"Pašino poreklo je legendarno": Dragan je othranio malog šarplaninca, nije ni slutio da će ga baš Putin dobiti (FOTO)

Ruski mediji javljaju da su Paša i njegov novi gazda već pronašli zajednički jezik

  • 52

- Paša je lider i njegovo poreklo je takvo da su same legende u njemu. Izabran je najbolji pas za ličnost kao što je Vladimir Putin - objasnio je odgajivač iz Petrovaradina, Dragan Ćulibrk, iz čije je odgajivačnice poteklo štene kom će predsednik Rusije dati novi dom.

Putin je prilikom posete Beogradu na poklon dobio štene šarplaninca, rase psa koji vekovima postoji u južnom delu Srbije, na južnim planinama. Njih, naročito, ima na Staroj planini i posebni su što nisu veštački napravljeni, poput dobermana.

Prvi susret Putina i malog Paše; Foto: Telegraf

Kako kaže Ćulibrk, šarplaninci bi trebalo da budu srpski brend, pa na osnovu njegovih reči može da se zaključi da je ova rasa psa idealan poklon za Vladimira Putina.

Posete ruskog predsednika širom sveta obeležene su time što na poklon dobija pse.

Dragan Ćulibrk Foto: Privatna arhiva, Vlada republike Srbije

U Srbiji je dobio posebnog psića.

- Paša je osma generacija šarplaninaca koje uzgajam. Njegovu liniju čine psi koji su uglavnom sa Kosova i Metohije, oko 80 odsto njih. Odatle su dovedeni izvorni psi, stare legende. Prva kuja iz njegove linije od koje je sve i krenulo, stigla je kod mene pre oko 24, 25 godina. Kasnije su ubacivani psi koji su stubovi rase šarplaninca - započeo je razgovor za Telegraf.rs Dragan Ćulibrk.

Otac i majka štenca koje je zbog posete Putina postalo poznato, imaju najkvalitetnije linije.

Pašina mama Bajka od Ćulibrka i Dragan Ćulibrk Foto: Privatna arhiva, Vlada republike Srbije

- Njegov otac, Božo od Radovića je više puta bio prvak na izložbama. Takođe je i njegov deda pre tri godine bio državni prvak. Majka, Bajka od Ćulibrka, ima vrhunsku liniju sa obe strane. Pašino najbliže srodstvo su nagrađivani psi, on ima izuzetno poreklo - kaže Ćulibrk.

Putinovo štene koje ima nešto više od tri meseca sam je krem šarplaninaca, tvrdi sagovornik, a prema njegovim rečima njihov karakter ih izdvaja od svih ostalih pasa.

Pašin otac Božo od Radovića Foto: Privatna arhiva, Vlada republike Srbije

- Šarplanincima je urođena čuvarska osobina. Oni su najbolji čuvari na svetu. Ne treba im nikakva obuka. Kad odrastu i sazre, oni čuvaju svoje imanje, posed, stado ako im je povereno, gazdu, porodicu... A kad su na tuđoj teritoriji nikoga ne diraju, ali svoje čuvaju po cenu života - napominje Dragan Ćulibrk.

ODUŠEVLJEN ZATO ŠTO JE PAŠA POKLONJEN PUTINU

Paša kao štene sa majkom, braćom i sestrama Foto: Privatna arhiva

Vlasnik odgajivačnice od Ćulibrka je oduševljen što je Paša poklonjen predsedniku Rusije Vladimiru Putinu. Detalje da li ga je i on dao na poklon ne sme da otkriva.

Paša sa braćom i sestrama Foto: Privatna arhiva

- Reći ću samo da je Paša poklon predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Putinu. Moram da kažem da mi je izuzetno drago i da mi je velika čast što je moja odgajivačica izabrana od oko sto njih. Posebno sam oduševljen što je predsedniku Rusije poklonjen pas koji predstavlja staru autohtonu srpsku rasu - završio je razgovor za Telegraf.rs Dragan Ćulibrk.

RUSKI MEDIJI 

Vest o poklonu koji je dobio predsednik Rusije Vladimir Putin, odjeknula je i u Rusiji. Prema pisanju medija Paša i njegov gazda već su pronašli zajednički jezik.

VIDEO: Putin se raznežio kada je od Vučića dobio štene šarplaninca: Ode Paša u Rusiju sa predsednikom

(Ivana Vlajković/i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA