≫ 

Ovo su najhrabriji i najizdržljiviji momci i devojke u Srbiji: Snažni mladići uskakali u ledenu vodu, a i jake žene su plivale za časnim krstom (VIDEO)

Oni koji su prvi došli do krsta, dobijali su poklone od svog grada

  • 11

Današnje plivanje za Bogojavljenski krst održano je u gradovima širom Srbije, a ponosni pobednici ove trke na društvenim mrežama delili su svoje fotografije.

Uglavnom muškarci različitih godina, ali i po koja dama, plivali su u hladnim srpskim rekama. Oni koji su prvi došli do krsta, dobijali su poklone od svog grada, a mi vam prenosimo kako je to izgledalo.

BEOGRAD

Pavle Dragišić (25) prvi je doplivao do Bogojavljenskog krsta danas Adi Ciganliji, gde je u vodu na temperaturi od tri stepena skočilo 55 plivača, među kojima i jedna devojka, piše Blic.

Plivanju za časni krst na Adi prethodila je liturgija, a episkop Stefan preneo je i poruku patrijarha SPC Irineja, koji danas prisustvovao livanju za časni krst u Zemunu.

Savsko jezero je pred današnji događaj bilo zaleđeno, pa je čamcima prethodno razbijan led.

Bogojavljenje je crkveni praznik u znak sećanja na dan kada je, prema predanju, Jovan Krstitelj u reci Jordan krstio Isusa, a tada se javio Bog u vidu goluba sa porukom: "Ovo je Sin moj i njega poslušajte".

Za Bogojavljenski krst plivala je i hrabra Jovana, a zbog čega je to uradila i njenu neverovatnu životnu priču pročitajte OVDE.

Kada se okrenuo, svi su gledali u poruku na njegovim leđima. Ovom istetoviranom momku na plivanju za časni krst niko nije smeo da priđe. Pročitajte više OVDE.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

MATURANT OSVOJIO KRST U UŽICU

Fejsbuk stranica "Užice - oglasna tabla" objavila je fotografiju i ime mladića koji je uzeo krst. Jovan Todorović, on je maturant Ekonomske škole iz Užica.

"Krst uzeo Jovan Todorović. Svi su pobednici"

PROKUPLJE

Miloš Simić (21) iz Blaca ove godine prvi je stigao do Časnog krsta u Bogojavljenskoj trci koja je danas u Prokuplju organizovana na reci Toplici kod Grčkog

mlina.

Simić je student Visoke poljoprivredne škole u Prokuplju i ovo prvi put da učestvuje u trci. Na ideju je došao videvši da su njegovi prijatelji učestvovali prošle godine.

Foto: Telegraf

- Ovo je velika čast za mene, mnogo sam ponosan. Bilo je hladno kad sam zaplivao, ali je posle nekoliko trenutaka, već sve bilo lakše. Velika čast je biti prvi među ovim sjajnim momcima - kazao je Simić nakon trke.

GAZIVODE

I na Kosovu i Metohiji danas se plivalo za časni krst. Nad jezerom Gazivode odjekivalo je "Sini jarko sunce sa Kosova"

BOR

Izrazito hladno vreme nije pokolebalo takmičare koji su učestvovali u današnjem plivanju za časni krst na glavnoj plaži Borskog jezera. Na prvoj ovogodišnjoj manifestaciji na Borskom jezeru pobedio je Boranin Mihajlo Stanković (18).

Foto: Telegraf

- Osećam se odlično. Iako treniram vateroplo dve godine, vežbao sam i kući i mesec dana se kupao hladnom vodom – kazao je Stanković.

ZRENJANIN 

Stanovnici Zrenjanina, takođe su plivali za krst, pogledajte kako je to izgledalo u njihovom gradu.

SREMSKA KAMENICA

Ove godine za Bogojavljenski krst, plivalo je preko 100 učesnika, od toga 3 žene, a razdaljinu od 33 metra prvi je preplivao Marko Vučković pripadnik Specijalističke jedinice Žandarmerije.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

ĆUPRIJA

Na tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju za Bogojavljenski krst u Ćupriji, pobedio je vaterpolista (22) iz Kruševc,a Mihailo Adžić.

Njemu je predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić uručio zlatnik, dar Skupštine opštine.

Plivalo se na Velikoj Moravi, kod mosta na regionalnom putu Jagodina - Ćuprija - Paraćin, a krst za koji se plivalo u reku je spušten sa mosta. Plivači su krenuli iz parka kraj Morave.

U takmičenju je učestvovalo oko 30 plivača a bodrilo ih je oko 300 Ćupričana.

Pre takmičenja, u mesnoj crkvi održano je Bogojavljensko bogosluženje i litija ulicama ovog grada.

ZAJEČAR

U ovom gradu se plivanje za krst organizovalo sa Popove plaže.

ARILJE

Ariljci su za svoj krst plivali na reci Rzav.

JAGODINA

Sedamnaesti put po redu na Bagrdanskom jezeru održano je plivanje za Krst časni. Učestvovalo je oko 30 učesnika a medju njima i jedna devojka. Debljina leda bila je oko 15 cm, navode organizatori. Nije bilo moguće plivati pa je isečen led u obliku krsta.

Printskrin: Youtube/Kopernikus RTV Jagodina

Organizatori su doneli odluku da zbog specifičnih uslova pobednik bude najmlađi učesnik devetogodišnji Kristijan Kostić.

GRDELICA

Dejan Cakić iz Guberevca (37) prvi doplivao do časnog krsta na Južnoj Moravi u Grdelici.

ČAČAK

Za časni krst rekom u ovom gradu je zaplivalo 149 takmičara, među kojima su bile i dve hrabre dame.

Prvi do krsta stigao je Đorđe Luković, dvadesettrogodišnji student Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.

- Ovo je šesti put da plivam za časni krst i osećaj je zaista neponovljiv i predivan. To što sam stigao prvi predstavlja ponos za mene, moju porodicu i devojku, kao i za Vaterpolo klub u Čačku za koji mali broj ljudi zna da postoji. Voda je bila poprilično hladna, ali ko sakoči jednom, tu tradiciju ponavlja iz godinu u godinu, a o tome najbolje govori i sve veći broj takmičara - rekao je za agenciju "Rina" Đorđe Luković.

VIDEO: Jovana je najmlađa plivačica koja je na Bogojavljenje ušla u ledeno Savsko jezero

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA