≫ 

Srbi u Štrpcu digli glas protiv mini hidroelektrane: Ako je naprave, mi nećemo više imati vode

Lokalno stanovništvo je izašlo s ciljem da mirnim putem blokira radove

  • 0

Građani mesta Štrpce, na jugu Kosova i Metohije, i danas su protestovali zbog izgradnje mini hidrocentrale iznad tog mesta, koja bi im, kako tvrde, ugrozila vodovod. Najavili su da će se okupljati svakog dana i naglašavaju da se lokalna vlast oglušuje o njihove zahteve.

Lokalno stanovništvo je izašlo s ciljem da mirnim putem blokira radove. Kažu da im tu, ukoliko ostanu bez vode, nema opstanka, da im je vodovod važan i zbog navodnjavanja poljoprivrednih parcela. Kako navode, projekat je započela jedna albanska firma iz Prištine. Sumnjaju da se u dokumentaciji za izgradnju krši zakon, i dodaju da niko od nadležnih neće da im je pokaže.

Građani koji su nam se javili kažu da se lokalna vlast oglušuje o njihove zahteve, da su pisali i peticije, skupljali potpise, ali da ih "očigledno niko ne vidi". Dodaju i to da nijedna lokalna televizija nije došla da izveštava o njihovom problemu.

Juče je, kako su naveli, došla i Interventna jedinica policije iz Uroševca i obavestila meštane da obustave mirne proteste i omoguće radnicima da neometano rade. Građani su zatim otišli do zgrade Opštine Štrpce, ali, kako navode, niko od zvaničnika se nije pojavio pred narodom.

Sa današnjeg skupa poručili su da žele na pravni način i pritiskom na opštinske strukture da spreče da se izgradi mini-hidrocentrala. Najavili su da će ići i u Ministarstvo u Prištinu. "Naša obaveza je da ovde svakog dana budemo", naveo je jedan od govornika, dodajući da skupovi treba da se organizuju na miran na način.

Prenose i da su trojica od okupljenih na protestu jutros pozvana na razgovor u policiju, koja je, kako su naveli, bila korektna.

(Telegraf.rs/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA