≫ 

Mala izmena nastavnog plana za maturante: O ulozima i zadacima Vojske Srbije u drugom polugodištu

Nije uvoden novi predmet, već u toku školske godine kroz četiri časa odeljenskog starešine fakultativno biće obrađeno 11 tema

  • 2

Učenici završnih razreda srednje škole će u drugom pologodištu ove školske godine slušati predavanja o ulozi i zadacima Vojske Srbije, sistemu odbrane, civilne zaštite, reagovanja u toku prirodnih katastrofa i nepogoda.

Ovu inicijativu je pokrenulo je Ministarstvo odbrane, pozivajući se na odredbe Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, koji učenike srednjih škola definišu kao kategoriju građana koji treba da steknu znanja i veštine za potrebe odbrane zemlje u uslovima vanrednog i ratnog stanja.

U Ministarstvu prosvete za Tanjug kažu da se ne uvodi novi predmet, već da će se u toku školske godine kroz četiri časa odeljenskog starešine fakultativno obrađivati 11 tema.

Navode i da će o temama govoriti razredni starešina ili gosti iz Ministarstva odbrane, a praktične obuke, ističu, nisu predviđene.

"Cilj inicijative Ministarstva odbrane je da učenici završnih razreda srednje škole steknu osnovna znanja o sistemu odbrane, civilnoj zaštiti i reagovanju u toku prirodnih katastrofa i nepogoda", kažu u Ministarstvu prosvete koje je uputilo dopis srednjim školama u vezi s uvođenjem sadržaja obuke.

Neke od tema koje će, takođe, biti deo obuke maturanata srednjih škola jesu - kako postati oficir Vojske Srbije ili profesionalni vojnik, o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi u Srbiji, oblicima nenaoružanog otpora, ali i o bojnim otrovima, biološkim i zapaljivim sredstvima...

Obuka podrazumeva i posetu đaka komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • haha

    16. januar 2019 | 18:49

    Nema zainteresovanih za vojni poziv pa, hajde, da zeznemo decu. 😀

  • Goca

    17. januar 2019 | 02:22

    To je prava stvar. Najzad da cujem nesto pametno. Zensko sam, ali sam uzivala informisuci se i uceci o odbrani dok sam isla u svoje vreme u srednju skolu, a i na fakultet. To mi je bio jedan od omiljenih predmeta. Nadam se da ce djaci imati prilike da nauce i o specijalnom ratu u kome smo mi neprestano, i u situacijama u kojima ne bismo ni pretpostavili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA