaće vode, dok neka samohrana staračka domaćinstava nisu u mogućnosti da dođu do ogreva, pa im članovi tima Crvenog krsta pomažu da se očiste prilazi do drva.

Neki timovi su motorizovani, dok drugi idu peške, Foto: Facebook/Crveni krst Ivanjica

Jedan od timova vršio je distribuciju humanitarne pomoći motornim sankama koje nam je lokalna samouprava dala na raspolaganje, dok je drugi tim do ugroženog stanovništva morao peške.

Crveni krst nosi hranu i vodu zavejanim domaćinstvima, Foto: Facebook/Crveni krst Ivanjica

Tročlani tim pešačio je i do bake Mike koja je usled smetova ostala odsečena od svega. Fotografije ove akcije najbolje pokazuju kroz šta sve prolaze ovi ljudi i koliko rizikuju da bi drugima pomogli.

Baka Mika, Foto: Facebook/Crveni krst Ivanjica

Na fotografijama se vidi kako koračaju po snegu koji im doseže do struka. 

Članovi Crvenog krsta pomažu baki, Foto: Facebook/Crveni krst Ivanjica

Osim u Ivanjici, vanredno stanje proglašeno je i u Novoj Varoši, Lučanima, Raški, Kraljevu, Arilju i Požegi.

VIDEO: Srpska porodica pala u kanjon Morače, spasili ih lokalni heroji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pike

    12. januar 2019 | 13:56

    Hrabri momci, ali se može postaviti pitanje: da li bi im bilo lakše sa motornim sankama? Svake godine ista priča, pare se bacaju za mnoge gluposti, a za sanke ih nema.

  • Asdf

    12. januar 2019 | 13:54

    Zar ne moze drzava u blizini da napravi topli dom za te stare i same ljude koji bi mogli tu da se sklone zimi i budu pod nadzorom? Svake godine mnogi umiru sami, zaboravljeni, gladni i promrzli!

  • Suzana

    12. januar 2019 | 14:42

    Svaka cast za ove momke velikog srca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA