≫ 

Bila je to operacija kojom se spasava život: Oglasila se privatna bolnica u kojoj je operisan dečak (15) koji je preminuo u Tiršovoj

Dečak je u beogradsku bolnicu "Atlas" primljen 6. januara zbog operacije kičmenog stuba, a operisao ga je doktor M. S. dva dana kasnije, preminuo je u Tiršovoj u subotu ujutru

  • 23

Petnaestogodišnjak iz Niša preminuo je u subotu na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Beogradu pošto je dovezen iz privatne Opšte bolnice "Atlas". S. A. je sanitetskim vozilom iz privatne klinike prevezen u subotu oko 10.20 radi ukazivanja lekarske pomoći. Preminuo je u 10.55 časova.

Dečak je u beogradsku bolnicu "Atlas" primljen 6. januara zbog operacije kičmenog stuba, a operisao ga je doktor M. S. dva dana kasnije. Za sada se ne zna uzrok smrti. Po nalogu zamenika tužioca Višeg javnog tužilaštvu u Beogradu telo dečaka transportovano je u Institut za sudsku medicinu radi obdukcije.

UROĐENI DEFORMITET KIČME

Kako je saopštila Opšta bolnica "Atlas", pacijent S. A. primljen je radi hirurškog lečenja urođenog deformiteta kičme koji je posledično doveo do teških poremećaja rada srca, pluća i organa digestivnog sistema.

- Pacijent je prethodno u više navrata operisan ne samo zbog ispravljanja kičme, već i zbog atrezije anusa, te nedostatka jednog plućnog krila. Pre tri godine zbog osnovnog oboljenja detetu je prestao rad srca i pluća, kada je reanimiran, ali sa oštećenjem moždane funkcije. Vremenom se krivina kičme pogoršavala do 125 stepeni, što je dalje remetilo funkcije pluća i srca. Stanje deteta je procenjeno kao kritično jer bi dalje krivljenje kičme neminovno dovelo do smrtnog ishoda. Roditelji su u potpunosti bili svesni težine bolesti, kao i činjenice da po svim okolnostima planirana hirurška procedura spada u kategoriju "life saving surgery", odnosno da je operacija kojom se pokušava spasiti život, jer bi u suprotnom smrtni ishod bio neizbežan - navodi se u saopštenju bolnice.

PRIPREME ZA OPERACIJU TRAJALE DVE GODINE

Kako se dalje navodi, zbog delikatnosti hirurškog zahvata pripreme za operaciju su trajale prethodne dve godine. Konsultovani su spinalni hirurzi iz Španije, Švajcarske i Nemačke. Zaključeno je da tehničke uslove za ovakvu operaciju u Srbiji trenutno ima samo Opšta bolnica Atlas. Odlazak u inostranstvo nije bio moguć iz finansijskih razloga, zbog čega je u Beograd pozvan profesor spinalni hirurg iz Nemačke, usko specijalizovan za kompleksne dečije deformitete.

- Hirurški zahvat je urađen po svim savremenim tehničkim zahtevima, uz korišćenje između ostalog i intraoperativnog monitoringa, koji se tokom operacija na kičmi jedino rutinski koristi u Opštoj bolnici Atlas. Operacije je protekla bez ikakvih problema, iako je trajala 12 sati. Postignuti su svi planirani korektivni zahvati. Pogoršanja koje je nastupilo posledica je isključivo veoma oštećenog opšteg stanja – iscrpljene funkcije srca, pluća i bubrega i smanjene opšte otpornosti deteta (telesna težina pre operacije samo 26 kg). Medicinske komplikacije, uključujući i letalne su nažalost neizbežni deo u lečenju drastičnih urođenih deformiteta kičme - objašnjavaju iz bolnice Atlas.

Uviđaj zbog smrti dečaka sprovodi Uprava kriminalističke policije.

Nakon ovoga, oglasilo se Ministarstvo zdravlja, koje je naložilo hitnu inspekciju Univerzitetske dečije klinike i privatne bolnice "Atlas". Opširnije o tome OVDE.

VIDEO/Dečak čudo: Doktori mu predvideli nekoliko sati, sada ima sedam godina i čeka operaciju koja će mu promeniti život

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    13. januar 2019 | 14:01

    Не можемо спасти све болесне,нажалост...лекари нису мађионичари.Не кривите никога без доказа,хајка је одурна ствар...Породици искрено саучешће,смрт детета је ужасна ствар.

  • Kosta

    13. januar 2019 | 17:38

    2013. godine u mojoj 15. godini života ,sa 18 operacija do tada, primljen sam na VMA, na odeljenje neurohirurgije radi hirurškog lečenja urođenog deformiteta kičme ( kifo – skolioza). Deformitet je doveo do poremećaja i otežanog rada srca, pluća i ostalih unutrašnjih organa. Operacija je bila neophodna, a ujedno i rizična – što je u mom prisustvu predočeno mojim roditeljima. Rečeno je da će trajati između 15 i 18 sati. Pristali smo jer drugog izlaza nije bilo. Operacija je trajala 13 sati i protekla je u najboljem redu, a ja sam dobio 12 cm na visini.Meni je tim operativnim zahvatom spasen život i zahvalan sam doktoru Saviću i njegovom timu. U međuvremenu sam imao još 2 operacije; završio gimnaziju odličnim uspehom i upisao fakultet. Počivaj u miru, Andrija, a porodici iskreno saučešće!

  • Taurida

    13. januar 2019 | 14:03

    Ne zelim da osudim,pre nego sto se sazna istina.Ne branim lekare ali u ovom slucaju dali su sve od sebe.Znam za slucaj kada je najboljem hirurgu umrla majka na operacionom stolu , usled operacije slepog creva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA