≫ 

Jovanča stigao u Jagodinu: Spomenik izmišljenom putniku neodoljivo podseća na stvarnog i jednako slavnog Jagodinca

Dva živopisna lika spojila su se u jedan i dočarali unikatni duh grada na Belici

  • 0

Jovanča Micić, svetski putnik iz pera Branislava Nušića, dobio je svoju statuu na ulazu u Jagodinu. Najpoznatiji izmišljeni Jagodinac, ipak, neodoljivo podseća na jednog drugog stanovnika ovog grada, stvarnu ličnost sa kojom nema nikakve veze.

Jovanča Micić na vrhu globusa uskoro će, bez sumnje, postati novi simbol Jagodine, a kako i ne bi, kada je on izgovorio onu čuvenu "Ceo svet obiđoh, kao Jagodinu nigde ne nađoh“, piše portal Infocentrala.rs. Jovančina ispružena ruka, uperena ka gradu na reci Belici, kao da svedoči tu izjavu.

Svetski putnik iz Jagodinu Foto: infocentrala.rs

No, ovaj metalni Jagodinac, koga je kao glavnog lika komedije "Put oko sveta" izmislio Branislav Nušić, neodoljivo podseća na čiču koji je nekada stvarno živeo u ovom gradu. Milosav Mitrović (1892-1961) zvani Losa decenijama nam se osmehivao sa etikete Jagodinskog piva, na kojoj se obreo kao najveći pivopija koji je ikada živeo u okolini tog grada.

Hroničari tvrde da je imao čezu i konje i vozio se kako bi popio pivo u čuvenoj Šarenoj kafani. Tamo je upoznao neke radnike pivare koji su radili u komercijali. Dopao im se i pitali su ga jednom prilikom da li bi mogli da ga fotografišu. Tog dana se doterao i pojavio na slikanju, ni ne sluteći da će postati zauvek simbol "Jagodinske pivare".

Stvari čiča sa Jagodinskog piva Foto: Facebook/Историја Срба

Kada je nalepnica sa njegovim likom osvanula na flaši, silno se obradovao. Imao je pravo da besplatno pije pivo u bilo kojoj kafani ili restoranu gde se točilo i prodavalo "jagodinsko".

A možda je i prigodno da dva ovako šaljiva i živopisna lika, jedan izmišljen, a drugi stvaran, liče i istim osmehom i tradicionalnom odećom dočaravaju unikatni duh ovog grada.

(Telegraf.rs/Infocentrala.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA