Čemu uče zatvorenike u Požarevcu i da li je moguće da neće ponoviti iste greške kada izađu na slobodu?

Prema rečima psihologa, oni razvijaju veštine komunikacije, uče kako da kontrolišu emocije, da savladaju bes, a vežbaju i kako da rešavaju sukobe

  • 4

Dragana Bogdanović je jedna od 11 osuđenica u ženskom zatvoru u Požarevcu koje učestvuju u radionicama na kojima se uči kako bi trebalo da se ponaša. Poenta je da se osuđenicima pomogne da promene način kriminalnog ponašanjana, navodi se na sajtu Saveta Evrope, coe.int.

- Najvažnija stvar je da odavde ne izađemo razmišljajući na isti način i da ne ponavljamo greške da bismo se onda ponovo ovamo vratili. Osećam se kao da sazrevam, čak i sada, razmišljam i reagujem drugačije - kaže Dragana Bogdanović.

Ona ima slobodu da priča o tome kako se oseća i o čemu razmišlja na radionicama i shvata da na taj način dobija podršku za promenu koja joj je potrebna.

Dragana Bogdanović: Osećam se kao da sazrevam, Foto: Profimedia/Corbis

SAGLEDAVANJE GREŠAKA IZ DRUGOG UGLA

- Veoma je važno da prepoznamo sopstvene greške i da ih promenimo. Želim da imam normalan život i da uspostavim dobre veze sa svojom porodicom, kad izađem. Čast mi je što imam priliku da svoje greške sagledam iz drugog ugla - smatra Dragana.

Ove radionice u zatvorima organizovane su u okviru akcije "Povećanje zaštite ljudskih prava za osuđene i osobe u pritvoru", koju su realizovali Zajednički program EU i Savet Evrope "Ustanove za Zapadni Balkan i Tursku". Projekat je sproveo Savet Evrope u saradnji sa četiri nadležna ministarstva. Opšti program ponašanja je samo jedan od programa koji se održavaju u srpskim zatvorima.

Prema rečima Ivane Cvetanović, psihologa u ženskom zatvoru u Požarevcu, osuđenice razvijaju veštine komunikacije, uče kako da kontrolišu emocije, kako da savladaju bes, a vežbaju i kako da rešavaju sukobe.

NAČIN RAZMIŠLJANJA UTIČE NA PONAŠANJE I OSEĆANJA

- Za njih je važno da razviju životne veštine i da nauče da planiraju svoj budući život. Cilj programa, koji su razvili predstavnici tri institucije u Srbiji, zatvora Zabela u Požarevcu, Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu i Kazneno-popravni zavod za žene u Požarevcu, je promena načina razmišljanja, mišljenja i ponašanja, koje ih je dovelo u zatvor. Suština je da način razmišljanja utiče na ponašanje i osećanja. Učesnici su najviše zainteresovani za praktične vežbe - objašnjava Ivana Cvetanović.

Osuđenici iz Zabele, koji su odlučili da "rade na sebi" slično razmišljaju.

Gerim Ibrović: Smirio sam se i sad znam šta želim i kako to želim da postignem, Ilustracija: Profimedia/Corbis

- Volja da uvidim svoje greške da ih ne bih ponavljao me je motivisala. Već vidim promenu, odredio sam sebi granice, smirio sam se i sad znam šta želim i kako to želim da postignem - kaže Gerim Ibrović iz Zabele.

"KRIMINALNE" SITUACIJE

On priznaje da ga je udovoljavanje ličnim prohtevima dovelo do zatvora, ali da sada radi na tome da to promeni.

- Naučio sam koje emocije potiču od pogrešnog razmišljanja i kako mogu da ih kontrolišem, sada sam manje nervozan - priznaje Gerim.

On, u društvu još osam zatvorenika, voli da učestvuje u kreativnim radionicama na kojima vežbaju učestvovanje u "kriminalnim" situacijama.

USPOMENE NA "RANE RADOVE"

- Ovde retko imamo priliku da budemo kreativni, pa nam je ovo dalo slobodu da napravimo praktične radionice kroz koje će sami sebe bolje upoznati - kaže Dijana Dimovska, psiholog koji vodi radionice u Zabeli. - Osuđenici su ponekad veoma emotivni oko onoga što vide na "sceni" jer im to vraća uspomene na njihove "rane radove", koji su ih i doveli u zatvor. Grupni rad nije ništa novo u zatvorima, ali ono što je novo je da sada sve tri institucije sprovode isti program sistematično. Primetila sam da utiču jedni na druge i već ima nekih očiglednih promena u njihovom ponašanju - kaže Dimovska.

Projekat finansiraju EU i Savet Evrope. Na ovaj način srpske vlasti implementiraju glavne evropske standarde i potpomažu proces evropskih integracija.

VIDEO: Pronađen i uhapšen napadač koji je izbo nožem mladića ispred kafane u Stublinama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    24. januar 2019 | 09:14

    Vuk dlaku menja, ali cud nikada

  • Bla bla

    24. januar 2019 | 22:31

    Prvo resite problem zaposlenja kada ti ljudi izadju napolje da se ne bi opet vracali razbojnistvima i trgovini narkoticima pa tek onda imaju smisla radionice. Ubice i silovatelji su poseban mentalni sklop i tu pomoci nema..

  • El Pablo

    24. januar 2019 | 09:18

    Jel me zezate???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA