≫ 

Ne sahranjuju se sve izgubljene bebe: Ovo je tužna istina o onima koje se rode pre šestog meseca, otkriva ugledni ginekolog

One se ne sahranjuju ni u Srbiji, niti bilo gde u svetu

  • 2

Čim se pojavila vest o telima 13 beba pronađenih u zamrzivaču kraljevačke bolnice, mnogi su počeli da napadaju roditelje što nisu preuzeli i sahranili svoju mrtvu novorođenčad.

Istina je, međutim, još tužnija, jer se po zakonskim odredbama ne sahranjuju sve izgubljene bebe.

Čuveni ginekolog dr Mima Fazlagić objašnjava za naš portal da postoji velika razlika u vremenu kada se beba izgubi, odnosno između pobačaja i porođaja.

- Bebe koje se rode mrtve ili umru posle porođaja se sahranjuju, jer su to mrtva novorođenčad. Kod pobačaja, porođaja koji se ciljano izazove u četvrtom ili petom mesecu, ne kažemo da smo dobili bebu. To je patohistološki materijal koji dalje šaljemo na analizu da bi se utvrdio uzrok smrti. Taj materijal se ne sahranjuje ni kod nas, niti bilo gde u svetu - pojašnjava dr Fazlagić.

Patohistološki materijal ili prosto rečeno, beba od svega 200 ili 300 grama koja nije ni dočekala da se razvije, zakonski se smatra patoanatomskim otpadom. Zvuči jezivo i morbidno, ali taj otpad se baš kao i svaki drugi medicinski otpad razvrstava, skaldišti i transportuje po jasno određenim procedurama.

One prema Pravilniku o upravljanju medicinskim otpadom idu ovako:

Printskrin/Telegraf.rs

Patoanatomski otpad razvrstava se prvo u braon kese.

Printskrin/Telegraf.rs

Skladišti se na standardnim temperaturama zamrzavanja.

Printskrin/Telegraf.rs

A na kraju se i transportuje po određenim procedurama.

Printskrin/Telegraf.rs

VIDEO: Evo kako su pronašli mrtve bebe u bolnici u Kraljevu

(M. Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA