≫ 

"Bahtalo prazniko": Romi u Vranju tri dana slavili Vasilicu uz pečene guske i ćurke, pa delili hranu za mrtve i veselili se uz trubače (FOTO)

Proslava Vasuljice nije prekidana ni za vreme komunizma, jer su se Romi dosetili, pa tokom proslave pevali pesme o Titu i partizanima

  • 5

Tri dana trajala je proslava Vasilice u Gornjoj Čaršiji u Vranju, tako da domaćice Romkinje iz ovog dela grada konačno mogu da odahnu. Obeležavanje Svetog Vasilija, početka srpske Nove godine i Vasilice, tradicionalnog romskog praznika obeleženo je u nedelju uveče 13. januara, a završilo se u sredu.

Srbi i Romi zajedno su proslavili svoje praznike. Romima je ovo pored Đurđevdana najznačajniji praznik. Okupljanje je bilo kod spomenika Bakiji Bakiću, gde se grejala rakija i svirali trubači.

Slavlje se u noći između 13. i 14. nastavilo u centru Vranja, na Trgu Staniše Stošića gde su ih zabavljali Đorđe Popović, poznatiji kao Đole Popa sa bendom i orkestar Ekrema Mamutovića, višestrukog pobednika u Guči.

Pripremanje gozbe, Foto: Lična arhiva Durmiša Jašarevića

Durmiš Jašarević, jedan od stanovnika u Gornjoj Čaršiji, kaže da je to bila samo uvertira, a da je prava gozba usledila sutradan, kada su na meniju bile pečene guske i ćurke, koje se po tradiciji obavezno spremaju za Vsailisu ili Vasuljicu, kako je Romi u Vranju zovu.

- Danima pre praznika domaćice čiste kuće, jer sve mora da sija i da blista. Nekada je bila tradicija da na trpezi bude onoliki broj pečene ćuretene i piletine, koliko ima članova domaćinstva. Ako recimo u kući ima petoro članova, onda se zakolju dve guske i tri ćurke, ili obrnuto - kaže Jašarević.

Okupljanje, Foto: Lična arhiva Durmiša Jašarevića

Na sam dan Vasilice ili Vasuljice, postoji običaj deljenja hrane za pokoj duše mrtvih. Tako Romkinje izlaze na ulicu noseći hranu u korpama i deleći je prolaznicima.

- Vasuljica je ono što ujedinjuje sve Rome jer je slave uglavnom svi. Za Vasuljicu takođe postoji polažajnik, kao za Božić, koji se kada dođe u kuću daruje poklonima i novcem. Danas se ta tradicija delimično poštuje, jer je problem kako pojesti toliko meso. Vasuljica se čestita u tradicionalini pozdrav “bahtalo prazniko”, što u prevodu sa romskog znači “srećan praznik” - pojašnjava Jašarević.

Na meniju su bile pečene ćurke, Foto: Lična arhiva Durmiša Jašarevića

Njegova supruga Romana Silistarević dodaje da je glavna gozba upravo 14. januara, ali da ništa manje za njom ne zaostaju i one koje se priređuju druga dva dana.

- Pekla sam ćurku, gusku, spremala meze, kolače i obavezno baklavu. Prvog dana imamo po desetak i više gostiju, pa onda mi popodne odemo u goste i tako redom, gledamo da mnoge ugostimo, ali i da mi odemo kod prijatelja i komšija.

Priprema za gozbu, Foto: Lična arhiva Durmiša Jašarevića

Uz ovako dobro jelo obavezno ide kuvana rakija ili vino, naročito kada se desi da dani oko Vasuljice budu hladni kao ove godine. Jeste da je malo naporno, ali to je prilika da se družimo i da čuvamo tradiciju, kao i naši stari.

Proslava Vasuljice nije prekidana ni za vreme komunizma, jer su se Romi dosetili, pa tokom proslave pevali pesme o Titu i partizanima, sve u pratnji trubača.

(S. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VR

    17. januar 2019 | 09:32

    Oni žive svoj život pa i ne mora drugima da se sviđa,neka sami uvide šta im je dobro a ne da im neko nametne ono što neće.

  • moca

    17. januar 2019 | 10:32

    svaka čast Romima ! Veseli i požrtvovan narod . Želim im svima svako dobro i svima koji slave krsnu slavu !

  • Sibin

    17. januar 2019 | 10:28

    A pritom niko nista ne radi,svi na socijali!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA