≫ 

Niste znali da imamo Braziliju i Bangladeš: U Srbiji su svetske metropole i čitave države... a razlike su kao nebo i zemlja

Da li je istoimeno srpsko selo lepše ako ne od Pariza, onda od čitavog Bangladeša, Brazilije, Šangaja... ostaje na vama da procenite

  • 5

Čitave strane metropole i države smešteni su na tesni kilometar kvadratni u Srbiji. Ne bi ni ovo bila laka vremena za Kristofora Kolumba da opet ne skrene pogrešno, kao što mu se već omaklo - umesto u Indiju do Amerike, da pretraga nije evoluirala od pešice, konja, brodova, prepričavanja do guglanja.

BRAZILIJA

Daleko je Brazilija, ali i tu odmah, na severu Bačke. Zavisi šta vam treba, hoćete li u glavni grad Brazila, sa skoro tri miliona stanovnika ili mestašce kraj Dunava.

Printskrin/Google maps

Naselje Brazilija kod Subotice promenilo je ime u Bagremovo, ali za "Dnevnik" jedan njen meštanin objasnio je kako se dolazi do ovakvih imena.

Original... Foto: Pixabay
.. naša verzija Foto: beocin.rs

Nakon Prvog svetskog rata ljudi su hteli da se odsele u Ameriku, u Brazil, a vlasnik ovog zemljišta ih je molio da ostanu da rade ovde, pa im je rekao: "Evo vam kuća i eto vam Brazilije!"

- Tako je selo dobilo ime - objasnio je Arnold Kelemen za "Dnevnik", meštanin nekadašnje Brazilije, a današnjeg Bagremova.

- Ima, valjda,još jedna Brazilija, pa su nas stalno mešali sa njima, i onda su nama dali ime Bagremovo jer, kao, imamo mnogo bagrema.

ŠANGAJ

Nedaleko od Brazilije, nalazi se Šangaj. Možda i nigde bliže, čak ni onaj batajnički. Gradska četvrt Novog Sada počelo  je da se gradi krajem 19. veka, a ime je dobilo po bifeu koji je dobio ime po istoimenom gradu.

Šangaj u Kini Foto: Pixabay
Šangaj u Srbiji Printskrin: Google maps

Po broju stanovnika ne bi opravdao naziv. Novosadski Šangaj prema poslednjim podacima ima manje od 2.000 stanovnika, a kineski 24.18 miliona.

U prošlosti je prostor na kome se nalazi Šangaj bio ostrvo i nazivan je "Ratno ostrvo" i "Petrovaradinska ada".

KANADA

Ideš za Kanadu, ali bez leta od 7.000 kilometara. Tu je čitav deo Zaječara umesto države.

BANGLADEŠ

Egzotičnih gradova i država, očigledno najviše je Bačkoj, pa je tu smešten i čitav jedan Bangladeš. Romsko naselje smešteno je kilometar levo od magistralnog puta Novi Sad - Rumenka. Na samo osam kilometara od centra Novog Sada.

Bangladeš Foto: Pixabay
... i naselje koje je samo privremeno trebalo da postoji Printskrin: Youtube

Pre više decenija naselje je niklo kao privremeni dom Roma iz Futoga čiju je mahalu progutao požar, podaci su "Vikipedije". Tada su privremeno doseljeni na bivšu farmu Centar. I ostali su tu. Sa izuzetkom nekoliko zidanih kuća, stotinjak porodica i danas živi kao da će se koliko sutra negde trajno preseliti. Mada, od 2009, kada im je posle mnogo godina u mrklom mraku stigla struja, sve je manje izgleda za to.

Država Bagladeš leži severno od Bengalskog zaliva, čini deo drevnog regiona poznatog kao Bengal. Iako nevelika, ova zemlja na jugoistoku Azije, ima više stanovnika od Rusije. Prestonica Daka poznata je i kao "svetska prestonica rikši".

MALI LONDON

Jedina sličnost, kako kažu Pančevci, njihovog naselja sa stvarnim Londonom je ta što se i ovaj mali nalazi kraj reke sa početnim slovom "t". Mutni su i Temza i Tamiša. I danas je misterija ko je kumovao ovom nazivu romskog naselja.

Veliki... Foto: Pixabay
... i mali Printskrin: Youtube

BARA VENECIJA

Simbolike u imenu najdirektnije su kod ovog beogradskog naselja koje je povezano sa italijanskim gradom poznatom po kanalima umesto ulica.

Foto: Pixabay

Kraj od ušća Topčiderske reke pa do Malog pijaca u Karađorđevoj ulici pokrivale su močvare i bare. Na starim planovima Beograda te su bare bile i ucrtane i obeležene imenom Ciganska bara ili Ciganka.

Prema tome Ciganska bara ili, kako je krajem prošlog veka jedan duhoviti Savamalac nazvao "Bara Venecija".

Voda iz ove bare, kada se u proleće razlije Sava, napravila bi čitavo jezero po kome se saobraćalo čamcima.

BEVERLI HILS

Niški Beverli Hils važi za luskuzno naselje ovog grada, sa imenom koje bi odmah trebalo da pokaže sav sjaj. Epitet je još i "ekkluzivno", pa zbog stila gradnje i paprenih cena za naše uslove ima naziv i "Devizno naselje".

Beverli Hils Foto: Pixabay
Niško ekskluzivno naslje Printskrin: Google maps

Mada smo pronašli jednu od oglašenih kuća na prodaju za 170.000 i 200.000 evra, daleko su od Kalifornije, od još po cenama dalje skupljih - Plejbojeve vile procenjene na 200 miliona dolara ili Palate ljubavi 149 miliona.

VIDEO: Putin, Blaga Marija i Krajišnici su u Sremu povezani preko jedne crkve

(M. Rodić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA